Przepis na dania z ciecierzycy – sałatkę, kotlety i chili con carne
Surową ciecierzycę należy namoczyć na dzień przed przyrządzeniem. Smakuje idealnie jako dodatek do dań kuchni Morza Śródziemnego i Bliskiego Wschodu.
Surową ciecierzycę należy namoczyć na dzień przed przyrządzeniem. Smakuje idealnie jako dodatek do dań kuchni Morza Śródziemnego i Bliskiego Wschodu.
Ciecierzyca jest bogata w białko i potas, który obniża ciśnienie krwi. Dodatkowo zmniejsza ona poziom tzw. złego cholesterolu, który jest odpowiedzialny za wiele chorób serca. Ciecierzyca zawiera również żelazo, które zapobiega anemii.
Sałatka z ciecierzycy
Pomysł na pyszną i pożywną sałatkę z ciecierzycy z dodatkiem kaszy kuskus i kurczaka.
Potrzebujesz:
- miski,
- garnka.
Składniki:
- 1 szklanka kaszy kuskus,
- 500 ml bulionu,
- 2 łyżki mięty,
- 2 łyżki pietruszki,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 1 pierś kurczaka,
- 1 łyżka kurkumy,
- sól (do smaku),
- pieprz (do smaku),
- 1 szklanka ciecierzycy.
Czas przygotowania: 60 minut
Stopień trudności: łatwy
Sposób przygotowania:
- Wrzuć kurczaka do wody z dodatkiem kurkumy, soli i pieprzu.
- Gotuj przez pół godziny.
- Ugotowaną pierś pokrój w kostkę.
- Zagotuj pół litra bulionu z dodatkiem masła.
- Gotowym bulionem zalej kuskus.
- Odstaw na 10 minut.
- Do miski wsyp gotową kaszę, kurczaka, ciecierzycę, mięte, pietruszkę i sok z cytryny.
- Dokładnie wymieszaj. Gotowe
Smacznego!
Kotlety z ciecierzycy
Kotlety z ciecierzycy świetnie smakują podawane zarówno na zimno, jak i na ciepło. Nie zawierają mięsa, więc są idealną potrawą dla wszystkich wegetarian.
Potrzebujesz:
- miski,
- patelni.
Składniki na 3 porcje:
- 1 szklanka ciecierzycy,
- natka pietruszki (do smaku)
- bułka tarta (do obtoczenia),
- pół kostki masła,
- 1 jajko,
- 1 cebula,
- sól (do smaku),
- bazylia (do smaku),
- pieprz (do smaku)
Czas przygotowania: 45 minut
Stopień trudności: łatwy
Wskazówki: Kotlety z ciecierzycy podawaj z sałatą i ryżem.
Sposób przygotowania:
- Ugotuj ciecierzycę w lekko osolonej wodzie.
- Cebulę obierz i pokrój w kostkę.
- Rozgrzej łyżkę masła na patelni.
- Podsmaż cebulę, aż się zeszkli.
- Do ciecierzycy dodaj podsmażoną cebulę i natkę pietruszki.
- Dokładnie wymieszaj.
- Zblenduj całość.
- Wbij jajko i dopraw przyprawami.
- Uformuj kotlety.
- Obtocz je w bułce tartej,
- Usmaż kotlety na maśle na złoty kolor. Gotowe.
Smacznego!
Chili con carne z ciecierzycą
Chili con carne to tradycyjne danie kuchni amerykańskiej, podawane z ryżem lub w tortilli. Jego głównymi składnikami są papryka chili, cebula, czosnek, pomidory i mielone mięso. Chili con carne świetnie smakuje również z dodatkiem ciecierzycy.
Potrzebujesz:
- garnka,
- patelni.
Składniki na 4 porcje:
- puszka ciecierzycy,
- puszka czerwonej fasoli,
- puszka przecieru z pomidorów,
- 500 g mięsa mielonego z indyka,
- 2 papryki czerwone,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 cebula,
- 1 łyżka masła,
- ostra papryka mielona (do smaku),
- sól (do smaku),
- pieprz (do smaku),
- kolendra (do smaku),
- bazylia (do smaku),
- papryczka chili (do smaku),
Czas przygotowania: 60 minut
Stopień trudności: łatwy
Wskazówki: Chili con carne możesz podać zawinięte w tortillę lub z dodatkiem ryżu.
Sposób przygotowania:
- Obierz i pokrój cebulę wraz z czosnkiem.
- Rozgrzej na patelni masło.
- Smaż cebulę i czosnek.
- Wrzuć na patelnię mielonego indyka.
- Dopraw przyprawami.
- Wrzuć fasolę i paprykę.
- Przełóż wszystko do garnka i zalej przecierem pomidorowym.
- Gotuj na ogniu do miękkości. Gotowe.
Smacznego!
- Chętnie przygotowujesz sałatki? Sprawdź nasze przepisy na sałatki warstwowe z kurczakiem i z makaronem.
- Szukasz pomysłu na lekki, warzywny dodatek do obiadu w pracy? Oto 4 proste przepisy na surówkę z marchewki.
- Lubisz sałatki? Wypróbuj przepis na sałatkę z szynką parmeńską.
- Nie wiesz, co zrobić na święta? Wypróbuj trzy pomysły na świąteczne bożonarodzeniowe sałatki.