Reklama

Zielone koktajle oczyszczające powinny zawierać składniki działające moczopędnie, być bogate w błonnik oraz antyoksydanty. Takie właściwości mają m.in. jarmuż, natka pietruszki oraz pokrzywa. Poniżej znajdziesz 2 sprawdzone przepisy na koktajle, które w smaczny sposób przyspieszą detoksykację organizmu i dostarczą ci całej gamy składników odżywczych, witamin i minerałów.

Reklama

Zielony koktajl - Pokrzywowe smoothie

Pokrzywa oczyszcza krew, wzmacnia wątrobę. Jest bogata w żelazo, witaminę C i potas. Najlepiej zerwać ją w sezonie letnim w miejscu oddalonym od miast i dróg. Gdy nie masz takiej możliwości do koktajlu możesz dodać napar z tego zioła. 2 łyżeczki suszu zalej filiżanką wrzątku i zaparzaj pod przykryciem 5-7 minut. Przecedź i wystudź.

Czas przygotowania: 15 minut

Stopień trudności: łatwy

Składniki:

  • garść świeżych, umytych liści pokrzywy lub filiżanka pokrzywowego naparu,
  • połowa dojrzałego awokado,
  • kawałek świeżego, obranego ze skórki korzenia imbiru – około 1 cm plasterek,
  • sok z jednej limonki,
  • 2 soczyste obrane ze skórki jabłka,
  • 1 łyżka miodu wielokwiatowego,
  • 1 szklanka wody kokosowej.

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki umieść w blenderze kielichowym lub wysokim naczyniu i zblenduj do uzyskania pożądanej konsystencji.

Taki koktajl jest bardzo odżywczy – awokado i woda kokosowa zapewnią ci energię na cały dzień, dlatego doskonale sprawdzi się jako zdrowy pomysł na śniadanie.

Zielony koktajl – Shake z jarmużu i pietruszki

Jarmuż zawiera bardzo dużo białka, wapnia, żelaza i magnezu, a pietruszka jest bogata w witaminę C. Razem odżywiają organizm i oczyszczają krew.

Czas przygotowania: 15 minut

Stopień trudności: łatwy

Składniki:

  • 2-3 umyte i osuszone liście jarmużu,
  • 1,5 szklanki wody mineralnej,
  • pęczek natki pietruszki – umyty i osuszony z nadmiaru wody,
  • połowa średniej wielkości, obranego ze skórki świeżego ogórka,
  • szczypta chilli,
  • 1 łyżeczka nasion chia,
  • sok z całej cytryny,
  • 1 miękka, obrana ze skórki gruszka.

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki umieść w blenderze kielichowym lub wysokim naczyniu i zblenduj do uzyskania pożądanej konsystencji.

Tak przygotowany zielony shake jest dobry na podwieczorek lub kolację, ponieważ zawiera mało kalorii i ma mnóstwo składników odżywczych.


Reklama
Reklama
Reklama
Reklama