Reklama

Surową ciecierzycę należy namoczyć na dzień przed przyrządzeniem. Smakuje idealnie jako dodatek do dań kuchni Morza Śródziemnego i Bliskiego Wschodu.

Reklama

Ciecierzyca jest bogata w białko i potas, który obniża ciśnienie krwi. Dodatkowo zmniejsza ona poziom tzw. złego cholesterolu, który jest odpowiedzialny za wiele chorób serca. Ciecierzyca zawiera również żelazo, które zapobiega anemii.

Sałatka z ciecierzycy

Pomysł na pyszną i pożywną sałatkę z ciecierzycy z dodatkiem kaszy kuskus i kurczaka.

Potrzebujesz:

  • miski,
  • garnka.

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy kuskus,
  • 500 ml bulionu,
  • 2 łyżki mięty,
  • 2 łyżki pietruszki,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 1 pierś kurczaka,
  • 1 łyżka kurkumy,
  • sól (do smaku),
  • pieprz (do smaku),
  • 1 szklanka ciecierzycy.

Czas przygotowania: 60 minut

Stopień trudności: łatwy

Sposób przygotowania:

  • Wrzuć kurczaka do wody z dodatkiem kurkumy, soli i pieprzu.
  • Gotuj przez pół godziny.
  • Ugotowaną pierś pokrój w kostkę.
  • Zagotuj pół litra bulionu z dodatkiem masła.
  • Gotowym bulionem zalej kuskus.
  • Odstaw na 10 minut.
  • Do miski wsyp gotową kaszę, kurczaka, ciecierzycę, mięte, pietruszkę i sok z cytryny.
  • Dokładnie wymieszaj. Gotowe

Smacznego!

Kotlety z ciecierzycy

Kotlety z ciecierzycy świetnie smakują podawane zarówno na zimno, jak i na ciepło. Nie zawierają mięsa, więc są idealną potrawą dla wszystkich wegetarian.

Potrzebujesz:

  • miski,
  • patelni.

Składniki na 3 porcje:

  • 1 szklanka ciecierzycy,
  • natka pietruszki (do smaku)
  • bułka tarta (do obtoczenia),
  • pół kostki masła,
  • 1 jajko,
  • 1 cebula,
  • sól (do smaku),
  • bazylia (do smaku),
  • pieprz (do smaku)

Czas przygotowania: 45 minut

Stopień trudności: łatwy

Wskazówki: Kotlety z ciecierzycy podawaj z sałatą i ryżem.

Sposób przygotowania:

  • Ugotuj ciecierzycę w lekko osolonej wodzie.
  • Cebulę obierz i pokrój w kostkę.
  • Rozgrzej łyżkę masła na patelni.
  • Podsmaż cebulę, aż się zeszkli.
  • Do ciecierzycy dodaj podsmażoną cebulę i natkę pietruszki.
  • Dokładnie wymieszaj.
  • Zblenduj całość.
  • Wbij jajko i dopraw przyprawami.
  • Uformuj kotlety.
  • Obtocz je w bułce tartej,
  • Usmaż kotlety na maśle na złoty kolor. Gotowe.

Smacznego!

Chili con carne z ciecierzycą

Chili con carne to tradycyjne danie kuchni amerykańskiej, podawane z ryżem lub w tortilli. Jego głównymi składnikami są papryka chili, cebula, czosnek, pomidory i mielone mięso. Chili con carne świetnie smakuje również z dodatkiem ciecierzycy.

Potrzebujesz:

  • garnka,
  • patelni.

Składniki na 4 porcje:

  • puszka ciecierzycy,
  • puszka czerwonej fasoli,
  • puszka przecieru z pomidorów,
  • 500 g mięsa mielonego z indyka,
  • 2 papryki czerwone,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 cebula,
  • 1 łyżka masła,
  • ostra papryka mielona (do smaku),
  • sól (do smaku),
  • pieprz (do smaku),
  • kolendra (do smaku),
  • bazylia (do smaku),
  • papryczka chili (do smaku),

Czas przygotowania: 60 minut

Stopień trudności: łatwy

Wskazówki: Chili con carne możesz podać zawinięte w tortillę lub z dodatkiem ryżu.

Sposób przygotowania:

  • Obierz i pokrój cebulę wraz z czosnkiem.
  • Rozgrzej na patelni masło.
  • Smaż cebulę i czosnek.
  • Wrzuć na patelnię mielonego indyka.
  • Dopraw przyprawami.
  • Wrzuć fasolę i paprykę.
  • Przełóż wszystko do garnka i zalej przecierem pomidorowym.
  • Gotuj na ogniu do miękkości. Gotowe.

Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama