Reklama

Zupa brukselkowa to smaczne i bardzo zdrowe danie. Świeża brukselka to najważniejszy składnik dania, a delikatne jarzyny świetnie uzupełnią smak. Sekretem jest krótki czas gotowania brukselki, dzięki czemu nie będzie gorzka, lecz chrupiąca. Poniżej znajdziecie najprostszy przepis na zupę z brukselką.

Reklama

Brukselka - składniki odżywcze

Brukselka to prawdziwa bomba witaminowa, zawiera takie witaminy i składniki odżywcze jak:

  • witamina A,
  • witaminy z grupy B,
  • witaminę C,
  • ryboflawinę,
  • witaminę E,
  • witaminę K,
  • wapń,
  • żelazo,
  • magnez,
  • fosfor i wiele innych.

Dodatkowo brukselka jest niskokaloryczna, zwiera jedynie 43 kcal w 100 g produktu. Świetnie sprawdzi się jako składnik diety odchudzającej.

Wykazuje silne działania prozdrowotne - wspomaga układ nerwowy i odpornościowy, przyspiesza metabolizm i zapobiega nowotworom.

Przepis na zupę brukselkową

Składniki - zupa brukselkowa

  • 1,5 l bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 300 g brukselek
  • 2 marchewki
  • 2 duże lub 3 średnie ziemniaki
  • 100 ml śmietany 18%
  • 3 łyżki koperku
  • sól i pieprz

Jak zrobić zupę brukselkową?

  1. Brukselkę oczyścić z zewnętrznych liści, umyć i pokroić na ćwiartki.
  2. Marchewkę obrać, umyć i pokroić w plasterki.
  3. Ziemniaki obrać i pokroić w drobną kostkę.
  4. Warzywa zalać gorącym bulionem i gotować przez 20 - 30 minut, aż warzywa zmiękną. Brukselkę dodać 10 minut przed końcem gotowania.
  5. Zupę zabielić śmietaną zmieszaną z kilkoma łyżkami zupy. Doprawić.
  6. Podawać ze świeżym, posiekanym koperkiem.

Reklama

Reklama
Reklama
Reklama