Ciasto z rabarbarem – 2 sprawdzone, proste przepisy na ciasto z rabarbarem: z bezą i jabłkami
Ciasto z rabarbarem – 2 sprawdzone, proste przepisy na ciasto z rabarbarem: z bezą i jabłkami
Rabarbar najlepiej wykorzystać przygotowując z niego deser. To popularne warzywo jest bogate w witaminy, sole mineralne i błonnik. Mimo charakterystycznego, kwaskowatego smaku doskonale sprawdzi się jako odświeżający i bardzo ciekawy dodatek – w szczególności do ciast z rabarbarem.
Rabarbar, czyli rzewień, w Polsce znany jest dopiero od XVIII wieku. Warto włączyć rabarbar do letniego jadłospisu ze względu na jego oryginalny, nieco cierpki smak oraz zawartość cennych substancji odżywczych, takich jak m. in: witamina C, sód, potas, żelazo, magnez oraz błonnik. Świeży rabarbar najlepiej wykorzystywać w potrawach do końca czerwca. Później jego kłącza stają się nieprzyjemnie gorzkie.
Przepis na proste ciasto z rabarbarem i jabłkami
Składniki na ciasto z rabarbarem i jabłkiem:
- 200 g margaryny lub masła,
- 1 kłącze rabarbaru,
- 1 średniej wielkości jabłko, np. antonówka,
- 1 szklanka cukru,
- 1 małe opakowanie cukru waniliowego,
- 4 łyżki wody,
- 2 jajka,
- 2 szklanki mąki tortowej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- cukier puder do dekoracji,
- bułka tarta lub otręby (owsiane, pszenne) do wysypania blaszki/tortownicy.
Stopień trudności: łatwe
Czas przygotowania: 15 minut + 60 minut pieczenia
Jak przygotować ciasto z rabarbarem i jabłkami?
1. W małym rondelku rozpuść margarynę (zostaw odrobinę margaryny na papierku – do wysmarowania tortownicy), dodaj wodę i cukier (również waniliowy). Podgrzewaj do czasu, aż cukier całkowicie się rozpuści. Nie dopuść do wrzenia. Odstaw do ostudzenia.
2. Przygotuj owoce. Rabarbar umyj, obierz i pokrój w małe kawałki (około 2-3cm), usuń wszystkie włókna i niteczki. Jabłko obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
3. W dużej misce wymieszaj pozostałe składniki (oprócz owoców) i zmiksuj razem z przestudzoną margaryną z cukrem.
4. Wlej ciasto do wysmarowanej margaryną i wysypaną bułką tartą lub otrębami tortownicy. Na wierzchu poukładaj przygotowanie wcześniej owoce.
5. Piecz w piekarniku nagrzanym do 160 stopni Celsjusza przez około 60 minut. Pod koniec sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest gotowe.
6. Jeszcze ciepły placek posyp cukrem pudrem.
Ciasto z rabarbarem i jabłkami najlepiej smakuje z kleksem bitej śmietany.
Przepis na proste ciasto z rabarbarem i bezą
Składniki na ciasto z rabarbarem i bezą (12 porcji)
- 200 g cukru pudru,
- 420 g mąki pszennej,
- 200 g masła lub margaryny,
- 1 opakowanie cukru waniliowego,
- 6 żółtek jaja,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 2 średniej wielkości kłącza rabarbaru.
Składniki na bezę
- 100 g cukru,
- szczypta soli,
- 6 białek.
Stopień trudności: łatwe
Czas przygotowania: 20 minut + około 60 minut pieczenia
Jak przygotować ciasto z rabarbarem i bezą?
1. Umyj, obierz i pokrój w kostkę rabarbar. Usuń wszystkie włókna.
2. Masło lub margarynę zmiksuj z cukrem i cukrem waniliowym na gładką, niemal białą masę. Cukier musi się całkowicie rozpuścić. Dodaj żółtka, przesianą mąkę, proszek do pieczenia i dokładnie wymieszaj. Masa będzie przypominała kruszonkę do ciasta. Garść odłóż – do posypania wierzchu ciasta.
3. Średniej wielkości blaszkę wyłóż papierem do pieczenia lub wysmaruj masłem i wyłóż na nią równomiernie ciasto. Nakłuj w kilku miejscach widelcem – dzięki temu nie utworzą się pęcherzyki z powietrzem. W trakcie pieczenia ciasto podwoi swoją objętość.
4. Na cieście ułóż kawałki rabarbaru.
5. Przygotuj bezę: ubij białka z solą na sztywną pianę, następnie stopniowo i delikatnie dodawaj cukier i dokładnie wymieszaj.
6. Ułóż pianę na cieście w dowolny sposób. Możesz uformować kleksy – po jednym na każdy kawałek ciasta. Posyp całość kruszonką.
7. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 160 stopni i piecz przez kolejne 30-40 minut.
Ciasto z rabarbarem i bezą wyśmienicie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Doskonałym dodatkiem do niego są domowe lody śmietankowe.