Przepisy na placki, zapiekankę i pieczone ziemniaki Hasselback
W każdym domu podaje się ziemniaki na różne sposoby: w postaci placków, zapiekanek, frytek czy zwyczajnie ugotowane i rozgniecione. Oszczędność czasu zapewni ci użycie resztek ugotowanych kilka dni wcześniej ziemniaków i zrobienie z nich masy na smażone na oleju placki.
W każdym domu podaje się ziemniaki na różne sposoby: w postaci placków, zapiekanek, frytek czy zwyczajnie ugotowane i rozgniecione. Oszczędność czasu zapewni ci użycie resztek ugotowanych kilka dni wcześniej ziemniaków i zrobienie z nich masy na smażone na oleju placki.
Ziemniaki smakują najlepiej na gorąco. Gotowane, pieczone, smażone, pod apetyczną serową skorupką czy utłuczone i posypane koperkiem. Lepszego skrobiowego dodatku do obiadu nie można sobie wymarzyć.
Przepis na placki z ugotowanych ziemniaków
Rada: jeśli brakuje ci czasu na tarcie ziemniaków, ugotowane wcześniej sprawdzą się doskonale. Wystarczy je rozgnieść, porządnie przyprawić i możesz smażyć placki na gorącym oleju i podawać tak, jak lubisz.
Składniki na (na 3 porcje):
- pół kilograma ugotowanych ziemniaków (pozostałych z poprzedniego obiadu),
- 100 gramów surowego boczku,
- 1 por (biała część),
- 1 cebula,
- 1 jajko,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- kilka gałązek koperku,
- olej do smażenia,
- sól,
- pieprz.
Czas przygotowania: 20 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Pokrój drobno cebulę i por, posiekaj boczek w kosteczki.
- Wytop tłuszcz z boczku na suchej patelni.
- Smaż cebulę i por na oleju przez 7 minut.
- Rozgnieć ziemniaki.
- W dużej misce połącz ziemniaki, boczek, cebulę, por, jajko, mąkę, posiekany koperek, sól, pieprz.
- Dokładnie wymieszaj rękami na gładką masę i uformuj niewielkie placki.
- Smaż je na rozgrzanym oleju po 3 minuty z każdej strony, aż do zarumienienia.
Smacznego!
Przepis na zapiekankę ziemniaczaną
Rada: zapiekanka będzie gotowa znacznie szybciej, gdy ziemniaki wcześniej podgotujesz.
Składniki (na 6 porcji – średnie naczynie do zapiekania):
- pół kilograma ziemniaków,
- 1 puszka odsączonej ciecierzycy (400 gramów z zalewą),
- 1 garść liści szpinaku,
- 2 cebule pokrojone w plasterki,
- 200 gramów startego sera żółtego,
- 200 gramów jogurtu naturalnego,
- 1 garść posiekanych orzechów włoskich bądź łuskanych fistaszków,
- 10 suszonych pomidorów, odsączonych z zalewy i posiekanych,
- odrobina oleju ze słoika z suszonymi pomidorami,
- pół pęczka szczypiorku,
- 2 garści rozdrobnionej kapusty kiszonej,
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego,
- pół łyżeczki sproszkowanej ostrej papryczki chili,
- sól,
- pieprz.
Czas przygotowania: 60 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Gotuj nieobrane ziemniaki w lekko osolonym wrzątku przez 15 minut.
- Nasmaruj naczynie do zapiekania olejem z suszonych pomidorów.
- Wymieszaj w miseczce jogurt, starty ser, czosnek, chili, sól, pieprz.
- Na spodzie naczynia ułóż warstwę z połowy ziemniaków, następnie umieść tam naprzemiennie liście szpinaku, ciecierzycę, orzechy, suszone pomidory, kapustę kiszoną.
- Zapiekankę przykryj drugą połową ziemniaków i polej ją sosem.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 180° Celsjusza przez 30-40 minut, aż do zbrązowienia serowej skorupki.
- Podawaj zapiekankę na gorąco, posypaną pokrojonym szczypiorkiem.
Smacznego!
Przepis na wegańskie ziemniaki Hasselback
Powstanie ziemniaków Hasselback świat zawdzięcza Szwedom. Do ich przygotowania wystarczy ostry nóż i mieszanka ulubionych przypraw.
Składniki (na 4 porcje):
- 8 ziemniaków,
- 2 łyżeczki suszonego rozmarynu,
- 1 łyżeczka granulowanego czosnku,
- pół łyżeczki wędzonej słodkiej papryki,
- odrobina soli i pieprzu,
- 4 łyżki oleju kokosowego.
Czas przygotowania: 60 minut
Stopień trudności: średnie
Sposób przygotowania:
- Nagrzej piekarnik do 220° Celsjusza.
- Umyte ziemniaki osusz starannie ręcznikiem papierowym.
- Ponacinaj je wszerz, na całej długości, co 2 milimetry, nie przecinając spodu.
- Wyłóż blachę papierem do pieczenia i rozłóż na niej nacięte ziemniaki.
- Natrzyj je połową oleju kokosowego, oprósz rozmarynem, solą i pieprzem.
- Piecz ziemniaki w piekarniku 25 minut.
- Ostrożnie je wyjmij, posmaruj pozostałym olejem, posyp wędzoną papryką, czosnkiem i jeszcze trochę posól.
- Piecz kolejne 20 minut.
- Najpyszniejsze są na gorąco, z aromatycznym warzywnym dipem, śmietanką sojową, wegańskim smalcem lub sosem serowo-ziołowym.
Smacznego!
- Wartościowe i lekkie posiłki wcale nie muszą zajmować dużo czasu. Sprawdź, nasze przepisy na 2 dietetyczne dania obiadowe.
- Masz ochotę na "coś dobrego" na obiad? Zobacz sprawdzony przepis na makaron z sosem carbonara.
- Szybkie, łatwe i treściwe danie to oczywiście zapiekanka. Zobacz nasz przepis na zapiekankę makaronową z kurczakiem.