Reklama

Kaloryczność produktów może być argumentem przemawiającym za wyborem składników diety, ale nie powinna być jedynym kryterium wyboru.

Reklama

Dzienne zapotrzebowanie kaloryczne uzależnione jest od płci, wieku, wagi i wzrostu, a także od intensywności podejmowanej aktywności fizycznej. Aby w prawidłowo zbilansowanej diecie określić liczbę kalorii, niezbędna jest wiedza na temat kaloryczności produktów. Poniżej przybliżona zawartość kalorii w 100 gramach najmniej kalorycznych produktów.

Niskokaloryczne produkty wśród owoców i warzyw:

  • 9 kcal – sałata,
  • 11 kcal – kapusta pekińska,
  • 11 kcal – ogórek zielony,
  • 12 kcal – kapusta kiszona,
  • 13 kcal – kalafior,
  • 13 kcal – pomidor,
  • 13 kcal – por,
  • 13 kcal – szparagi,
  • 15 kcal – szpinak,
  • 16 kcal – ogórek kiszony,
  • 16 kcal – rzeżucha,
  • 17 kcal – cukinia,
  • 17 kcal – rabarbar,
  • 18 kcal – ogórek konserwowy,
  • 18 kcal – arbuz,
  • 18 kcal – melon,
  • 19 kcal – kalarepa,
  • 21 kcal – brokuły,
  • 21 kcal – marchew,
  • 22 kcal – grejpfrut,
  • 23 kcal – kapusta biała,
  • 25 kcal – fasola szparagowa,
  • 25 kcal – koper,
  • 25 kcal – rzodkiewki,
  • 26 kcal – cebula,
  • 26 kcal – cykoria,
  • 26 kcal – truskawki,
  • 27 kcal – buraki,
  • 28 kcal – maliny,
  • 29 kcal – brukselka,
  • 31 kcal – pomarańcze,
  • 33 kcal – ananas,
  • 33 kcal – mandarynki,
  • 33 kcal – porzeczka czerwona,
  • 35 kcal – jabłka.

Niskokaloryczne produkty wśród produktów zbożowych

  • 97 kcal chleb pszenno-razowy,
  • 122 kcal – kasza manna,
  • 189 kcal – otręby pszenne,
  • 197 kcal – chleb żytni razowy,
  • 201 kcal – chleb pszenno-żytni,
  • 228 kcal – bułka kajzerka,
  • 243 kcal – chleb żytni,
  • 251 kcal – chleb pszenny.

Niskokaloryczne produkty wśród nabiału:

  • 26 kcal – serwatka płynna,
  • 33 kcal – mleko 0 % tłuszczu,
  • 38 kcal – maślanka 0,5 % tłuszczu,
  • 42 kcal – jogurt naturalny 0 % tłuszczu,
  • 49 kcal – białko jajka,
  • 50 kcal – kefir 2 % tłuszczu,
  • 52 kcal – mleko 2 % tłuszczu,
  • 57 kcal – mleko 3,2 % tłuszczu,
  • 62 kcal – jogurt naturalny 2 % tłuszczu,
  • 98 kcal – ser twarogowy chudy.

Ważne, aby w jadłospisie uwzględnić zapotrzebowanie na wszystkie wartości odżywcze, zatem kaloryczność produktu nie powinna być jedynym argumentem w wyborze składników diety.


Reklama
Reklama
Reklama
Reklama