Wegański bigos
Fot. © Patryk Michalski/Fotolia.com
Styl życia

Wegańskie i wegetariańskie Boże Narodzenie – propozycje potraw. Przepis na wegański bigos i wegetariański pasztet

Wegetariańskie i wegańskie święta wiążą się z koniecznością wyeliminowania z przepisów niektórych składników oraz zrezygnowania z potraw mięsnych. Zamiennikiem mięsa dodawanego do świątecznego bigosu może być soczewica, a sera twarogowego w serniku – kasza jaglana.

Wegetariańskie i wegańskie święta wiążą się z koniecznością wyeliminowania z przepisów niektórych składników oraz zrezygnowania z potraw mięsnych. Zamiennikiem mięsa dodawanego do świątecznego bigosu może być soczewica, a sera twarogowego w serniku – kasza jaglana.

 

Wegetariańskie i wegańskie święta Bożego Narodzenia nie są jednoznaczne z rezygnacją z tradycyjnych potraw. Wystarczy jedynie zmodyfikować przepisy, aby nie pojawiły się w nich produkty pochodzenia zwierzęcego.

Kasia gotuje z Polki.pl: zupa pieczarkowa

Jak przygotować wegańskie święta?

Święta Bożego Narodzenia to czas spędzany w rodzinnej atmosferze przy obficie zastawionym stole różnymi tradycyjnymi, polskimi potrawami. Mając w rodzinie wegan lub wegetarian, konieczne jest zmodyfikowanie klasycznych bożonarodzeniowych przepisów tak, by dostosować potrawy do odmiennych zasad żywieniowych. Dieta wegańska i wegetariańska zyskuje coraz więcej zwolenników. Weganie wykluczają ze swojego sposobu żywienia wszelkie produkty pochodzenia zwierzęcego, a więc mięsa, mleko i jego przetwory, jaja. Wegetarianizm jest mniej restrykcyjną dietą. Istnieje jego kilka odmian, ale większość wegetarian dopuszcza jedzenie nabiału, jaj, niekiedy również ryb. Propozycjami bożonarodzeniowych potraw, które sprawdzą się w diecie wegańskiej i wegetariańskiej są m.in. tofu zamiast ryb, roślinne ciasta (np. biszkopt bez jaj, sernik z kaszy jaglanej), wegańskie krokiety i pierogi z kapustą i grzybami (ciasto pierogowe przygotowuje się bez żółtek jaj), jarski bigos, pasztet z jarmużem i żurawiną lub z soczewicy i kaszy jaglanej, kawior z bakłażana, pasta z białej fasoli z makiem i wiele innych.

Przepis na wegański bigos

Składniki:

  • 500 g kiszonej kapusty,
  • 1 cebula,
  • 1 marchewka,
  • 3 łyżki oliwy extra vergine,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 200 g soczewicy,
  • 25 g suszonych grzybów,
  • 10 suszonych śliwek,
  • 3 łyżki sosu sojowego,
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • przyprawy: 1 liść laurowy, 3 ziela angielskie, łyżeczka suszonego oregano, łyżeczka tymianku, 3 ziarna jałowca.

 

Sposób przygotowania:

  • W większym garnku na rozgrzanej oliwie zeszklij cebulę oraz pokrojony w cienkie plasterki czosnek. Następnie dodaj startą marchewkę. Całość smaż przez 2-3 minuty.
  • Do garnka dodaj kiszoną kapustę, soczewicę, pokrojone śliwki oraz pokruszone suszone grzyby.
  • Bigos dopraw pieprzem i pozostałymi przyprawami. Całość smaż przez kilka minut ciągle mieszając.
  • Do bigosu wlej 3 szklanki wody (ewentualnie domowego bulionu). Dodaj sos sojowy i łyżeczkę cukru. Po zagotowaniu kontynuuj gotowanie przez 45 minut pod przykryciem.

