Smaczne pasty kanapkowe – pasta jajeczna, pasta z mielonej wołowiny i pasta serowa z orzechami
Szybkim i prostym sposobem na śniadanie czy kolację są pasty kanapkowe. Ich przygotowanie zajmuje kilka lub kilkanaście minut. Cieszą się popularnością zarówno wśród dzieci, jak i osób dorosłych. Znane jest wiele przepisów na wykonanie past, które można modyfikować przez zamianę składników.
Szybkim i prostym sposobem na śniadanie czy kolację są pasty kanapkowe. Ich przygotowanie zajmuje kilka lub kilkanaście minut. Cieszą się popularnością zarówno wśród dzieci, jak i osób dorosłych. Znane jest wiele przepisów na wykonanie past, które można modyfikować przez zamianę składników.
Pasty kanapkowe są znanym i często stosowanym dodatkiem do pieczywa. Przepisów kulinarnych na sporządzenie past kanapkowych jest wiele. Mogą być one potrawą typowo wegetariańską lub wegańską, bądź zawierać składnik podstawowy lub dodatek w postaci produktu zwierzęcego. Są świetnym a zarazem prostym pomysłem na śniadanie czy kolacje, często pojawiają się jako poczęstunek na różnych imprezach.
Pasta jajeczna
Jedną z najbardziej rozpowszechnionych w świecie kulinarnym past kanapkowych jest pasta jajeczna. Do jej przyrządzenia potrzeba niewiele składników, które w zależności od indywidualnych preferencji można zamieniać.
Składniki:
- 4 – 5 jaj ugotowanych na twardo,
- garść szczypiorku i/lub rzodkiewki (zamiast tego można dodać kukurydzę),
- 3 łyżki majonezu lub jogurtu – z jogurtem pasta będzie delikatniejsza i mniej kaloryczna; w zamian za te produkty można dodać oleju roślinnego (1 – 2 łyżki),
- łyżeczka musztardy,
- sól, pieprz.
Czas przygotowania: 10 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Rozdrób ugotowane jaja, następnie dodaj do nich szczypiorek, rzodkiewkę lub kukurydzę.
- W celu uzyskania pożądanej konsystencji dodaj majonez, jogurt lub olej, musztardę.
- Pastę przypraw do smaku dodając sól i pieprz.
Pasta z mielonej wołowiny
Dla osób lubiących potrawy mięsne dobrym rozwiązaniem na śniadanie czy kolację może okazać się pasta z mielonej wołowiny.
Składniki:
- 25 dag chudej wołowiny gotowanej z wywaru,
- 2 łyżeczki musztardy,
- około 3 łyżki majonezu,
- sól, pieprz,
- gałka muszkatołowa.
Czas przygotowania: 10 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Wołowinę oczyść tak, by usunąć z niej wszelkie włókna i tłuszcz, następnie zmiel.
- Dodaj majonez wraz z musztardą.
- Na koniec pastę przypraw za pomocą soli, pieprzu i gałki muszkatołowej.
- Całość dokładnie wymieszaj.
Pasta serowa z orzechami
Pasta serowa z dodatkiem orzechów jest potrawą, do której przyrządzenia potrzeba nieco więcej składników.
Składniki:
- dwa rodzaje sera: 15 dekagramów rokpola oraz 10 dekagramów sera białego,
- 3 łyżki śmietany – kwaśnej,
- koperek świeży – około pół pęczka,
- 5 suszonych pomidorów,
- 5 dag posiekanych orzechów,
- przyprawy: sól i pieprz.
Czas przygotowania: 15 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Dwa rodzaje serów umieść w misce dodając do nich śmietany i dokładnie ugniatając, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Po umyciu i osuszeniu świeżego koperku drobno go posiekaj i dołóż do masy serowej.
- Uzupełnij pastę w posiekane orzechy oraz drobno pokrojone suszone pomidory.
- Na koniec pastę serową przypraw do smaku.
Smacznego!
- Zamień wędliny na rybę. Sprawdź, jak zrobić pastę z makreli wędzonej.
- Trzymasz dietę, ale masz ochotę na coś pysznego? Zobacz, ile kalorii mają poszczególne kanapki.
- Wypróbuj niecodzienne pomysły na kanapki na imprezę.