Żółty ser działa antydepresyjnie i poprawia stan skóry
Żółty ser jest bardzo kaloryczny i ma dużą zawartość tłuszczu, jednak spożywany z umiarem dostarcza wielu ważnych składników odżywczych.
Żółty ser jest bardzo kaloryczny i ma dużą zawartość tłuszczu, jednak spożywany z umiarem dostarcza wielu ważnych składników odżywczych.
1. Żółty ser jest bardzo bogatym źródłem białka i wapnia. Dzięki temu przeciwdziała osteoporozie, chroni zęby przed powstawaniem próchnicy i narastaniem kamienia nazębnego, dzięki osłabianiu tempa demineralizacji. Ser żółty utrzymuje również prawidłowy poziom pH w ustach.
2. Żółty ser może poprawić samopoczucie? Każda zbilansowana dieta zmniejsza ryzyko pojawiania się różnych zaburzeń nastroju. Ważne jest, by w pożywieniu znalazł się między innymi tryptofan, który wspiera wydzielanie serotoniny, nazywanej hormonem szczęścia, ponieważ odpowiada za samopoczucie i odporność na stres. Właśnie żółty ser jest bogatym źródłem tryptofanu, a także fenyloetyloaminy, która także wykazuje działanie antydepresyjne.
Twarde, dojrzewające sery, zawierają także:
- chrom – łagodzi bóle głowy, uspokaja,
- magnez – poprawia pamięć i ogólnie pracę mózgu,
- witaminy z grupy B – zmniejszają napięcie nerwowe, uczestniczą w syntezie serotoniny,
- witaminy z grupy D – uspokajają, także biorą udział w syntezie hormonu szczęścia.
Jak z każdym produktem, również w przypadku żółtego sera wskazany jest umiar. Tym bardziej, że niestety oprócz tłuszczu, zawiera dużo soli, która odpowiada za zatrzymywanie wody w organizmie i nie jest wskazana przy nadciśnieniu. Ser należy spożywać dwa-trzy razy w tygodniu jako dodatek do makaronów lub kanapek.
3. O obecność żółtego sera w diecie należy zadbać szczególnie zimą – dzięki witaminom A, D i B, cynkowi i miedzi, organizm jest w stanie budować naturalną odporność przed wirusami i bakteriami. Jeden plaster żółtego sera wystarczy, by wspomóc układ immunologiczny.
4. Żółty ser pomoże w kobiecych sprawach – PMS, odchudzanie, uroda. Białko zaspokaja głód i na długo pozostawia poczucie sytości, dzięki czemu może pomóc zrzucić kilka kilogramów. Wapń pomaga także złagodzić objawy zespołu napięcia przedmiesiączkowego (PMS). Żółty ser zawiera cynk, który wzmacnia włosy i zapobiega ich wypadaniu oraz sprawia, że paznokcie są silne i zdrowe. Cynk chroni skórę i odpowiada za procesy regeneracyjne.
5. Żółty ser jest też jednym z najbardziej bogatych źródeł witaminy K, która jest ważna dla prawidłowego funkcjonowania serca, mózgu i kości.
Jak podawać żółty ser?
Ser może być dodatkiem do kanapek, przekąsek i sałatek, ale może występować także jako danie główne – podawany na ciepło. Wystarczy, że pokroisz ser w plastry, obtoczysz w panierce i usmażysz – podawany na gorąco, gdy jest jeszcze sprężysty, zadowoli najbardziej wybrednych. Do smażenia najlepiej wykorzystać sery bez dziur, twarde i pełnotłuste. Najzdrowszym wyborem są sery o niskiej zawartości tłuszczu i soli.
Żółty ser czy produkt seropodobny?
Zdrowotne właściwości dotyczą jednak jedynie prawdziwego sera – w Polsce bardzo popularne są wyroby seropodobne, różniące się od sera żółtego wykorzystaniem tłuszczy roślinnych, mleka w proszku i skrobi pszennej. Zazwyczaj są to te najtańsze, promocyjne produkty. Jeżeli zależy ci na dobrym jakościowo serze, czytaj dokładnie skład oferowanych wyrobów. Większość supermarketów już umieszcza skład tuż obok ceny. Jeśli w twoim ulubionym sklepie nie ma takiej praktyki – obowiązkiem sprzedawcy jest na twoje życzenie przedstawić skład produktu. Dobry ser żółty powinien mieć w składzie mleko, podpuszczkę, kultury bakterii i sól.
- Bundz to góralski ser z mleka owczego, smakiem i konsystencją przypominający mozzarellę. Co to jest bundz i jak go jeść.
- Kotlet szwajcarski warto przygotować zamiast zwykłego schabowego. Kotlet szwajcarski, czyli cordon bleu. Oryginalny przepis.
- Lekko wyrośnięte, puszyste, słodkie, z dodatkiem rodzynek i cytrynowego lukru. Drożdżówki z serem, rodzynkami i lukrem cytrynowym.
- Raclette, czyli doskonały pomysł na obiad ze znajomymi. Zobacz przepis na Raclette z piekarnika!