Przepis na wegetariański pasztet z marchewki, kaszy jaglanej i czerwonej soczewicy

Składniki:

  • 1/3 szklanki suchej kaszy jaglanej,
  • 500 g marchewki,
  • 1 szklanka czerwonej soczewicy,
  • 250 g ciecierzycy z puszki,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 1 cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 650 ml jarzynowego bulionu,
  • 2 jaja,
  • przyprawy: 1/3 łyżeczki ostrej papryki (w proszku), 1 łyżka startego imbiru, ½ łyżeczki słodkiej papryki, ½ łyżeczki kurkumy.

 

Sposób przygotowania:

  • Cebulę obierz i pokrój w kosteczkę, a następnie zeszklij w garnku na oliwie. Dodaj posiekany czosnek, imbir oraz obraną i pokrojoną w cienkie plasterki marchewkę. Całość smaż przez około 3 minuty.
  • Do garnka wlej 250ml bulionu. Całość gotuj pod przykryciem przez 15 minut. Następnie dodaj pozostały bulion, soczewicę i kaszę. Dopraw solą, pieprzem, papryką i kurkumą. Gotuj przez 15 minut. Ostudź.
  • Odcedzoną ciecierzycę zmiksuj blenderem (można dodać 3 łyżki masła migdałowego lub orzechowego). Dodaj do niej ugotowane warzywa z soczewicą i kaszą. Na koniec dodaj jajka i całość dokładnie wymieszaj.
  • Piekarnik nagrzej do 180 stopni Celsjusza. Do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia nałóż przygotowaną masę. Pasztet piecz przez około godzinę.

 

Smacznego!

Natalia Szubiela

Zupy dla wegan
© George Dolgikh/Fotolia.com
Styl życia
Przepisy na pyszną zupę wegańską: marchewkową, curry i z czerwonej soczewicy
Pyszna zupa z czerwonej soczewicy wymaga dodania czosnku, cebuli oraz kurkumy i tymianku. Natomiast zupa marchewkowa będzie pyszna z masłem orzechowym. Wegańskie curry powstanie dzięki użyciu dyni bądź batatów i ziemniaków oraz soku z limonki.

Pyszna zupa z czerwonej soczewicy wymaga dodania czosnku, cebuli oraz kurkumy i tymianku. Natomiast zupa marchewkowa będzie pyszna z masłem orzechowym. Wegańskie curry powstanie dzięki użyciu dyni bądź batatów i ziemniaków oraz soku z limonki.   Wegańskie zupy nie powinny zawierać żadnych tłuszczów zwierzęcych. Zwykle są przygotowywane na bulionie warzywnym. Często używa się do nich oleju kokosowego bądź mleczka kokosowego. Wegańska zupa marchewkowa Składniki: 600 ml bulionu jarzynowego, 1 łyżka oleju kokosowego , 250 ml mleka kokosowego, 500 g marchewki, 5-7 cm łodygi selera naciowego bądź pora, ½ cebuli cukrowej, 1 łyżka masła orzechowego, 1 ząbek czosnku, 2 łyżeczki startego imbiru, ½ łyżeczki kurkumy, ½ łyżeczki chili w proszku, ½ łyżeczki kuminu.   Stopień trudności: łatwe Czas przygotowania: 40-50 minut   Sposób przygotowania: Obierz czosnek i cebulę, a następnie je posiekaj. Roztop olej w garnku i zeszklij na nim czosnek oraz cebulę. Umyj i pokrój selera lub pora i włóż do naczynia. Umyj i obierz marchewkę, po czym pokrój na plasterki i dodaj do pozostałych warzyw. Wrzuć masło orzechowe, imbir i chili. Smaż całość przez około 2 minuty, od czasu do czasu mieszając. Dodawaj do wywaru 1-2 łyżki bulionu, by uniknąć przypalenia. Dopraw zupę kuminem , kurkumą oraz cynamonem. Wlej pozostałą część bulionu i zagotuj wszystko. Gotuj pod przykryciem przez 20 minut dotąd, aż marchewka zmięknie. Zblenduj zupę, dodając do niej mleko kokosowe.   Przepis na wegańską zupę curry Składniki: 1,5 litra bulionu warzywnego, 2 łyżki oleju roślinnego, 200 g mleka kokosowego, ½ szklanki czerwonej...

