Przepis na zupę brukselkową - pomysł na jesienny obiad
Przepis na zupę brukselkową - pomysł na jesienny obiad
Opublikowano: środa, 28 sierpnia 2019 15:00
Reklama
Zupa brukselkowa to smaczne i bardzo zdrowe danie. Świeża brukselka to najważniejszy składnik dania, a delikatne jarzyny świetnie uzupełnią smak. Sekretem jest krótki czas gotowania brukselki, dzięki czemu nie będzie gorzka, lecz chrupiąca. Poniżej znajdziecie najprostszy przepis na zupę z brukselką.
Reklama
Brukselka - składniki odżywcze
Brukselka to prawdziwa bomba witaminowa, zawiera takie witaminy i składniki odżywcze jak:
- witamina A,
- witaminy z grupy B,
- witaminę C,
- ryboflawinę,
- witaminę E,
- witaminę K,
- wapń,
- żelazo,
- magnez,
- fosfor i wiele innych.
Dodatkowo brukselka jest niskokaloryczna, zwiera jedynie 43 kcal w 100 g produktu. Świetnie sprawdzi się jako składnik diety odchudzającej.
Wykazuje silne działania prozdrowotne - wspomaga układ nerwowy i odpornościowy, przyspiesza metabolizm i zapobiega nowotworom.
Przepis na zupę brukselkową
Składniki - zupa brukselkowa
- 1,5 l bulionu warzywnego lub drobiowego
- 300 g brukselek
- 2 marchewki
- 2 duże lub 3 średnie ziemniaki
- 100 ml śmietany 18%
- 3 łyżki koperku
- sól i pieprz
Jak zrobić zupę brukselkową?
- Brukselkę oczyścić z zewnętrznych liści, umyć i pokroić na ćwiartki.
- Marchewkę obrać, umyć i pokroić w plasterki.
- Ziemniaki obrać i pokroić w drobną kostkę.
- Warzywa zalać gorącym bulionem i gotować przez 20 - 30 minut, aż warzywa zmiękną. Brukselkę dodać 10 minut przed końcem gotowania.
- Zupę zabielić śmietaną zmieszaną z kilkoma łyżkami zupy. Doprawić.
- Podawać ze świeżym, posiekanym koperkiem.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama