Na ciepło i na zimno: 2 przepisy na pyszne ciasta z truskawkami
Ciasta truskawkowe można przygotować nawet bez pieczenia. Świeże owoce to niezastąpiony składnik sezonowych ciast. Pasują do ciasta kruchego, ptysiowego, drożdżowego, ucieranego i biszkoptu. Można z nich wyczarować zarówno prosty placek, jak i elegancki tort.
Ciasta truskawkowe można przygotować nawet bez pieczenia. Świeże owoce to niezastąpiony składnik sezonowych ciast. Pasują do ciasta kruchego, ptysiowego, drożdżowego, ucieranego i biszkoptu. Można z nich wyczarować zarówno prosty placek, jak i elegancki tort.
Sezon na truskawki w Polsce zaczyna się pod koniec czerwca i trwa do połowy lipca. Późniejsze odmiany można spotkać jeszcze w sierpniu, a nawet wczesną jesienią.
Proste kruche ciasto z truskawkami
Składniki:
- 400 gramów truskawek,
- 200 gramów masła lub margaryny do pieczenia,
- 300 gramów mąki pszennej,
- 100 gramów cukru,
- 2 jajka,
- 2 łyżki śmietany,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- cukier puder do dekoracji.
Czas przygotowania: 60 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia.
- Dodaj miękkie masło lub margarynę i całość wymieszaj mikserem.
- Dodaj cukier, żółtka jaj i śmietanę.
- Ciasto zagniataj rękami, do uzyskania gładkiej masy.
- Zawiń ciasto w folię aluminiową (błyszcząca stroną na zewnątrz) i włóż na 30 minut do lodówki.
- Okrągłą formę do pieczenia, na przykład formę do tarty, posmaruj masłem i oprósz mąką.
- Ciasto wyjmij z lodówki. 3/4 ciasta rozwałkuj na grubość około 1/2 centymentra i wyłóż je na przygotowaną wcześniej formę. Resztę ciasta zachowaj na potem.
- Ciasto w formie nakłuj widelcem i wstaw na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 200°C.
- Truskawki dokładnie umyj, usuń szypułki i pokrój w ćwiartki. 3/4 truskawek wyłóż na podpieczone ciasto.
- Resztę wcześniej przygotowanego ciasta pokrusz w rękach i wyłóż na wierzch formy. Ciasto wstaw ponownie do piekarnika. Piecz około 25 minut, do momentu zarumienienia się ciasta.
- Na upieczone ciasto połóż resztę świeżych truskawek. Całość posyp delikatnie cukrem pudrem.
Ptysiowy tort z truskawkami
Składniki na ciasto ptysiowe
- 200 gramów mąki,
- 60 gramów masła lub margaryny do pieczenia,
- 1 szklanka wody,
- 3 jajka,
- szczypta soli.
Składniki na krem truskawkowy:
- 500 gramów truskawek,
- 250 mililitrów kwaśnej śmietany 18%,
- 300 mililitrów śmietanki 30%,
- 26 gramów żelatyny w proszku,
- 4 łyżki cukru pudru.
Czas przygotowania: 120 minut
Stopień trudności: średnie
Sposób przygotowania:
- W garnku zagotuj wodę z masłem lub margaryną i solą. Dodaj mąkę i energicznie mieszaj do momentu, aż ciasto zacznie odstawać od brzegów garnka.
- Papierem do pieczenia wyłóż dwie tortownice o średnicy około 23 centymetrów.
- Ciasto umieść w szprycy cukierniczej. Wyciskaj je na papier spiralnym ruchem, zaczynając od środka tortownicy. Kształtem ciasto powinno przypominać ślimaka.
- Ciasto wstaw na 30 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza. Pamiętaj, żeby nie otwierać piekarnika w czasie pieczenia, ponieważ ciasto może opaść.
- Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika i ostudź.
- Truskawki dokładnie umyj, odkrój szypułki. Połowę z przygotowanych truskawek zmiksuj z kwaśną śmietaną i 2 łyżkami cukru pudru. Resztę truskawek pokrój w drobna kostkę.
- Żelatynę wymieszaj z 3-4 łyżkami zimnej wody, a następnie podgrzej do momentu aż się rozpuści.
- Ciepłą żelatynę wymieszaj z 50 mililitrami słodkiej śmietanki. Ma to na celu wyrównanie temperatury kremu.
- Resztę śmietanki i cukru pudru ubij na sztywno mikserem. Następnie wymieszaj ją z żelatyną i musem truskawkowym.
- Jeden blat ciasta pysiowego włóż do formy i wylej na niego połowę kremu. Na górze ułóż pokrojone świeże truskawki, a następnie wyłóż resztę kremu. Na koniec ułóż drugi blat ciasta i delikatnie dociśnij.
- Ciasto wstaw na godzinę do lodówki. Przed podaniem możesz je dodatkowo udekorować świeżymi truskawkami i cukrem pudrem.
Smacznego!
- Masz ochotę na owocową lemoniadę? Koniecznie wypróbuj nasz przepis na lemoniadę truskawkową.
- Uwielbiasz ananasy i truskawki? Te smaki łączą białe truskawki o smaku ananasa, czyli pineberry.
- Ciasto z owocami jest idealne na każdą okazję. Sprawdź przepis na tartę z truskawkami.