Misty green – zielona herbata, nazywana cierpliwą: parzenie, podawanie, zastosowanie w kosmetykach
Misty green nazywana jest „cierpliwą herbatą”. Oznacza to, że łatwo ją zaparzyć i trudno o zepsucie jej smaku, nawet, jeśli będzie się ją parzyć dłużej jest zalecane. To odmiana zielonej herbaty o lekko słodkim smaku i orzeźwiającym zapachu. Susz można parzyć kilkakrotnie, dodając do wywaru np. plastry ulubionych owoców cytrusowych. Misty green jest łatwa w zaparzaniu. Herbata dobrze smakuje zarówno podana na gorąco, jak i na zimno. Na bazie zielonej herbaty powstają kremy przeciwzmarszczkowe, szampony do tłustych włosów oraz toniki i mleczka do cery trądzikowej.
Misty green nazywana jest „cierpliwą herbatą”. Oznacza to, że łatwo ją zaparzyć i trudno o zepsucie jej smaku, nawet, jeśli będzie się ją parzyć dłużej jest zalecane. To odmiana zielonej herbaty o lekko słodkim smaku i orzeźwiającym zapachu. Susz można parzyć kilkakrotnie, dodając do wywaru np. plastry ulubionych owoców cytrusowych. Misty green jest łatwa w zaparzaniu. Herbata dobrze smakuje zarówno podana na gorąco, jak i na zimno. Na bazie zielonej herbaty powstają kremy przeciwzmarszczkowe, szampony do tłustych włosów oraz toniki i mleczka do cery trądzikowej.
Susz misty green można kupić w sklepach zielarskich lub internetowych herbaciarniach. Za 50 gramowe opakowanie zielonej herbaty trzeba zapłacić około 6-10 złotych.
Zielona herbata misty green, czyli zielona mgła
Misty green, nazywana też zieloną mgłą, pochodzi z chińskiego miasta Enshi, w prowincji Hubei. Roślina ma długie, poskręcane liście w kolorze ciemnej zieleni. Susz herbaciany po zaparzeniu ma jasnozielony albo słomkowy kolor. Zielona herbata ma orzeźwiający aromat i jest delikatna, lekko słodka w smaku.
Parzenie zielonej herbaty misty green
Susz misty green można zaparzać dwu- lub trzykrotnie. Smak herbaty z każdym kolejnym parzeniem będzie delikatniejszy. 1 łyżeczkę zielonej mgły zalewa się około 100 mililitrami wody o temperaturze 80 stopni Celsjusza. Czas parzenia wynosi od 2 do 3 minut (im napar dłużej się parzy, tym będzie bardziej gorzki, a mniej pobudzający). Ziołowy napar ma jasny kolor i lekko słodki smak. Do herbaty można dodać plaster cytryny, pomarańczy, korzeń imbiru lub świeże listki mięty.
Zielona herbata na zimno
Po ostudzeniu herbatę można serwować jako zimny, orzeźwiający napój. Wystarczy do naparu dodać świeże plastry cytrusów, np. cytryny, pomarańczy albo grejpfruta, kostki lodu oraz listki mięty. Do osłodzenia herbaty można wykorzystać miód, sok malinowy lub syrop klonowy.
Zielona herbata z kosmetykach
Zielona herbata ma właściwości antybakteryjne, przeciwzapalne oraz oczyszczające, dlatego jest składnikiem kosmetyków przeznaczonych do pielęgnacji cery trądzikowej. Odżywki i szampony na bazie herbaty pomagają uregulować pracę gruczołów łojowych, dlatego stosowane są na problemy z przetłuszczającymi się włosami. Zielona herbata jest także składnikiem kremów przeciwzmarszczkowych, bo zawiera antyoksydanty, które spowalniają procesy starzenia się skóry. Kosmetyki do twarzy chronią też przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych.
- Zaskocz swoich znajomych niskokalorycznymi przekąskami na przyjęciu. Zobacz, pomysł na przekąski na imprezę-domowe chipsy z kalafiora i ogórka.
- Spalacze tłuszczu, inaczej fat burnery, pomagają w odchudzaniu. Dowiedz się, w jaki sposób wybrać najlepszy preparat.
- Kuchnia turecka, chociaż obecnie większości kojarzy się z kebabem, jest bardzo bogata i różnorodna. Poznaj, sztandarowe potrawy kuchni tureckiej.