Reklama

Szybkim i prostym sposobem na śniadanie czy kolację są pasty kanapkowe. Ich przygotowanie zajmuje kilka lub kilkanaście minut. Cieszą się popularnością zarówno wśród dzieci, jak i osób dorosłych. Znane jest wiele przepisów na wykonanie past, które można modyfikować przez zamianę składników.

Reklama

Pasty kanapkowe są znanym i często stosowanym dodatkiem do pieczywa. Przepisów kulinarnych na sporządzenie past kanapkowych jest wiele. Mogą być one potrawą typowo wegetariańską lub wegańską, bądź zawierać składnik podstawowy lub dodatek w postaci produktu zwierzęcego. Są świetnym a zarazem prostym pomysłem na śniadanie czy kolacje, często pojawiają się jako poczęstunek na różnych imprezach.

Pasta jajeczna

Jedną z najbardziej rozpowszechnionych w świecie kulinarnym past kanapkowych jest pasta jajeczna. Do jej przyrządzenia potrzeba niewiele składników, które w zależności od indywidualnych preferencji można zamieniać.

Składniki:

  • 4 – 5 jaj ugotowanych na twardo,
  • garść szczypiorku i/lub rzodkiewki (zamiast tego można dodać kukurydzę),
  • 3 łyżki majonezu lub jogurtu – z jogurtem pasta będzie delikatniejsza i mniej kaloryczna; w zamian za te produkty można dodać oleju roślinnego (1 – 2 łyżki),
  • łyżeczka musztardy,
  • sól, pieprz.

Czas przygotowania: 10 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Rozdrób ugotowane jaja, następnie dodaj do nich szczypiorek, rzodkiewkę lub kukurydzę.
  • W celu uzyskania pożądanej konsystencji dodaj majonez, jogurt lub olej, musztardę.
  • Pastę przypraw do smaku dodając sól i pieprz.

Pasta z mielonej wołowiny

Dla osób lubiących potrawy mięsne dobrym rozwiązaniem na śniadanie czy kolację może okazać się pasta z mielonej wołowiny.

Składniki:

  • 25 dag chudej wołowiny gotowanej z wywaru,
  • 2 łyżeczki musztardy,
  • około 3 łyżki majonezu,
  • sól, pieprz,
  • gałka muszkatołowa.

Czas przygotowania: 10 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Wołowinę oczyść tak, by usunąć z niej wszelkie włókna i tłuszcz, następnie zmiel.
  • Dodaj majonez wraz z musztardą.
  • Na koniec pastę przypraw za pomocą soli, pieprzu i gałki muszkatołowej.
  • Całość dokładnie wymieszaj.

Pasta serowa z orzechami

Pasta serowa z dodatkiem orzechów jest potrawą, do której przyrządzenia potrzeba nieco więcej składników.

Składniki:

  • dwa rodzaje sera: 15 dekagramów rokpola oraz 10 dekagramów sera białego,
  • 3 łyżki śmietany – kwaśnej,
  • koperek świeży – około pół pęczka,
  • 5 suszonych pomidorów,
  • 5 dag posiekanych orzechów,
  • przyprawy: sól i pieprz.

Czas przygotowania: 15 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Dwa rodzaje serów umieść w misce dodając do nich śmietany i dokładnie ugniatając, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
  • Po umyciu i osuszeniu świeżego koperku drobno go posiekaj i dołóż do masy serowej.
  • Uzupełnij pastę w posiekane orzechy oraz drobno pokrojone suszone pomidory.
  • Na koniec pastę serową przypraw do smaku.

Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama