Reklama

Len do picia zwalcza dolegliwości bólowe związane z wrzodami żołądka, zgagą, bólem przełyku. Jest bezcennym sposobem na zachowanie mocnych włosów, nawilżonej skóry i nierozdwajających się paznokci. Aby wykorzystać wszystkie właściwości lecznicze lnu, najlepiej pić go na czczo, jest bardzo prosty w przygotowaniu.

Reklama

Wywar z mielonego siemienia lnianego – porcja dla jednej osoby

Aby przygotować wywar z mielonego siemienia lnianego, wystarczy 1 łyżkę zalać gorącą wodą. Wywar gotowy. Zmielony len można kupić, jednak najlepiej samemu zmielić ziarenka tuż przed przygotowaniem wywaru.

Wywar z nasion lnu – porcja dla jednej osoby

Żeby przygotować wywar z nasion lnu, wsyp 2 łyżki nasion do garnuszka i zalej 1,5 szklanki przegotowanej wody. Wymieszaj dokładnie, a następnie przez około 15 minut gotuj na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Kiedy zrobi się kleik, zdejmij siemię lniane z ognia, odczekaj 20 minut i wypij. Smacznego!

Len do picia jest dość mdły, niektórym przypomina w smaku kaszkę mannę. Jeśli nie jesteś w stanie wypić go samego, dodaj łyżkę kakao i zalej mlekiem.


Reklama
Reklama
Reklama
Reklama