Gałka muszkatołowa
© valery121283/Fotolia.com
Styl życia

Gałka muszkatołowa – sposób na młodość i afrodyzjak

Gałka muszkatołowa to popularna przyprawa używana w formie sproszkowanych środkowych części pestek owoców wiecznie zielonego drzewa – muszkatołowca. Jest bardzo aromatyczna, dzięki zawartości olejków eterycznych i substancji lotnych

Gałka muszkatołowa to popularna przyprawa używana w formie sproszkowanych środkowych części pestek owoców wiecznie zielonego drzewa – muszkatołowca. Jest bardzo aromatyczna, dzięki zawartości olejków eterycznych i substancji lotnych

Gałka muszkatołowa – zastosowanie kulinarne

Najczęściej spotykana u nas w sklepach gałka muszkatołowa ma formę sproszkowaną, ale jej aromat szybko wietrzeje, jeżeli nie jest przechowywana w szczelnie zamkniętym pojemniku. Na rynku dostępne są również jasnobrązowe, okrągłe pestki, o porowatej powierzchni, które można zetrzeć samodzielnie na tarce.

 

Gałka muszkatołowa to przyprawa o bardzo ciepłym, lekko korzennym i aromatycznym smaku, doskonała zarówno do dań słodkich jak i wytrawnych. Sprawdza się w piernikach, likierach, grzanym piwie i winie, puddingach, smakowej kawie. Dodawana jest chętnie do mięs oraz wędlin. Stanowi składnik orientalnych mieszanek przyprawowych, świetnie doprawi danie warzywne, makaronowe, sos beszamelowy czy bigos. Gałka muszkatołowa może być używana niemal do wszystkiego, a warto to robić ze względu na jej prozdrowotne właściwości.

Gałka muszkatołowa – zastosowanie i działanie lecznicze

Tak, jak wiele innych przypraw gałka muszkatołowa oprócz nadawania potrawom ciekawego smaku wpływa również pozytywnie na organizm. Zawarte w niej antyoksydanty walczą z wolnymi rodnikami, które oprócz przyspieszania procesów starzenia się komórek mogą powodować poważne schorzenia w tym nowotwory. Gałka muszkatołowa od wieków wykorzystywana była w medycynie chińskiej oraz indyjskiej ajurwedzie jako specyfik na reumatyzm, kłopoty z krążeniem – w tym impotencję, nieświeży oddech, infekcje górnych dróg oddechowych, bezsenność, nadpobudliwość czy brak apetytu.

Gałka muszkatołowa – halucynogenna mirystycyna i naturalny afrodyzjak

Ponieważ zawarte w gałce muszkatołowej olejki eteryczne pobudzają krążenie krwi przez co ma ona właściwości rozgrzewające uważana jest za doskonały afrodyzjak. Zawarta w niej mirystycyna w przypadku spożycia lub wypalenia bardzo dużej ilości sproszkowanej przyprawy ma działanie halucynogenne. Może również dojść do objawów takich jak: senność, omamy, ataki padaczki, wymioty a w skrajnych przypadkach śmierć. Ilość stosowana w kuchni do przyprawiania potraw jest bezpieczna i możemy stosować gałkę muszkatołową bez obaw, że zadziała jak narkotyk.


Muszkatołowiec
© Unclesam/Fotolia.com
Styl życia
Gałka muszkatołowa, czyli nasiona Myristica fragrans
Myristica fragrans, czyli muszkatołowiec korzenny to wiecznie zielone drzewo, którego nasiona, czyli gałkę muszkatołową, stosujemy często w kuchni.

Myristica fragrans, czyli muszkatołowiec korzenny to wiecznie zielone drzewo, którego nasiona, czyli gałkę muszkatołową, stosujemy często w kuchni.   Oprócz walorów smakowych i charakterystycznego korzennego zapachu gałka muszkatołowa ma właściwości lecznicze, które są wykorzystywane szczególnie w zaburzeniach pracy układu pokarmowego, leczeniu stanów zapalnych, reumatyzmu oraz infekcji oskrzeli. Myristica fragrans – muszkat – charakterystyka Muszkatołowiec to drzewo o lancetowatych, wiecznie zielonych liściach. Osiąga około 10 m wysokości. Jego kora jest ciemnoczerwona ze względu na pokrywający ją sok w tym kolorze. Muszkatołowiec kwitnie na biało, a jego owoce są wielkością i kształtem zbliżone do dużej śliwki w kolorze żółtym z czerwonym nalotem. W ich wnętrzu znajdują się nasiona, które nazywane są gałką muszkatołową. Obecnie Myristica fragrans są uprawiane w Azji i na Antylach. Właściwości lecznicze nasion Myristica fragrans Galka muszkatołowa jest szeroko wykorzystywana w ziołolecznictwie na dolegliwości takie jak: przeziębienie, grypa - dzięki swoim właściwościom pobudzającym krążenie krwi, gałka rozgrzewa organizm, dzięki czemu łatwiej radzi sobie on z drobnoustrojami, ponadto wydalane są wraz z potem toksyny i szkodliwe związki przemiany materii, co wpływa pozytywnie na proces leczenia; olejek muszkatołowy zwiększa wydzielanie serotoniny w mózgu , dzięki czemu można przypisać mu właściwość polegającą na hamowaniu łaknienia, smarowanie skóry olejkiem ma działanie rozgrzewające, przeciwbólowe i antyseptyczne; sproszkowana gałka muszkatołowa jest doskonała do sporządzania naparów do płukania gardła lub bolącego zęba; napar z nasion muszkatołowca polecany jest na biegunki ; eterowe wyciągi z gałki muszkatołowej powodują rozluźnienie mięśni gładkich dzięki czemu uśmierzają bóle...

Afrodyzjaki
© marilyn barbone/Fotolia.com
Styl życia
Jakie afrodyzjaki działają pobudzająco na kobiety, a jakie na mężczyzn?
Popularne afrodyzjaki dla kobiet to drzewo sandałowe, wanilia lub róża. Najlepiej jest wyzwolić z nich zapach w postaci świec lub olejków do masażu. Naturalne afrodyzjaki z kuchni to też koper, oregano, żeń-szeń lub chili. Męskie afrodyzjaki to ostrygi, krewetki, gałka muszkatołowa lub arbuz.

Popularne afrodyzjaki dla kobiet to drzewo sandałowe, wanilia lub róża. Najlepiej jest wyzwolić z nich zapach w postaci świec lub olejków do masażu. Naturalne afrodyzjaki z kuchni to też koper, oregano, żeń-szeń lub chili. Męskie afrodyzjaki to ostrygi, krewetki, gałka muszkatołowa lub arbuz.   Wiele naturalnych afrodyzjaków (takich jak cynamon czy czekolada) działa zarówno na kobiety, jak i mężczyzn. Jednak jest wiele produktów, które pobudzają tylko przedstawicieli jednej z płci. Afrodyzjaki dla kobiet: drzewo sandałowe, wanilia, oregano, koper, chili, kozieradka Na kobiety doskonale działa zapach, więc aby podkręcić atmosferę warto zwrócić uwagę na wanilię, drzewo sandałowe lub różę. Również owocowa i cytrusowa woń z odrobiną cynamonu działa pobudzająco i wyzwalająco. Warto więc kupić świeczkę zapachową na bazie tych produktów lub zadbać o masaż olejkiem do ciała o tym zapachu. Wiele afrodyzjaków działających szczególnie na kobiety można znaleźć w domowych warunkach.  Koper zwiększa kondycję, więc napar z tej rośliny może przedłużyć zabawy erotyczne .  Oregano ma działanie odprężające i zwiększające odwagę.  Żeń-szeń usprawnia pracę mózgu i poprawia samopoczucie. Chili rozpala uczucia i zwiększa pewność siebie. Kozieradka stymuluje hormony płciowe. Afrodyzjaki dla mężczyzn: gałka muszkatołowa, arbuz, imbir, ostrygi, krewetki Na mężczyzn pobudzająco działają owoce morza , a w szczególności ostrygi. Zawierają one cynk, który podnosi poziom testosteronu we krwi, co zwiększa męskie libido. Legenda głosi, że słynny Casanova jadł ich nawet 50 dziennie. Podobne działanie mają też pestki słonecznika lub dyni. Krewetki natomiast są bogate w fosfor, potas i magnez. Liczne...

banan oblany czekoladą
©Peteers/Fotolia
Styl życia
Afrodyzjaki – przepisy na dania z czekoladą
Afrodyzjaki można rozumieć na dwa sposoby. Afrodyzjak to substancja, która zwiększa libido, dawniej wierzono, że jest to magiczny napój, po wypiciu którego dana osoba się zakocha. Co należy do afrodyzjaków?

