©Fanfo/Fotolia

Przepis na sos berneński z estragonem i holenderski z klarowanym masłem

©Fanfo/Fotolia

Sos holenderski można podawać z jajkami na twardo. Dressing po dodaniu estragonu i octu winnego zmienia się w sos berneński. Oba są dobrym dodatkiem do łososia lub grillowanego steku.

 

Sos berneński, w niektórych przepisach pisany „bearneński” pochodzi z Francji. Jego oryginalna nazwa brzmi: sauce bearnaise.

Sos berneński, krok po kroku

Składniki (na 4 porcje):

  • 4 jajka,
  • 2 łyżki posiekanej szalotki,
  • 2 łyżki estragonu,
  • 70 mililitrów białego octu winnego (niecałe pół szklanki),
  • pół cytryny,
  • 200 gramów masła,
  • 1/3 łyżeczki soli.

 

Czas przygotowania: 10 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • W rondlu wymieszaj estragon z szalotką.
  • Dodaj ocet winny i gotuj całość około 5 minut.
  • Odcedź płyn na sitku i wlej do miski.
  • Dodaj żółtka, sok wyciśnięty z cytryny oraz sól i zmiksuj blenderem.
  • Rozpuść masło w garnku i dodaj do reszty składników.
  • Całość dokładnie wymieszaj.
  • Posyp sos odrobiną estragonu.

 

Smacznego!

Sos berneński a holenderski

Sos holenderski nie zawiera w sobie octu winnego (tak jak berneński), a do jego zrobienia potrzebne jest masło klarowane. Proces klarowania masła jest oczyszczaniem go z białka, przez co otrzymuje się czysty tłuszcz.

Jak klarować masło do sosu holenderskiego?

Masło musi zawierać co najmniej 82 procent tłuszczu. Wystarczy rozpuścić masło w rondlu na bardzo małym ogniu. Potrwa to około 15 minut. Na wierzchu płynu pojawi się biała pianka. Należy ją dokładnie zebrać łyżką.

Sos holenderski, krok po kroku

Składniki (na 4 porcje):

  • 4 jajka,
  • 250 gramów masła (cała kostka),
  • pół cytryny,
  • 2/3 łyżeczki soli,
  • 1/3 łyżeczki białego pieprzu.

 

Czas przygotowania: 15 minut

 

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Sklaruj masło w rondlu.
  • Do miski wbij żółtka, dopraw solą, pieprzem i roztrzep ubijaczką.
  • Dodaj sok wyciśnięty z cytryny i wymieszaj.
  • Do oddzielnego garnka wlej 2 szklanki wody i zagotuj.
  • Miskę z jajkami postaw na garnku z wrzącą wodą.
  • Ciepłe masło powoli dodaj do żółtek.
  • Mieszaj, aż sos będzie miał konsystencję majonezu.

 

Smacznego!


Więcej na temat przepisy sosy
Przeładuj

Kto pierwszy powiedział "kocham"? Oliwia czy Łukasz ze "Ślubu od pierwszego wejrzenia"? Zdradzili, jak wyglądała ta wyjątkowa chwila

zobacz 01:32