Reklama

Ciasta truskawkowe można przygotować nawet bez pieczenia. Świeże owoce to niezastąpiony składnik sezonowych ciast. Pasują do ciasta kruchego, ptysiowego, drożdżowego, ucieranego i biszkoptu. Można z nich wyczarować zarówno prosty placek, jak i elegancki tort.

Reklama

Sezon na truskawki w Polsce zaczyna się pod koniec czerwca i trwa do połowy lipca. Późniejsze odmiany można spotkać jeszcze w sierpniu, a nawet wczesną jesienią.

Proste kruche ciasto z truskawkami

Składniki:

  • 400 gramów truskawek,
  • 200 gramów masła lub margaryny do pieczenia,
  • 300 gramów mąki pszennej,
  • 100 gramów cukru,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki śmietany,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • cukier puder do dekoracji.

Czas przygotowania: 60 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia.
  • Dodaj miękkie masło lub margarynę i całość wymieszaj mikserem.
  • Dodaj cukier, żółtka jaj i śmietanę.
  • Ciasto zagniataj rękami, do uzyskania gładkiej masy.
  • Zawiń ciasto w folię aluminiową (błyszcząca stroną na zewnątrz) i włóż na 30 minut do lodówki.
  • Okrągłą formę do pieczenia, na przykład formę do tarty, posmaruj masłem i oprósz mąką.
  • Ciasto wyjmij z lodówki. 3/4 ciasta rozwałkuj na grubość około 1/2 centymentra i wyłóż je na przygotowaną wcześniej formę. Resztę ciasta zachowaj na potem.
  • Ciasto w formie nakłuj widelcem i wstaw na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 200°C.
  • Truskawki dokładnie umyj, usuń szypułki i pokrój w ćwiartki. 3/4 truskawek wyłóż na podpieczone ciasto.
  • Resztę wcześniej przygotowanego ciasta pokrusz w rękach i wyłóż na wierzch formy. Ciasto wstaw ponownie do piekarnika. Piecz około 25 minut, do momentu zarumienienia się ciasta.
  • Na upieczone ciasto połóż resztę świeżych truskawek. Całość posyp delikatnie cukrem pudrem.

Ptysiowy tort z truskawkami

Składniki na ciasto ptysiowe

  • 200 gramów mąki,
  • 60 gramów masła lub margaryny do pieczenia,
  • 1 szklanka wody,
  • 3 jajka,
  • szczypta soli.

Składniki na krem truskawkowy:

  • 500 gramów truskawek,
  • 250 mililitrów kwaśnej śmietany 18%,
  • 300 mililitrów śmietanki 30%,
  • 26 gramów żelatyny w proszku,
  • 4 łyżki cukru pudru.

Czas przygotowania: 120 minut

Stopień trudności: średnie

Sposób przygotowania:

  • W garnku zagotuj wodę z masłem lub margaryną i solą. Dodaj mąkę i energicznie mieszaj do momentu, aż ciasto zacznie odstawać od brzegów garnka.
  • Papierem do pieczenia wyłóż dwie tortownice o średnicy około 23 centymetrów.
  • Ciasto umieść w szprycy cukierniczej. Wyciskaj je na papier spiralnym ruchem, zaczynając od środka tortownicy. Kształtem ciasto powinno przypominać ślimaka.
  • Ciasto wstaw na 30 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza. Pamiętaj, żeby nie otwierać piekarnika w czasie pieczenia, ponieważ ciasto może opaść.
  • Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika i ostudź.
  • Truskawki dokładnie umyj, odkrój szypułki. Połowę z przygotowanych truskawek zmiksuj z kwaśną śmietaną i 2 łyżkami cukru pudru. Resztę truskawek pokrój w drobna kostkę.
  • Żelatynę wymieszaj z 3-4 łyżkami zimnej wody, a następnie podgrzej do momentu aż się rozpuści.
  • Ciepłą żelatynę wymieszaj z 50 mililitrami słodkiej śmietanki. Ma to na celu wyrównanie temperatury kremu.
  • Resztę śmietanki i cukru pudru ubij na sztywno mikserem. Następnie wymieszaj ją z żelatyną i musem truskawkowym.
  • Jeden blat ciasta pysiowego włóż do formy i wylej na niego połowę kremu. Na górze ułóż pokrojone świeże truskawki, a następnie wyłóż resztę kremu. Na koniec ułóż drugi blat ciasta i delikatnie dociśnij.
  • Ciasto wstaw na godzinę do lodówki. Przed podaniem możesz je dodatkowo udekorować świeżymi truskawkami i cukrem pudrem.

Smacznego!


Reklama
Reklama
Reklama
Reklama