Afrodyzjaki można rozumieć na dwa sposoby. Afrodyzjak to substancja, która zwiększa libido, dawniej wierzono, że jest to magiczny napój, po wypiciu którego dana osoba się zakocha. Co należy do afrodyzjaków? Do afrodyzjaków zaliczamy np. owoce: truskawki, banany, awokado, czy morele, które zwiększają popęd płciowy i modyfikują poziom hormonów. Większość osób uważa, że najsłynniejszym afrodyzjakiem jest czekolada i owoce morza, takie jak małże, kawior czy ostrygi. Inne afrodyzjaki to kawa, szampan, cebula, czosnek i imbir, które zwiększają ciśnienie krwi. Przepisy na dania z afrodyzjakami Z afrodyzjaków można przygotować kilka wyśmienitych dań, które sprawdzą się podczas romantycznego wieczoru i nie tylko. Jednym z nich może być np. banan w czekoladzie, a drugim imbirowe racuszki z czekoladą. Banan w polewie czekoladowej – przepis Składniki: 2 banany , gorzka czekolada, bita śmietana. Sposób przygotowania: Banany obierz ze skórki i przekrój na pół. Wstaw do rondelka gorzką czekoladę i podgrzewaj ją na małym ogniu do rozpuszczenia. Na banany połóż bitą śmietanę, a wierzch polej gorzką czekoladą.   Smacznego! Imbirowe racuszki z czekoladą – przepis Składniki: 1,5 szklanki mleka, 4 łyżki brązowego cukru, 2 dag drożdży, kawałeczek korzenia imbiru (2 cm), 1,5 szklanki mąki, 100 g czekolady. Sposób przygotowania: Na tarce zetrzyj korzeń imbiru , a szklankę mleka wlej do rondelka, rozpuść w nim cukier i drożdże. Dodaj starty imbir, mąkę i wyrób ciasto za pomocą łyżki. Całość odstaw na 20-30 minut w ciepłe miejsce, by wyrosło. Potem uformuj z niego małe racuszki i  usmaż je na rumiano. Czekoladę drobno posiekaj, dodaj ją do 3-4 łyżek rozgrzanego mleka i dokładnie wymieszaj. Usmażone racuszki polej gorącą czekoladą.   Smacznego!...

Nasze akcje
materiały prasowe Lenovo
Fleszstyle

Świetna jakość w stylowym opakowaniu. Natalia Szroeder wybrała laptop Lenovo Yoga Slim 7

Partner
rafal-brzozowski
Newsy

Ci uczestnicy „The Voice of Poland” robią karierę muzyczną. Znasz wszystkich?

Partner
fotona-tatuaż
Fleszstyle

Nieudany tatuaż lub makijaż permanentny ? Wiemy, jak się go pozbyć!

Partner
torebka-skoda-hollie-warsaw
Fleszstyle

Barbara Kurdej - Szatan: "Nie miałam pojęcia, że niezabezpieczone drobiazgi mogą uderzyć z taką siłą"

Partner
justyna-steczkowska
Newsy

Justyna Steczkowska ponownie w „The Voice of Poland”! To wyjątkowy czas dla artystki

Partner
Revitalift Filler L'Oréal Paris
Fleszstyle

Wiele może się zmienić w ciągu 10 lat, ale twoja skóra nie musi! Test linii Revitalift Filler L'Oréal Paris

Partner
kosmetyki-weleda
Fleszstyle

Weleda, czyli pielęgnacja w harmonii z naturą i człowiekiem

Partner
materiały prasowe TVP
TV-Show

Sylwia Grzeszczak nową trenerką w „The Voice of Poland”! Jak się sprawdzi?

Partner