Reklama

Cukry w owocach z powodzeniem mogą zastąpić cukier rafinowany – dodawany do produktów. Zgodnie z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia – WHO, nie należy jeść więcej niż trzy owoce dziennie. Najwięcej cukru mają banany i winogrona, więc te owoce najlepiej jeść jak najrzadziej.

Reklama

Cukry w owocach – 5 wskazówek

Cukry w owocach nie są szkodliwe, natomiast należy pamiętać o umiarze – nadwyżka dziennego bilansu kalorycznego, nawet w przypadku bardzo zdrowych produktów, powoduje tycie. Warto wybierać przede wszystkim owoce sezonowe i dostosować się do kilku rad:

  • Nie jedz owoców na kolację, ponieważ cukier zostanie zamieniony w tłuszcz (ze względu na powolną przemianę materii).
  • Jeśli jesteś na diecie redukcyjnej, należy ograniczać jedzenie cukrów, także tych, które pochodzą z owoców. Poniżej 40 kcal na 100 gramów mają m.in. porzeczki, truskawki, poziomki, grejpfruty.
  • Jeżeli nie chcesz przytyć, uwzględnij owoce w dziennym bilansie kalorycznym.
  • Wybieraj owoce o niskim indeksie glikemicznym, aby uniknąć skoków glukozy we krwi po zjedzeniu owoców. Godne polecenia są np.: jabłka, mandarynki, pomarańcze, grejpfruty, kiwi, maliny.
  • Cukier w owocach może zaszkodzić cukrzykom. Osoby chore powinny wybierać owoce zawierające w swoim składzie nie więcej niż 10% węglowodanów, np. truskawki, arbuzy, ananasy, borówki, jeżyny, czereśnie.

Owoce to źródło błonnika, witamin i minerałów, dlatego warto pamiętać o nich w diecie, zwłaszcza w przypadku nagłej ochoty na słodycze.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama