Party Stories
Borowiki rosnące w leśnie pod drzewem.
©DS/stock.adobe.com
Styl życia

Jak wykorzystać leśne grzyby?

Warto jeść leśne grzyby, ponieważ są źródłem witamin i minerałów potrzebnych ludzkiemu organizmowi. Gatunków grzybów jest bardzo wiele i warto wiedzieć, które do czego nadają się najlepiej. Nie wszystkie grzyby są jednakowo dobre do suszenia, marynowania czy robienia potraw.

Warto jeść leśne grzyby, ponieważ są źródłem witamin i minerałów potrzebnych ludzkiemu organizmowi. Gatunków grzybów jest bardzo wiele i warto wiedzieć, które do czego nadają się najlepiej. Nie wszystkie grzyby są jednakowo dobre do suszenia, marynowania czy robienia potraw.

 

Podstawową zasadą zbierania leśnych grzybów jest zbieranie tylko tych grzybów, które dobrze się zna. Najlepiej dodatkowo swoje zbiory sprawdzić. Można to zrobić, korzystając z atlasu grzybów lub z pomocy specjalisty w regionalnej stacji sanitarno-epidemiologicznej.

 

Grzyby najlepsze do suszenia

 

Suszone grzyby to znakomity dodatek do świątecznej kapusty, do bigosu, do farszu na uszka i pierogi oraz główny składnik zupy grzybowej. Suszenie powoduje, że grzyby zachowują wartości odżywcze oraz zyskują intensywny smak i aromat znany z tradycyjnej polskiej kuchni.

 

Do suszenia najlepiej nadają się borowiki, podgrzybki i koźlarze. Od 2014 roku pod ochroną nie są też nadające się do suszenia smardze. Wysuszyć można tylko te osobniki, które są zdrowe (bez robaków), nieuszkodzone i świeże. Nie należy ich moczyć, zanieczyszczenia usuwa się na sucho, np. przy użyciu pędzelka.

 

Grzyby do marynowania – które wybierać?

 

Do marynowania w zalewie octowej najlepsze są młode osobniki różnych grzybów jadalnych. Smaczne w tej postaci są zarówno borowiki, podgrzybki, kurki, rydze, opieńki, koźlarze, gąski czy maślaki. Te gatunki można mieszać ze sobą w jednym słoiku. Należy jednak wiedzieć, że maślaki mogą zmieniać konsystencję zalewy na ciągnącą, jakby żelową, dlatego warto te grzyby marynować osobno.

 

Przed marynowaniem grzyby leśne należy dokładnie oczyścić, dobrze wypłukać, a następnie obgotować nie dłużej niż przez 5 minut. Po tym można ugotować je w nowej wodzie przez 20 minut lub od razu włożyć do przygotowanych słoiczków. Grzyby wystarczy zalać gorącą zalewą, a następnie zakręcić słoiczki, ustawić je do góry dnem i przykryć kocykiem. Tak powinny zostać do wystygnięcia.

 

Leśne grzyby najlepsze na potrawy smażone, duszone i pieczone

 

Leśne grzyby używane do przyrządzania potraw mogą być świeże, mrożone lub suszone. Do smażenia najlepsze są kurki, rydze, koźlarze, podgrzybki i borowiki, a także maślaki. Wybornie smakują z cebulą, masłem, śmietanką, z koperkiem, można przyrządzać je także z jajkami (jako dodatek do jajecznicy), z mięsem (jako sos lub farsz do kotletów) czy z serem żółtym.

 

Grzyby leśne znakomicie nadają się także do pieczenia. Można z nich robić zapiekanki, tarty, zapiekanki makaronowe i pizzę. Podgrzybków i borowików można użyć też do zrobienia aromatycznego risotto, sosu grzybowego lub zupy. Do zupy poza wymienionymi gatunkami nadają się także opieńki.

 

Z dodatkiem suszonych grzybów robi się też dobrze znane pierogi, bigos, kapustę świąteczną i uszka do barszczu.

Komentarze
Zapraszamy do dyskusji
Czekamy na Twoją opinię w tym temacie. Dołącz do dyskusji!
Świeże grzyby leżą na stole
©minadezhda/Fotolia
Styl życia
Grzyby suszone i świeże: sposoby przechowywania grzybów
Suszone grzyby w słoikach można przechowywać około 3 lat, pod warunkiem, że będą w suchym i ciemnym miejscu. Świeże grzyby można pokroić na mniejsze kawałki lub drobną kostkę, zamrozić i mieć gotowy dodatek do zup, sosów czy makaronu.

Suszone grzyby w słoikach można przechowywać około 3 lat, pod warunkiem, że będą w suchym i ciemnym miejscu. Świeże grzyby można pokroić na mniejsze kawałki lub drobną kostkę, zamrozić i mieć gotowy dodatek do zup, sosów czy makaronu.   Suszone i mrożone grzyby jadalne to świetna przyprawa do wielu potraw. Podgrzybki, borowiki, kozaki, kanie, kurki czy maślaki, to najczęściej zbierane grzyby. Z suszonych nóżek i kapeluszy można zrobić przyprawę do sosów, mięs lub warzyw. Wystarczy w moździerzu rozgnieść trzony grzybów na drobną miazgę i umieścić np. w pustej solniczce. Nie można jednak jeść suszonych grzybów na surowo. Jak przechowywać suszone grzyby Dobrze wysuszone grzyby są twarde i łatwo się łamią. Po zdjęciu grzybów z suszarki, nitki lub piekarnika wystarczy przełożyć je do szklanych słoików. Do środka dobrze jest włożyć po 5 kulek ziela angielskiego i 2-3 listki liści laurowych (odstraszy to mole). Suszone grzyby , o ile będą w ciemnym i suchym miejscu, można przechowywać około 3 lata. Nie masz w domu miejsca, gdzie możesz suszyć grzyby? Dostępny w Avans kod rabatowy umożliwia Ci zakup suszarki do grzybów w atrakcyjnej cenie. Przygotowanie grzybów do mrożenia Świeże grzyby oczyszcza się z piasku i ewentualnych liści lub igieł. Można to zrobić za pomocą małego nożyka zeskrobując brud z kapelusza i trzonu. Do czyszczenia używa się także osolonej wody. Wystarczy włożyć grzyby do miski, posypać 2 łyżeczkami soli i zalać wrzątkiem. Po około 15-20 sekundach odcedza się zawartość miski na sitku i opłukuje zimną wodą. Piasek zostanie na dnie miski, a grzyby będą miały lekko słony smak.     Po oczyszczeniu grzybów dobrze jest je pokroić na mniejsze części, np. 5 milimetrowe kawałki, lub drobną kostkę....

grzyby marynowane
© aninna/Fotolia.com
Styl życia
Jak marynować grzyby? Przepisy na marynaty
Marynowane grzyby sprawdzają się idealnie jako dodatek do potraw mięsnych. Grzyby są z natury neutralne w smaku.

Marynowane grzyby sprawdzają się idealnie jako dodatek do potraw mięsnych. Grzyby są z natury neutralne w smaku.   Do marynowania nadają się przede wszystkim: rydze, borowiki, opieńki, koźlarze, gąski, czy maślaki. W jednym słoiku bez problemu można marynować różne gatunki grzybów . Zaleca się wybieranie grzybów małych, tak by w całości zmieściły się w słoiku. Jak przygotować grzyby do marynowania? Grzyby przed marynowaniem trzeba przebrać, wypłukać i oczyścić. Następnie obgotować w wodzie z octem, posolonej i z dodatkiem soku z cytryny (zapobiega czernieniu grzybów). Gotowanie powinno trwać od 3 do 5 minut w zależności twardości grzybów. Słoiki i ich nakrętki należy przeczyścić i sparzyć we wrzątku. Organizujesz przyjęcie i nie wiesz jakie przystawki podać? Pobierz kupon Pyszne.pl i zamów marynowane grzybki! Marynaty do grzybów Grzyby z natury są neutralne w smaku, dlatego przyrządza się do nich zalewy. Tradycyjnie marynuje się je w zalewie z octu. Oto przepis:   Stopień trudności: łatwe Czas: 45 minut   Składniki: 1 kg dowolnych grzybów, sól, 1 liść laurowy, 4 ziarna ziela angielskiego, 1 szklanka 10% octu spirytusowego, 3 szklanki wody, cukier.   Sposób przygotowania: Słoiki sparz we wrzątku lub wstaw na 15 minut do piekarnika ustawionego na 110°C z opcją termoobiegu. Oczyszczone, umyte i obgotowane w wodzie z cytryną grzyby wrzuć do garnka z posoloną, zimną wodą. Gotuj przez 20 minut. Po tym czasie odcedź je na sicie. Do każdego ze słoików wrzuć po 3-4 ziarna ziela angielskiego i jeden liść laurowy. Grzyby rozłóż do słoików, tak by nie wypełniły ich do końca. Do garnka wlej jedną szklankę 10% octu spirytusowego, trzy szklanki...

