©Fanfo/Fotolia

Sos holenderski można podawać z jajkami na twardo. Dressing po dodaniu estragonu i octu winnego zmienia się w sos berneński. Oba są dobrym dodatkiem do łososia lub grillowanego steku.

 

Sos berneński, w niektórych przepisach pisany „bearneński” pochodzi z Francji. Jego oryginalna nazwa brzmi: sauce bearnaise.

Sos berneński, krok po kroku

Składniki (na 4 porcje):

  • 4 jajka,
  • 2 łyżki posiekanej szalotki,
  • 2 łyżki estragonu,
  • 70 mililitrów białego octu winnego (niecałe pół szklanki),
  • pół cytryny,
  • 200 gramów masła,
  • 1/3 łyżeczki soli.

 

Czas przygotowania: 10 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • W rondlu wymieszaj estragon z szalotką.
  • Dodaj ocet winny i gotuj całość około 5 minut.
  • Odcedź płyn na sitku i wlej do miski.
  • Dodaj żółtka, sok wyciśnięty z cytryny oraz sól i zmiksuj blenderem.
  • Rozpuść masło w garnku i dodaj do reszty składników.
  • Całość dokładnie wymieszaj.
  • Posyp sos odrobiną estragonu.

 

Smacznego!

Sos berneński a holenderski

Sos holenderski nie zawiera w sobie octu winnego (tak jak berneński), a do jego zrobienia potrzebne jest masło klarowane. Proces klarowania masła jest oczyszczaniem go z białka, przez co otrzymuje się czysty tłuszcz.

Jak klarować masło do sosu holenderskiego?

Masło musi zawierać co najmniej 82 procent tłuszczu. Wystarczy rozpuścić masło w rondlu na bardzo małym ogniu. Potrwa to około 15 minut. Na wierzchu płynu pojawi się biała pianka. Należy ją dokładnie zebrać łyżką.

Sos holenderski, krok po kroku

Składniki (na 4 porcje):

  • 4 jajka,
  • 250 gramów masła (cała kostka),
  • pół cytryny,
  • 2/3 łyżeczki soli,
  • 1/3 łyżeczki białego pieprzu.

 

Czas przygotowania: 15 minut

 

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Sklaruj masło w rondlu.
  • Do miski wbij żółtka, dopraw solą, pieprzem i roztrzep ubijaczką.
  • Dodaj sok wyciśnięty z cytryny i wymieszaj.
  • Do oddzielnego garnka wlej 2 szklanki wody i zagotuj.
  • Miskę z jajkami postaw na garnku z wrzącą wodą.
  • Ciepłe masło powoli dodaj do żółtek.
  • Mieszaj, aż sos będzie miał konsystencję majonezu.

 

Smacznego!


Więcej na temat przepisy sosy