
Cienkie ciasto na pizzę można przygotować zarówno z dodatkiem, jak też bez dodatku drożdży. Pierwsza wersja jest bardziej czasochłonna, gdyż wiąże się z koniecznością oczekiwania na wyrośnięcie ciasta. Wyrobione ciasto na pizzę należy dokładnie rozwałkować na cienki placek, wyłożyć ulubionym farszem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Pizza jest włoskim daniem, które zdobyło popularność na całym świecie. Można ją przygotować zarówno na cienkim, jak i na grubym cieście. Podstawowymi składnikami na tradycyjne cienkie ciasto do pizzy są: mąka pszenna, ciepła woda, sól, cukier oraz olej roślinny lub oliwa z oliwek. Cienkie ciasto na pizzę - jak zrobić? Pizza jest tradycyjną włoską potrawą, ma postać płaskiego placka pokrytego sosem pomidorowym i farszem, który można przyrządzić na bazie różnych składników. Początek włoskiej pizzy datuje się na XVIII wiek, a za miejsce jej powstania uznaje się Neapol. Danie przypominające swoim wyglądem pizzę, jadali już starożytni Grecy i Rzymianie. Wówczas potrawa ta miała formę płaskiego chleba posmarowanego oliwą z oliwek i podawanego z różnymi ziołami. Obecnie pizzę przygotowuje się na podstawie rozmaitych przepisów oraz serwuje się z przeróżnymi dodatkami. Popularnym daniem jest pizza na cienkim cieście, które można przyrządzić z dodatkiem lub bez dodatku drożdży. Podstawowymi składnikami na cienkie ciasto do pizzy są: mąka pszenna, oliwa z oliwek, ciepła woda, cukier i sól. W niektórych przepisach, zwłaszcza tych pozbawionych drożdży, pojawiają się również jajka. Oferowane przez Booking promocje to możliwość zarezerwowania taniej wycieczki do Włoch – już za kilka dni możesz jeść pizzę na cienkim cieście! Cienkie ciasto na pizzę bez drożdży - jak zrobić? Cienkie ciasto na...