Party Stories
Doda z mężem Emilem Stępniem
Krystian Ferretti z "Hotel Paradise 3"
Sernik z soji, mleka kokosowego i malin
© siankoo/Fotolia.com
Styl życia

Dietetyczny sernik na zimno z tofu i mleka kokosowego

Dietetyczny sernik to pomysł na lekkostrawny i nietuczący deser. Podany tu przepis nie wymaga pieczenia, zamiast cukru wykorzystuje się słodycz daktyli oraz stewii. Ser tofu nadaje mu niecodzienny smak, a mleko kokosowe aksamitną konsystencję.

Dietetyczny sernik to pomysł na lekkostrawny i nietuczący deser. Podany tu przepis nie wymaga pieczenia, zamiast cukru wykorzystuje się słodycz daktyli oraz stewii. Ser tofu nadaje mu niecodzienny smak, a mleko kokosowe aksamitną konsystencję.

Dietetyczny sernik na zimno – przepis

Czas przygotowania: 30 minut wykonanie + 60 minut na stężenie sernika w lodówce

Stopień trudności: łatwy

 

Składniki:

  • 400 g naturalnego tofu,
  • 250 g mleka kokosowego w puszce – przed wykonaniem sernika wstaw je na dobę do lodówki lub około 30 minut do zamrażalnika, wówczas zgęstnieje,
  • 3 łyżeczki agaru,
  • 2 łyżki stewii,
  • 200 g migdałów,
  • 200 g suszonych daktyli,
  • sezonowe owoce do dekoracji,
  • 0,5 szklanki soku z pomarańczy lub cytryny.

 

Sposób przygotowania:

1. Migdały i daktyle zblenduj na gęstą masę – w blenderze kielichowym – z 5 łyżkami mleka kokosowego (tą płynną częścią, która oddzieliła się od gęstej reszty) lub wody.

2. Przygotowaną masę wyłóż na spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową i dokładnie uklep łyżką lub palcami.

3. Zagotuj mleko kokosowe dodając agar. Pamiętaj, aby dokładnie mieszać cały czas. Agar musi się całkowicie rozpuścić.

4. Do mleka z agarem – nie musi być przestudzone – dodaj wszystkie pozostałe składniki i zblenduj na aksamitną masę.

5. Wyłóż masę serową na daktylowo–migdałowy spód i dokładnie rozsmaruj. Udekoruj dowolnymi owocami.

6. Wstaw sernik do lodówki na co najmniej 60 minut. Po tym czasie jest gotowy do jedzenia.

 

Smacznego!

 

Komentarze
Zapraszamy do dyskusji
Czekamy na Twoją opinię w tym temacie. Dołącz do dyskusji!
Sernik wegański zrobiony na bazie tofu i świeżych truskawek.
©photka/stock.adobe.com
Styl życia
Wegański bezglutenowy tofurnik z truskawkami – przepis na deser bez pieczenia na lato
Tofurnik to sernik w wersji wegańskiej, w którym podstawowym składnikiem jest tofu – ser z soi. Do tego rodzaju deserów najlepiej używać silken tofu, ponieważ ma jedwabistą konsystencję, bardzo delikatny smak i wyśmienitą strukturę.

Tofurnik to sernik w wersji wegańskiej, w którym podstawowym składnikiem jest tofu – ser z soi. Do tego rodzaju deserów najlepiej używać silken tofu, ponieważ ma jedwabistą konsystencję, bardzo delikatny smak i wyśmienitą strukturę.   Letnie desery można wzbogacać sezonowymi owocami. W przypadku tofurników najlepiej sprawdzają się truskawki , wiśnie i maliny. Wegańskim produktem używanym do zagęszczania, w szczególności deserów jest agar, czyli proszek z morskich alg , który ma właściwości takie same jak żelatyna.   Przepis na tofurnik z truskawkami   Składniki: 600 g silken tofu , 200 g suszonych daktyli, 50 g cukru kokosowego, 2,5 szklanki mleka roślinnego, np. sojowego o smaku waniliowym lub migdałowego, około 1 szklanki wody – do agaru i namoczenia daktyli, 100 g nierafinowanego oleju kokosowego , 8 łyżek chłodnej wody, pół kilograma świeżych truskawek, 200 g migdałów w płatkach, 3 łyżeczki agaru, sok z jednej cytryny.   Czas przygotowania: około 60 minut, Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Zalej daktyle ciepłą wodą (około pół szklanki) i odstaw na 15 minut, dzięki temu zmiękną. Po odcedzeniu nie wylewaj wody - posłuży jako słodzik do warstwy truskawkowej. Zmiel migdały np. blenderem lub pokrusz je w palcach na drobne kawałki, daktyle pokrój na bardzo małe kawałki i wymieszaj z migdałowymi okruszkami. Połącz migdały, daktyle i 3 łyżki mleka roślinnego z olejem kokosowym. Zagnieć masę i włóż ją do lodówki na 15 minut. Następnie wyłóż nią spód tortownicy i ponownie wstaw do lodówki, by stężała. Przygotuj agar: wlej do szklanki 8 łyżek chłodnej wody i wsyp 2 łyżeczki agaru, mieszaj, aż...

Wegański sernik
© lenatru/Fotolia.com
Styl życia
Przepisy na wegańskie odpowiedniki serników: sernik z aquafaby oraz sernik wiedeński
Wegański sernik przygotowuje się m.in. z tofu, kaszy jaglanej lub aquafaby (wody pozostałej po ugotowaniu ciecierzycy lub odlanej z cieciorki w puszce). Do ciasta dodaje się m.in. tofu i kaszę jaglaną.

