Cukry w owocach – zdrowy zamiennik słodyczy
Cukry w owocach z powodzeniem mogą zastąpić cukier rafinowany – dodawany do produktów. Zgodnie z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia – WHO, nie należy jeść więcej niż trzy owoce dziennie. Najwięcej cukru mają banany i winogrona, więc te owoce najlepiej jeść jak najrzadziej.
Cukry w owocach z powodzeniem mogą zastąpić cukier rafinowany – dodawany do produktów. Zgodnie z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia – WHO, nie należy jeść więcej niż trzy owoce dziennie. Najwięcej cukru mają banany i winogrona, więc te owoce najlepiej jeść jak najrzadziej.
Cukry w owocach – 5 wskazówek
Cukry w owocach nie są szkodliwe, natomiast należy pamiętać o umiarze – nadwyżka dziennego bilansu kalorycznego, nawet w przypadku bardzo zdrowych produktów, powoduje tycie. Warto wybierać przede wszystkim owoce sezonowe i dostosować się do kilku rad:
- Nie jedz owoców na kolację, ponieważ cukier zostanie zamieniony w tłuszcz (ze względu na powolną przemianę materii).
- Jeśli jesteś na diecie redukcyjnej, należy ograniczać jedzenie cukrów, także tych, które pochodzą z owoców. Poniżej 40 kcal na 100 gramów mają m.in. porzeczki, truskawki, poziomki, grejpfruty.
- Jeżeli nie chcesz przytyć, uwzględnij owoce w dziennym bilansie kalorycznym.
- Wybieraj owoce o niskim indeksie glikemicznym, aby uniknąć skoków glukozy we krwi po zjedzeniu owoców. Godne polecenia są np.: jabłka, mandarynki, pomarańcze, grejpfruty, kiwi, maliny.
- Cukier w owocach może zaszkodzić cukrzykom. Osoby chore powinny wybierać owoce zawierające w swoim składzie nie więcej niż 10% węglowodanów, np. truskawki, arbuzy, ananasy, borówki, jeżyny, czereśnie.
Owoce to źródło błonnika, witamin i minerałów, dlatego warto pamiętać o nich w diecie, zwłaszcza w przypadku nagłej ochoty na słodycze.
- Owoce nie tylko smakują, ale też leczą. Oto kiwi i aronia - owoce, które obniżają ciśnienie.
- Przetwory z owoców wzbogacają smak dań i napojów. Wypróbuj przepis na syrop z pigwy do herbaty.
- Lubisz eksperymentować w kuchni? Przygotuj domowe przetwory z owoców kiwi: nalewka, konfitura i dżem.