mrożone grzyby
© Photographee.eu/Fotolia.comDmitriy Melnikov
Styl życia
Jak mrozić grzyby? Przygotowanie, zalecenia, porady
Grzyby można trzymać w zamrażarce od 6 do 18 miesięcy. Przed mrożeniem grzyby najlepiej poddać obróbce cieplnej.

Grzyby można trzymać w zamrażarce od 6 do 18 miesięcy. Przed mrożeniem grzyby najlepiej poddać obróbce cieplnej.  Mrożonych grzybów nie musimy rozmrażać przed użyciem ich do przygotowania posiłku. Od razu możemy je gotować, dusić i smażyć. Czyszczenie grzybów Zanim przejdziemy do krojenia i mrożenia grzybów, trzeba je oczyścić i sprawdzić czy nie są robaczywe. Nożem przycinamy trzonek (sprawdzając czy nadaje się on do obróbki), a przy użyciu pędzelka lub mokrej ściereczki czyścimy kapelusz grzyba. Czy zawsze kroić grzyby? Grzyby przed mrożeniem kroimy w zależności od tego jakie będzie ich przyszłe zastosowanie. Jeśli z borowików chcemy zrobić zupę grzybową lub sos grzybowy , od razu możemy pokroić je w plastry lub paski. Grzyby duże też powinny zostać podzielone. Mniejsze podgrzybki, rydze i prawdziwki zostawiamy w całości, a z maślaków przed zamrożeniem usuwamy śluzową skórkę z kapelusza. Czy mrozimy grzyby surowe? Borowiki, koźlaki czy maślaki możemy mrozić na surowo w zamrażarkach osiągających niskie temperatury (poniżej 15 stopni Celsjusza). Jeśli jednak planujemy przechowywanie ich w lodówko-zamrażarkach, grzybom przyda się wstępna obróbka. Przez 5 minut należy smażyć je na sklarowanym maśle, a potem odstawić do ostygnięcia. Rydze i kurki (pieprznik jadalny) , bez względu na to, czy będą mrożone w zamrażarkach czy lodówko-zamrażarkach, należy zblanszować (zanurzyć na kilkadziesiąt sekund we wrzątku a potem włożyć do zimnej wody), by nie nabrały gorzkiego smaku. Grzybobranie dopisało, brakuje Ci miejsca w zamrażarce? Pobierz Electro kody rabatowe i kup większą zamrażarkę. Przed włożeniem do zamrażalnika Gdy nasze grzyby są już gotowe, warto podzielić je według gatunku i przyszłego zastosowania. W tym celu używamy...

Nasze akcje
maseczki-orientana
Fleszstyle

Maseczki stworzone przez naturę – 99% naturalnych składników i 100% skuteczność! 

Partner
kosmetyki-alkemie
Fleszstyle

Alkmie - polska marka, która tworzy kosmetyczne dzieła sztuki!

Partner
Newsy

Natura i nauka łączą siły w walce ze zmarszczkami. Poznaj kosmetyki Botanical HiTech

Partner
jane-perkins
Newsy

Plastikowa REwolucja, czyli o sile REcyklingu!

Partner
anabelle-minerals
Fleszstyle

Doskonały makijaż w duchu eko i zero waste: odkryj mineralne kosmetyki Annabelle Minerals! 

Partner