Falafele i zapiekanka – dwa dietetyczne przepisy na potrawy z cieciorką
Cieciorka, znana jest też pod nazwą ciecierzyca lub groch włoski. Obniża poziom cholesterolu i wspomaga odchudzanie. Zawarty w niej błonnik daje poczucie sytości i zmniejsza chęć podjadania pomiędzy głównymi posiłkami. Z ziaren cieciorki można przygotować, np. hummus (kremową pastę), falafele (kotleciki), zapiekanki, pasztety, sałatki i zupy.
Cieciorka, znana jest też pod nazwą ciecierzyca lub groch włoski. Obniża poziom cholesterolu i wspomaga odchudzanie. Zawarty w niej błonnik daje poczucie sytości i zmniejsza chęć podjadania pomiędzy głównymi posiłkami. Z ziaren cieciorki można przygotować, np. hummus (kremową pastę), falafele (kotleciki), zapiekanki, pasztety, sałatki i zupy.
Cieciorka jest bogatym źródłem białka – 100g ugotowanej ciecierzycy zawiera 8,86 g białka. Groch włoski doskonale komponuje się z przyprawami, takimi jak: rozmaryn, kmin rzymski, kolendra, curry, gałka muszkatołowa i cynamon.
Przepis na falafele – dietetyczne kotleciki z cieciorki i natki pietruszki
Potrzebujesz:
- blendera,
- noża,
- deski do krojenia,
- patelni,
- łyżki,
- praski do czosnku,
- miski.
Składniki na 20 porcji:
- 300 g ugotowanej cieciorki,
- 1 mała cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 5 g sody oczyszczonej,
- 15 ml oliwy z oliwek,
- 40 g natki pietruszki,
- 5 g mielonej kolendry,
- szczypta ostrej papryki,
- 10 g mielonego kminu rzymskiego,
- szczypta cynamonu.
Czas przygotowania: 30 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Cebulę obierz, posiekaj w kostkę i przełóż do blendera.
- Do cebuli dodaj ugotowaną ciecierzycę i całość lekko zmiksuj – w masie powinny być widoczne niewielkie grudki.
- Masę przełóż do miski.
- Pietruszkę opłucz, posiekaj na drobno i dodaj do cieciorki.
- Do miski wrzuć przeciśnięty przez praskę czosnek, kolendrę, ostrą paprykę, cynamon, kmin rzymski i sodę oczyszczoną.
- Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
- Z masy formuj kotleciki.
- Oliwę rozgrzej na patelni i układaj na niej falafele.
- Kotleciki smaż po obu stronach do zarumienienia.
1 kotlecik z cieciorki ma około 45 kcal.
Smacznego!
Zapiekanka z cieciorki, sera feta i pomidorów
Potrzebujesz:
- praski do czosnku,
- noża,
- deski do krojenia,
- patelni,
- moździerza,
- naczynia żaroodpornego,
- łyżki.
Składniki na 2 porcje:
- 100 g ugotowanej ciecierzycy,
- 5 g oliwy z oliwek,
- 1 ząbek czosnku,
- 50 g cebuli,
- 2 pomidory,
- 60 g sera feta (o obniżonej zawartości tłuszczu),
- 5 g curry,
- 10 g kminu rzymskiego,
- 5 g kolendry,
- 10 g słodkiej papryki,
- szczypta pieprzu.
Czas przygotowania: 20 minut + czas pieczenia
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- W moździerzu rozetrzyj kmin i kolendrę.
- Cebulę obierz i posiekaj na drobno.
- Oliwę z oliwek rozgrzej na patelni, dodaj cebulę i smaż do zeszklenia.
- Do cebuli dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, cieciorkę, paprykę, pieprz i przyprawy zmielone w moździerzu.
- Całość dokładnie wymieszaj i duś pod przykryciem na małym ogniu.
- Pomidory obierz ze skórki, pokrój w kostkę, dodaj na patelnię i duś jeszcze przez 5-7 minut.
- Wszystkie składniki przełóż do naczynia żaroodpornego.
- Zapiekankę posyp pokruszonym serem feta i wstaw na kwadrans do piekarnika nagrzanego do 180ºC.
1 porcja zapiekanki ma około 300 kcal.
Smacznego!
- Ciasta też mogą być dietetyczne. Zobacz, nasz Przepis na dietetyczny sernik.
- Masz ochotę na hamburgera? Sprawdź, nasz przepis na domowy dietetyczny hamburger.
- Bądź fit w pracy! Zobacz, nasze pomysły na dietetyczne jedzenie do pracy.