Pyszne przepisy na zdrowe fast foody
Zdrowe fast foody można już coraz częściej dostać w restauracjach, barach i bistrach promujących zdrowe jedzenie. Przedstawione poniżej przepisy są alternatywą dla wszechobecnych mięsnych fast foodów. Przedstawiamy przepis na pieczone warzywne burgery i szybkie szaszłyki. Wszystko w zasięgu ręki, smaczne, kolorowe i co najważniejsze - zdrowe, nieociekające tłuszczem i niezawierające tajemniczych składników nieznanego pochodzenia. Przygotowując samodzielnie fast foody zawsze mamy pewność: co jest w środku oraz tego że produkty użyte do ich przyrządzenia są świeże.
Zdrowe fast foody można już coraz częściej dostać w restauracjach, barach i bistrach promujących zdrowe jedzenie. Przedstawione poniżej przepisy są alternatywą dla wszechobecnych mięsnych fast foodów. Przedstawiamy przepis na pieczone warzywne burgery i szybkie szaszłyki. Wszystko w zasięgu ręki, smaczne, kolorowe i co najważniejsze - zdrowe, nieociekające tłuszczem i niezawierające tajemniczych składników nieznanego pochodzenia. Przygotowując samodzielnie fast foody zawsze mamy pewność: co jest w środku oraz tego że produkty użyte do ich przyrządzenia są świeże.
Przepis na burgery warzywne
Czas przygotowania: 60 minut
Stopień trudności: łatwe
Składniki na kotlety:
- pół szklanki bułki tartej,
- 3 łyżki mąki,
- 2 łyżki sosu sojowego jasnego,
- 2 szklanki drobno startej marchewki,
- pół szklanki podprażonego na suchej patelni słonecznika,
- 1/3 szklanki oleju rzepakowego,
- 1 duża czerwona cebula starta na tarce,
- 2 ząbki czosnku starte na tarce lub przeciśnięte przez praskę,
- 4 łyżeczki natki pietruszki,
- szczypta chilli,
- sól.
Składniki na burgery:
- około 5 dużych pełnoziarnistych bułek,
- 5-6 liści sałaty lub kapusty pekińskiej lub świeżego szpinaku,
- kilka łyżek sosu pomidorowego i musztardy,
- pół czerwonej cebuli pokrojonej w piórka,
- dojrzały pomidor, czerwona papryka, rzodkiewka, świeży ogórek,
- piklowane lub kiszone ogórki.
Przygotowanie:
1. Wszystkie składniki na kotlety wrzuć do dużej miski i ugniataj do czasu, gdy połączą się w kleistą, jednolitą masę. Jeżeli jest zbyt rzadka – dodaj więcej mąki lub bułki tartej, jeżeli się kruszy dodaj olej.
2. Zmocz dłonie i formuj kulki wielkości śliwki, spłaszczaj je w taki sposób, aby powstały kotlety wielkości bułki.
3. Układaj kotlety na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
4. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni po 15 minut z każdej strony.
5. Pod koniec pieczenia kotletów możesz włożyć na 3-4 minuty poprzecinane na pół bułki, aby się zarumieniły.
6. Bułki posmaruj odrobiną keczupu i musztardy, dodaj liście (sałaty, szpinaku), cebulę, plastry pomidora lub papryki, cienkie paseczki ogórków i piórka cebuli.
Burgery możesz modyfikować wg własnego pomysłu. To proste i sycące, zdrowe danie, które doskonale nadaje się zarówno na spotkanie ze znajomymi jak i posiłek do pracy.
Przepis na szybkie szaszłyki
Czas przygotowania: 30 minut
Stopień trudności: łatwe
Składniki:
- 1 czerwona papryka,
- 1 żółta papryka,
- 6 pieczarek,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżka soku z limonki,
- 1 łyżeczka miodu,
- pół łyżeczki ziół prowansalskich,
- 4 łyżki oleju z pestek winogron,
- 1 łyżka sosu sojowego jasnego,
- 6 liści jarmużu,
- pól małej cukinii lub bakłażana,
- 4-5 łyżek startego parmezanu,
- mała, czerwona cebula.
Przygotowanie:
1. Wszystkie składniki dokładnie umyj i pokrój w równej wielkości kawałki.
2. Przygotuj marynatę: połącz olej z sosem sojowym, miodem, ziołami prowansalskimi i sokiem z limonki, dodaj starty na tarce lub przeciśnięty przez praskę czosnek.
3. Wrzuć wszystkie warzywa do dużej miski, zalej marynatą i wymieszaj dokładnie.
4. Nadziewaj naprzemiennie warzywa na patyczki do szaszłyków. Każdy szaszłyk posyp startym parmezanem i owiń folią aluminiową, nie musi być szczelnie, ważne, aby od spodu utworzyła się miseczka na marynatę.
4. Piecz w piekarniku – do zarumienienia – około 15-25 minut.
Tak przygotowany zdrowy fast food jest znakomitym dodatkiem do innych dań lub aromatyczną przekąską.
Smacznego!
- Jesteś łasuchem? Dowiedz się, co jeść zamiast słodyczy - zdrowe i słodkie produkty: świeże i suszone owoce.
- Próbujesz przybrać na wadze? Czy białko serwatkowe na masę jest zdrowe: sprawdź to!
- Nie pomijaj śniadań i jedz więcej warzyw. Przeczytaj pozostałe zasady zdrowego odżywiania.