Wegański pasztet podany na drewnianej tacy.
©sitriel/Fotolia.com
Styl życia
Wegańskie pasztety na Wielkanoc: pasztet z soczewicy i pasztet z białej fasoli
Do przygotowania wegańskich pasztetów potrzeba kaszy jaglanej lub gryczanej, oleju i przypraw. Pasztet z soczewicy najlepiej smakuje z dodatkiem cząbru i gałki muszkatołowej, natomiast pasztet z białej fasoli ma ciekawy smak po dodaniu do niego jabłka bądź gruszki.

Do przygotowania wegańskich pasztetów potrzeba kaszy jaglanej lub gryczanej, oleju i przypraw. Pasztet z soczewicy najlepiej smakuje z dodatkiem cząbru i gałki muszkatołowej, natomiast pasztet z białej fasoli ma ciekawy smak po dodaniu do niego jabłka bądź gruszki.   Wielkanocny pasztet można z łatwością przygotować z roślinnych składników. Wypiek z soczewicy warto wzbogacić np. o żurawinę lub suszone śliwki. Natomiast wegański pasztet z fasoli przyrządza się zarówno z jej białej, jak i czerwonej odmiany.   Wegański pasztet z soczewicy   Składniki: 2 szklanki ugotowanej zielonej soczewicy, 1 szklanka ugotowanej i ostudzonej kaszy jaglanej , 2 cebule, 10 suszonych śliwek, 100 ml oleju, 2 liście laurowe, ¾ łyżeczki majeranku, ½ łyżeczki cząbru, szczypta gałki muszkatołowej, sól, pieprz, olej do smażenia.   Czas przygotowania: około 1,5 godziny   Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Obierz i pokrój cebulę, a następnie wrzuć ją na patelnię z rozgrzanym olejem. Dodaj do niej liście laurowe. Kiedy cebula się zeszkli, wyjmij przyprawy. Zmiksuj soczewicę, kaszę jaglaną, cebulę, olej i przyprawy. Przełóż ¾ masy do formy na pasztet i ułóż na niej suszone śliwki . Wylej na nie pozostałą część masy. Wstaw formę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 45 minut.   Wegański pasztet z fasoli   Składniki: 2 puszki białej fasoli lub 480 g (4 szklanki) ugotowanej fasoli, 100 g (¾ szklanki) ugotowanej kaszy gryczanej, 1 jabłko lub 1 gruszka, 2 cebule, 1 ząbek czosnku, 50 ml oleju, 1 i ½ łyżeczki musztardy Dijon, 1 łyżeczka octu winnego , 100 g...

pasztet z łososia
©azurita/Fotolia.com
Styl życia
Pasztet na święta Bożego Narodzenia: przepis na pasztet rybny z łososia i halibuta oraz na wegetariański z kaszy gryczanej
Pasztet na święta Bożego Narodzenia jest smaczną propozycją przystawki, która doskonale komponuje się z pieczywem, chrzanem czy sosem tatarskim. Domowy pasztet niekoniecznie trzeba przygotować na bazie mięsa. Zamiennikiem mogą być filety rybne lub kasza gryczana.

