Czarna porzeczka - właściwości zdrowotne. Jakie witaminy znajdują się w porzeczce?
Czarna porzeczka - właściwości zdrowotne. Jakie witaminy znajdują się w porzeczce?
Czarna porzeczka to prawdziwa bomba witaminowa i nie można jej lekceważyć. Jest jednym z najlepszych źródeł witaminy C, przy częstym jedzeniu porzeczki nie będziesz musiał stosować tabletek i suplementów z tą witaminą. Niezwykłe właściwości prozdrowotne sprawiają, że często nazywana jest eliksirem młodości. Czarna porzeczka pomaga w przypadku wielu chorób i nieprzyjemnych dolegliwości.
Czarne porzeczki - witaminy i składniki odżywcze
Czarne porzeczki są jednym z najlepszych źródeł naturalnej witaminy C. W 100 g znajduje się aż 181 mg tej witaminy, czyli ponad 250% naszego zapotrzebowania dziennego na ten składnik. Jedynie w owocach róży znajduje się więcej tego składnika, a w innych produktach, takich jak: cytrusy, papryka czy brokuł o wiele mniej. Jedząc jedynie garść porzeczek dziennie, już nigdy nie musielibyśmy przyjmować witaminy C w żadnym innym produkcie czy suplemencie diety.
Owoc ten jest również źródłem wielu innych witamin i mikroelementów:
- witamin z grupy B: B1, B2, B6,
- witaminy K,
- prowitaminy A,
- biotyny,
- kwasu foliowego,
- flawonoidów,
- antocyjanów,
- mikroelementów, m.in: potasu, wapnia, żelaza, chloru, cynku, miedzi i wielu innych.
Czarne porzeczki - działanie zdrowotne
Czarna porzeczka ma wiele różnych właściwości prozdrowotnych. Zaleca się ją przy zaćmie, problemach z krzepliwością krwi i niedokrwistości. Przeciwdziała również wypadaniu włosów i zębów.
Witamina C znajdująca się w owocach to naturalny antyoksydant, neutralizuje także działanie wolnych rodników. Oznacza to, że wolniej się starzejemy i zmniejsza się ryzyko zachorowania na nowotwory. Regularne jedzenie porzeczki wzmocni system immunologiczny organizmu.
Duże ilości flawonoidów również działają przeciwstarzeniowo i antynowotworowo. Dodatkowo obniżają poziom złego cholesterolu we krwi, miażdżycy i wspierają wątrobę. Antocyjany mają silne działanie antybakteryjne i poprawiają pracę układu pokarmowego.
Napar z liścia porzeczki ma silne działanie oczyszczające, dzięki niemu możemy się pozbyć z organizmu toksyn i metali ciężkich.
Ile kalorii i makroskładników mają porzeczki?
W 100 g czarnej porzeczki znajduje się:
- tylko 35 kcal,
- 19 g węglowodanów,
- 1 g białko,
- 0 g tłuszczu,
- 0 g błonnika.
Garść czarnej porzeczki waży około 40 g.
Kiedy czarne porzeczki są najzdrowsze? - sezon na porzeczki
Porzeczki mają najwięcej składników w pełni sezonu. Zerwane prosto z krzaka mają dużo więcej witamin i mikroelementów, niż te mrożone, importowane czy przetwarzane. Sezon na porzeczki trwa od połowy czerwca do końca sierpnia, czyli przez całe wakacje.