Wegański sernik przygotowuje się m.in. z tofu, kaszy jaglanej lub aquafaby (wody pozostałej po ugotowaniu ciecierzycy lub odlanej z cieciorki w puszce). Do ciasta dodaje się m.in. tofu i kaszę jaglaną. Wegański odpowiednik sernika można zrobić z aquafaby . Jeśli woda pozostała po ugotowaniu cieciorki, należy ją zredukować, czyli podgrzewać na niewielkim ogniu dotąd, aż zmniejszy objętość o 1/3 i schłodzić. Przepis na wegański sernik wiedeński Składniki (na tortownicę 21 cm): 2 kostki (po 180 g) naturalnego tofu , ½ szklanki kaszy jaglanej, sok z 1 cytryny, 1 1/3 szklanki mleka roślinnego , 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1/3 szklanki oleju, 1 opakowanie cukru wanilinowego, 7 łyżek syropu z agawy lub klonowego, 1/3 szklanki oleju, 1 tabliczka (100 g) gorzkiej czekolady. Czas przygotowania: około 1,5 godziny Stopień trudności: łatwe Sposób przygotowania: Opłucz kaszę jaglaną kilka razy , dotąd aż woda nie będzie miała żółtego odcienia.  Zalej kaszę mlekiem roślinnym i gotuj przez 15-20 minut. Powinna być miękka. Wysmaruj tortownicę tłuszczem, np. masłem roślinnym. Nastaw piekarnik na 180 stopni. Pokrój tofu w kostkę i dodaj do kaszy. Wlej do masy sok z cytryny, syrop oraz olej, wsyp cukier wanilinowy i mąkę ziemniaczaną. Zblenduj wszystkie składniki. Do masy dodaj rodzynki i wymieszaj całość. Wlej ciasto do tortownicy. Wstaw blachę do nagrzanego piekarnika na około 40 minut. Roztop czekoladę z 4 łyżkami wody lub mlekiem roślinnego i polej nią ciasto. Zostaw ciasto do ostygnięcia. Wegański sernik z aquafaby krok po kroku Składniki (na tortownicę o średnicy 26 cm): 500 g naturalnego tofu, ½ szklanki aquafaby (wody z gotowania ciecierzycy lub ciecierzycy w puszce), 400 ml mleka...

Sernik na zimno z galaretką i wiśniami
©valtrifon/Fotolia
Styl życia
Szybki deser na zimno. Przepis na sernik na biszkoptach
Sernik na zimno na bazie ricotty ma puszystą konsystencję, która dobrze kontrastuje z biszkoptowym spodem. Mimo kremowej konsystencji, deser dobrze się prezentuje i łatwo kroi. Czekoladowy smak ciasta przełamany jest kwaśną nutą wiśni i galaretki.

Sernik na zimno na bazie ricotty ma puszystą konsystencję, która dobrze kontrastuje z biszkoptowym spodem. Mimo kremowej konsystencji, deser dobrze się prezentuje i łatwo kroi. Czekoladowy smak ciasta przełamany jest kwaśną nutą wiśni i galaretki.    Ricotta to miękki ser z serwatki mleka koziego, krowiego lub owczego. Ricotta pochodzi z Włoch, gdzie podawana jest na świeżo lub jako dodatek do ciast i farszów. Przepis na czekoladowy sernik na biszkoptach Potrzebujesz: tortownicy, rondla, dwóch misek, malaksera, kubka, folii spożywczej, miksera.   Składniki: 200 g biszkoptów lub herbatników, 70 g masła, 1 łyżka kakao, 500 g sera ricotta , 100 g gorzkiej czekolady , 100 g białej czekolady, 3 łyżki cukru pudru, 2 łyżki mleka, 330 g śmietanki kremówki (30%), 4 łyżeczki żelatyny, 400 g wiśni (świeżych lub w syropie), 250 ml gorącej wody, 1 galaretka wiśniowa. Czas przygotowania: 50 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Masło rozpuść w rondlu i zostaw do wystygnięcia. Biszkopty i kakao zmiksuj w malakserze i wymieszaj z masłem. Tortownicę wyłóż folią spożywczą i zamknij obręcz. Na spód tortownicy wyłóż masą biszkoptową i całość wstaw do lodówki. Oba rodzaje czekolady pokrusz na mniejsze kawałki i dodaj mleko. Całość rozpuść w kąpieli wodnej i zostaw do wystygnięcia. Żelatynę wsyp do kubka i zalej 6 łyżkami gorącej wody. Dokładnie zamieszaj, aż do rozpuszczenia żelatyny i zostaw roztwór do wystygnięcia.  Śmietankę kremówkę przelej do miski i ubij mikserem na sztywno. Ricottę przełóż do miski, dodaj cukier i całość zmiksuj na gładką masę. Lekko ciepłą czekoladę dodaj do sera i ubij mikserem.  Do masy serowej porcjami (po łyżce) dodawaj ubitą...

Nasze akcje
Jenny Fairy Midday Coctail
Newsy

Ten stylowy dodatek przeniesie cię w świat wakacji i słodkiego lenistwa!

Partner
piekna-kobieta-bella
Fleszstyle

Jak się czuć pewnie i wygodnie przez cały dzień? Stawiaj na jakość

Partner
huawei-6-band-opaska
Fleszstyle

Asystent i trener personalny w jednym?

Partner
Kolekcja-wiosna-lato-CCC-2021
Fleszstyle

Czy zdrowe i wygodne dziecięce buty nie mogą być modne?

Partner
Kolekcja-wiosna-lato-CCC-2021
Fleszstyle

O tych butach marzy twoje dziecko!

Partner
catering-tajm
Fleszstyle

Pyszne, zdrowe i niebanalne dania z dostawą pod twoje drzwi?

Partner