Reklama

Zdrowe fast foody można już coraz częściej dostać w restauracjach, barach i bistrach promujących zdrowe jedzenie. Przedstawione poniżej przepisy są alternatywą dla wszechobecnych mięsnych fast foodów. Przedstawiamy przepis na pieczone warzywne burgery i szybkie szaszłyki. Wszystko w zasięgu ręki, smaczne, kolorowe i co najważniejsze - zdrowe, nieociekające tłuszczem i niezawierające tajemniczych składników nieznanego pochodzenia. Przygotowując samodzielnie fast foody zawsze mamy pewność: co jest w środku oraz tego że produkty użyte do ich przyrządzenia są świeże.

Reklama

Przepis na burgery warzywne

Czas przygotowania: 60 minut

Stopień trudności: łatwe

Składniki na kotlety:

  • pół szklanki bułki tartej,
  • 3 łyżki mąki,
  • 2 łyżki sosu sojowego jasnego,
  • 2 szklanki drobno startej marchewki,
  • pół szklanki podprażonego na suchej patelni słonecznika,
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego,
  • 1 duża czerwona cebula starta na tarce,
  • 2 ząbki czosnku starte na tarce lub przeciśnięte przez praskę,
  • 4 łyżeczki natki pietruszki,
  • szczypta chilli,
  • sól.

Składniki na burgery:

  • około 5 dużych pełnoziarnistych bułek,
  • 5-6 liści sałaty lub kapusty pekińskiej lub świeżego szpinaku,
  • kilka łyżek sosu pomidorowego i musztardy,
  • pół czerwonej cebuli pokrojonej w piórka,
  • dojrzały pomidor, czerwona papryka, rzodkiewka, świeży ogórek,
  • piklowane lub kiszone ogórki.

Przygotowanie:

1. Wszystkie składniki na kotlety wrzuć do dużej miski i ugniataj do czasu, gdy połączą się w kleistą, jednolitą masę. Jeżeli jest zbyt rzadka – dodaj więcej mąki lub bułki tartej, jeżeli się kruszy dodaj olej.

2. Zmocz dłonie i formuj kulki wielkości śliwki, spłaszczaj je w taki sposób, aby powstały kotlety wielkości bułki.

3. Układaj kotlety na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

4. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni po 15 minut z każdej strony.

5. Pod koniec pieczenia kotletów możesz włożyć na 3-4 minuty poprzecinane na pół bułki, aby się zarumieniły.

6. Bułki posmaruj odrobiną keczupu i musztardy, dodaj liście (sałaty, szpinaku), cebulę, plastry pomidora lub papryki, cienkie paseczki ogórków i piórka cebuli.

Burgery możesz modyfikować wg własnego pomysłu. To proste i sycące, zdrowe danie, które doskonale nadaje się zarówno na spotkanie ze znajomymi jak i posiłek do pracy.

Przepis na szybkie szaszłyki

Czas przygotowania: 30 minut

Stopień trudności: łatwe

Składniki:

  • 1 czerwona papryka,
  • 1 żółta papryka,
  • 6 pieczarek,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka soku z limonki,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • pół łyżeczki ziół prowansalskich,
  • 4 łyżki oleju z pestek winogron,
  • 1 łyżka sosu sojowego jasnego,
  • 6 liści jarmużu,
  • pól małej cukinii lub bakłażana,
  • 4-5 łyżek startego parmezanu,
  • mała, czerwona cebula.

Przygotowanie:

1. Wszystkie składniki dokładnie umyj i pokrój w równej wielkości kawałki.

2. Przygotuj marynatę: połącz olej z sosem sojowym, miodem, ziołami prowansalskimi i sokiem z limonki, dodaj starty na tarce lub przeciśnięty przez praskę czosnek.

3. Wrzuć wszystkie warzywa do dużej miski, zalej marynatą i wymieszaj dokładnie.

4. Nadziewaj naprzemiennie warzywa na patyczki do szaszłyków. Każdy szaszłyk posyp startym parmezanem i owiń folią aluminiową, nie musi być szczelnie, ważne, aby od spodu utworzyła się miseczka na marynatę.

4. Piecz w piekarniku – do zarumienienia – około 15-25 minut.

Tak przygotowany zdrowy fast food jest znakomitym dodatkiem do innych dań lub aromatyczną przekąską.

Smacznego!


Reklama
Reklama
Reklama
Reklama