5 zalet jedzenia grzybów. Dlaczego warto włączyć je do diety?
Czy wiesz, że grzyby poprawiają odporność, pomagają utrzymać prawidłową masę ciała i mogą chronić przed chorobami cywilizacyjnymi? Sprawdź, dlaczego warto jeść grzyby.
Czy wiesz, że grzyby poprawiają odporność, pomagają utrzymać prawidłową masę ciała i mogą chronić przed chorobami cywilizacyjnymi? Sprawdź, dlaczego warto jeść grzyby.
Grzyby uważane są przez wiele osób za ciężkostrawne i często niebezpieczne dla zdrowia. Część osób rezygnuje ze spożywania grzybów w obawie przed zatruciem czy niestrawnością. Oczywiście, należy jeść tylko te grzyby, które pochodzą ze sprawdzonych źródeł (sklepów czy od wprawionych grzybiarzy) i odpowiednio je przygotowywać.
1. Mają mało kalorii
W skład grzybów wchodzi głównie woda – nie zawierają one prawie w ogóle tłuszczu. W związku z tym można dodawać je do wielu dań – nawet przez osoby, które chcą zredukować lub utrzymać masę ciała.
Wśród wszystkich grzybów najmniej kaloryczne są pieczarki – zawierają tylko 15 kalorii w 100 gramach. Tylko 18 kalorii mają kurki, około 30 – boczniaki i inne grzyby leśne.
2. Są wyjątkowo odżywcze
Grzyby są bardzo sycące i odżywcze. Zgodnie ze skalą ADNI (Aggregate Nutrient Density Index), czyli skalą gęstości odżywczej, która porządkuje produkty ze względu na zawartość składników odżywczych przypadających na 1 kalorię, grzyby mają aż 238 punktów. Wyprzedzają tym samym niektóre produkty mięsne o ponad 200 punktów!
3. Zawierają dużo błonnika
Błonnik jest niezwykle ważną substancją w codziennej diecie – także osób, które zwracają uwagę na swoją sylwetkę. Potrawy z wysoką zawartością błonnika utrzymują uczucie sytości przez długi czas. Błonnik pomaga utrzymać metabolizm na wysokim poziomie.
Warto jednak pamiętać, że grzyby zawierają chitynę, czyli tak zwany błonnik nierozpuszczalny. Jest on słabo trawiony przez nasz organizm. W związku z tym grzybów powinny unikać dzieci do 3-4 roku życia oraz osoby, które mają kłopoty z trawieniem. Od grzybów leśnych znacznie lżejsze są pieczarki, które są bezpieczne dla dzieci.
4. Poprawiają odporność
Grzyby zawierają dużą ilość antyoksydantów (przeciwutleniaczy), takich jak selen czy ergotioneina. Związki te chronią organizm przed przeziębieniami oraz stymulują produkcję limfocytów T. Ponadto część naukowców uważa, wymienione związki mogą być w przyszłości wykorzystywane do leczenia nowotworów czy AIDS.
Ponadto grzyby zawierają też dużo witamin z grupy D, a także polifenole, korzystnie wpływające na funkcjonowanie organizmu.
5. Mogą zapobiegać powstawaniu chorób cywilizacyjnych
W skład grzybów wschodzą także związki, takie jak beta-glukan czy CLA – sprzężony kwas linolowy (nienasycony kwas tłuszczowy). Związki te mają wiele korzystnych dla zdrowia właściwości. Między innymi pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu oraz poziom cukru we krwi, mają właściwości antynowotworowe czy zwiększają odporność na wirusy. Dzięki temu mogą zapobiegać takim chorobom, jak nowotwory, cukrzyca, nadciśnienie i choroby układu sercowo-naczyniowego.