Pasztet na święta Bożego Narodzenia jest smaczną propozycją przystawki, która doskonale komponuje się z pieczywem, chrzanem czy sosem tatarskim. Domowy pasztet niekoniecznie trzeba przygotować na bazie mięsa. Zamiennikiem mogą być filety rybne lub kasza gryczana. Domowy pasztet na święta Bożego Narodzenia jest prawdziwym przysmakiem. Można go przygotować w nieco odmienionej wersji – wegetariańskiej z kaszy gryczanej i z suszonymi owocami lub na bazie filetów rybnych. Tak przyrządzony z pewnością zaskoczy rodzinę zgromadzoną przy świątecznym stole. Przepis na wegetariański pasztet na święta: z kaszy gryczanej z dodatkiem suszonych owoców Składniki: 1 szklanka suchej, palonej kaszy gryczanej , 2,5 szklanki wody, 3 cebule, 400 g pieczarek, 1 puszka ciecierzycy z zalewą (300 g/220 netto), 1 szklanka bulionu (opcjonalnie rosołu), ½ szklanki mąki gryczanej, 1/3 szklanki skrobi ziemniaczanej, ½ szklanki suszonych śliwek, 1 szklanka suszonej żurawiny , 5 łyżek oleju roślinnego (do smażenia), przyprawy do smaku: sól, czarny, mielony pieprz, gałka muszkatołowa. Sposób przygotowania: Wodę (2,5 szklanki) zagotuj. Wsyp do niej kaszę gryczaną, posól. Rondelek przykryj i gotuj na małym ogniu aż do całkowitego wchłonięcia wody. Obierz cebule, poszatkuj i podsmaż na oleju. Pieczarki umyj, pokrój i również podsmaż. Ugotowaną kaszę gryczaną przełóż do miski. Dodaj do niej cebulę, ciecierzycę wraz z zalewą, podsmażone pieczarki i bulion. Całość rozdrobnij za pomocą blendera lub malaksera do uzyskania jednolitej masy. Masę dopraw do smaku. Całość wymieszaj. Do miski z powstałą masą pasztetową dodaj mąkę gryczaną oraz skrobię ziemniaczaną. Wymieszaj. Na koniec do masy pasztetowej dodaj suszone owoce: śliwki i...

Nasze akcje
Gwiazdy
Newsy
Chcesz dobrze czuć się we własnej skórze tak, jak największe gwiazdy? Działaj metodą małych kroków!
Partner
Skuteczny trening bez wysiłku? Teraz to możliwe!
Newsy
Skuteczny trening to nie tylko siłownia!
Partner
Weleda
Newsy
Kosmetyki, które łączą tradycję z nowoczesnością. Poznaj je!
Partner
Nowości
PartyExtra
Małgorzata Rozenek-Majdan uśmiechnięta
Newsy
Małgorzata Rozenek-Majdan
BZ
Julia Wieniawa w neonowej sukience na lato
Newsy
Julia Wieniawa
BZ
Katarzyna Cichopek na 59 Festiwalu w Opolu
Newsy
Katarzyna Cichopek
BZ
Klaudia El Dursi na plaży
TV-Show
Hotel Paradise
BZ
Ślub od pierwszego wejrzenia x-news
TV-Show
Ślub od pierwszego wejrzenia
BZ
Versace wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Trendy w koloryzacji włosów na wiosnę i lato 2022. Te odcienie robią mocne wrażenie
Marcelina Zielnik
Gorący trend: Dopamine dressing
Fleszstyle
Dopamine dressing to najgorętszy trend sezonu. Obłędną koszulę w stylu Małgorzaty Rozenek-Majdan kupisz w Sinsay za 39,99
Anna Kusiak
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Niemal identyczne kupisz w Sinsay za 35 zł
Newsy
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Podobne kupisz w Sinsay za 35 zł
Urszula Jagłowska-Jędrejek
Anna Lewandowska w swetrze za ponad tysiąc złotych
Newsy
Anna Lewandowska w modnym swetrze ponad tysiąc złotych. W Sinsay kupisz podobny za 50 złotych!
Aleksandra Skwarczyńska-Bergiel
Moda uliczna wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Najmodniejsze buty na wiosenno-letni sezon. Te modele ma w szafie każda it-girl
Marcelina Zielnik