Przepisy na zielone koktajle - naturalna detoksykacja organizmu
Zielone koktajle oczyszczające powinny zawierać składniki działające moczopędnie, być bogate w błonnik oraz antyoksydanty. Takie właściwości mają m.in. jarmuż, natka pietruszki oraz pokrzywa. Poniżej znajdziesz 2 sprawdzone przepisy na koktajle, które w smaczny sposób przyspieszą detoksykację organizmu i dostarczą ci całej gamy składników odżywczych, witamin i minerałów.
Zielone koktajle oczyszczające powinny zawierać składniki działające moczopędnie, być bogate w błonnik oraz antyoksydanty. Takie właściwości mają m.in. jarmuż, natka pietruszki oraz pokrzywa. Poniżej znajdziesz 2 sprawdzone przepisy na koktajle, które w smaczny sposób przyspieszą detoksykację organizmu i dostarczą ci całej gamy składników odżywczych, witamin i minerałów.
Zielony koktajl - Pokrzywowe smoothie
Pokrzywa oczyszcza krew, wzmacnia wątrobę. Jest bogata w żelazo, witaminę C i potas. Najlepiej zerwać ją w sezonie letnim w miejscu oddalonym od miast i dróg. Gdy nie masz takiej możliwości do koktajlu możesz dodać napar z tego zioła. 2 łyżeczki suszu zalej filiżanką wrzątku i zaparzaj pod przykryciem 5-7 minut. Przecedź i wystudź.
Czas przygotowania: 15 minut
Stopień trudności: łatwy
Składniki:
- garść świeżych, umytych liści pokrzywy lub filiżanka pokrzywowego naparu,
- połowa dojrzałego awokado,
- kawałek świeżego, obranego ze skórki korzenia imbiru – około 1 cm plasterek,
- sok z jednej limonki,
- 2 soczyste obrane ze skórki jabłka,
- 1 łyżka miodu wielokwiatowego,
- 1 szklanka wody kokosowej.
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki umieść w blenderze kielichowym lub wysokim naczyniu i zblenduj do uzyskania pożądanej konsystencji.
Taki koktajl jest bardzo odżywczy – awokado i woda kokosowa zapewnią ci energię na cały dzień, dlatego doskonale sprawdzi się jako zdrowy pomysł na śniadanie.
Zielony koktajl – Shake z jarmużu i pietruszki
Jarmuż zawiera bardzo dużo białka, wapnia, żelaza i magnezu, a pietruszka jest bogata w witaminę C. Razem odżywiają organizm i oczyszczają krew.
Czas przygotowania: 15 minut
Stopień trudności: łatwy
Składniki:
- 2-3 umyte i osuszone liście jarmużu,
- 1,5 szklanki wody mineralnej,
- pęczek natki pietruszki – umyty i osuszony z nadmiaru wody,
- połowa średniej wielkości, obranego ze skórki świeżego ogórka,
- szczypta chilli,
- 1 łyżeczka nasion chia,
- sok z całej cytryny,
- 1 miękka, obrana ze skórki gruszka.
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki umieść w blenderze kielichowym lub wysokim naczyniu i zblenduj do uzyskania pożądanej konsystencji.
Tak przygotowany zielony shake jest dobry na podwieczorek lub kolację, ponieważ zawiera mało kalorii i ma mnóstwo składników odżywczych.
- Sprawdź przepisy na łatwą zupę, sałatkę i makaron z jarmużem!