Przepisy z awokado na słodko: zielone ciasto i czekoladowy krem
Przepisy z awokado pozwalają przygotować przepyszne słodkości. Zielone, soczyste ciasto z awokado i mielonych migdałów oraz czekoladowy krem to niecodzienne sposoby na wykorzystanie tego wartościowego owocu.
Przepisy z awokado pozwalają przygotować przepyszne słodkości. Zielone, soczyste ciasto z awokado i mielonych migdałów oraz czekoladowy krem to niecodzienne sposoby na wykorzystanie tego wartościowego owocu.
Kupując awokado należy zwrócić uwagę na to, by było dojrzałe. Owoc musi być miękki – najlepiej sprawdzić to delikatnie naciskając skórkę palcem.
Zielone ciasto z awokado, wanilią i migdałami – przepis
Składniki (na keksówkę o długości około 25 cm):
- 1 bardzo dojrzałe awokado,
- 5 łyżeczek soku z cytryny,
- miąższ z 1 laski wanilii,
- 200 g cukru,
- 4 jajka,
- 225 g miękkiego masła – zachowaj papierek z masła do wysmarowania keksówki,
- 350 g mąki pszennej,
- 1 opakowanie (15 g) proszku do pieczenia,
- 50 g zmielonych, obranych ze skórki migdałów,
- 50 ml mleka 3,2%,
- szczypta soli.
Wskazówka: namocz migdały na noc w przegotowanej wodzie, dzięki temu z łatwością obierzesz je ze skórki.
Składniki na polewę:
- 150 g cukru pudru,
- skórka otarta z jednej limonki,
- 5 łyżek soku z limonki,
- 30 g drobno posiekanych pistacji.
Stopień trudności: łatwe
Czas przygotowania: 15 minut + 40 minut pieczenia + 30 minut studzenia
Sposób przygotowania:
1. Awokado przetnij na pół, wyjmij pestkę i wydrąż miąższ łyżeczką do wysokiej miski. Skrop sokiem z cytryny.
2. Dodaj masło, cukier, wanilię, sól i zmiksuj na gładką masę, dodając stopniowo jajka.
3. Zacznij dodawać powoli mąkę i proszek do pieczenia. Ciągle mieszaj.
4. Wysmaruj keksówkę maślanym papierkiem, przełóż ciasto i piecz w nagrzanym do 175 stopni Celsjusza piekarniku przez około 20 minut. Przykryj ciasto folią aluminiową i piecz przez kolejne 20 minut. Sprawdzaj drewnianym patyczkiem, czy jest gotowe.
5. Przygotuj polewę: zmiksuj wszystkie składniki na gładką masę.
6. Upieczone ciasto pozostaw do ostygnięcia (około 30 minut) i dopiero wyjmij z blaszki. Polej ciasto lukrem i posyp pistacjami.
Czekoladowy krem z awokado – przepis
Składniki (na 2 porcje):
- 1 dojrzałe awokado,
- ¼ szklanki kakao,
- ¼ szklanki mleka kokosowego,
- ¼ szklanki miodu,
- 2 łyżeczki cukru waniliowego,
- szczypta soli.
Stopień trudności: łatwe
Czas przygotowania: 7-10 minut
Sposób przygotowania:
1. Awokado przetnij na pół, wyjmij pestkę i wydrąż miąższ łyżeczką do miski.
2. Zmiksuj awokado z pozostałymi składnikami na gładką masę.
3. Przełóż krem do miseczek lub pucharków.
Przygotowany w ten sposób krem to idealny deser lub dodatek do naleśników. Możesz dowolnie zmieniać jego słodycz zwiększając lub zmniejszając ilość miodu.
Smacznego!
- Awokado doskonale smakuje oraz jest znakomitym, naturalnym kosmetykiem. Dowiedz się, jak działa maseczka z awokado na twarz.
- Aksamitna konsystencja i neutralny smak powodują, że awokado jest niezastąpione na kanapki. Koniecznie wypróbuj przepisy na kanapkę z awokado w 3 odsłonach.
- Smaczliwka to egzotyczna bomba witaminowa. Dowiedz się, jakie ma właściwości i jak jeść awokado.