Przepisy na obiad: makaron z pietruszkowym pesto i zdrowe czipsy z warzyw
Oto zdrowy i niezawodny przepis na obiad, który posmakuje wszystkim domownikom: prawie beztłuszczowe, pieczone czipsy oraz makaron z zielonym pesto z liści pietruszki. Dopraw je czosnkiem, orzechami i świeżą bazylią, dorzuć ciecierzycę z puszki, a uzyskasz szybkie i sycące danie.
Oto zdrowy i niezawodny przepis na obiad, który posmakuje wszystkim domownikom: prawie beztłuszczowe, pieczone czipsy oraz makaron z zielonym pesto z liści pietruszki. Dopraw je czosnkiem, orzechami i świeżą bazylią, dorzuć ciecierzycę z puszki, a uzyskasz szybkie i sycące danie.
Makaron, ciecierzyca, świeże zioła i warzywa stanowią doskonałą bazę do przygotowania pysznego posiłku dla wszystkich domowników.
Przepis na spaghetti z domowym zielonym pesto z liści rzodkiewki
Każdy kocha makaron i doskonale zna mnóstwo jego odmian. Jednak pesto z rzodkiewki twoja rodzina z pewnością jeszcze nie próbowała.
Składniki (na 4 porcje):
- 400 gramów pełnoziarnistego makaronu (rurek, kokardek, świderków),
- 1 puszka ciecierzycy w zalewie (odsączonej),
- 2 pęczki młodych rzodkiewek,
- 3 ząbki czosnku,
- duża garść drobno posiekanych orzechów włoskich,
- listki świeżej bazylii,
- pół pęczka natki pietruszki,
- oliwa z oliwek,
- sól, pieprz.
Czas przygotowania: 30 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Ugotuj makaron al dente według przepisu na opakowaniu.
- Oderwij liście rzodkiewki, dokładnie je umyj i osusz.
- Wyszoruj rzodkiewki. Kilka sztuk pokrój w półplasterki – będą potrzebne do dekoracji dania. Resztę bardzo drobno pokrój.
- Włóż do blendera liście rzodkiewki, zmiażdżone ząbki czosnku, orzechy, bazylię, posól i dodaj kilka łyżek oliwy.
- Zmiksuj na pastę, zostawiając nieco grudek i wymieszaj z drobno pokrojonymi kawałkami rzodkiewek.
- W dużej misce wymieszaj odcedzony makaron, ciecierzycę z puszki, pesto, trochę świeżo zmielonego pieprzu i kilka łyżek wody z gotowania makaronu.
- Podawaj udekorowane półplasterkami rzodkiewek i obficie posypane natką pietruszki.
Przepis na zdrowe pieczone czipsy warzywne
Czipsy z warzyw i jarmużu są pyszną przystawką, która przekona do siebie nie tylko miłośników warzyw. Możesz je również podać zamiast niezdrowych przekąsek podczas rodzinnego popołudnia przed telewizorem.
Rada: czipsy stają się chrupiące dopiero po lekkim przestygnięciu.
Składniki (na 4 porcje):
- 300 gramów jarmużu,
- 4 marchewki,
- 4 buraki,
- 1 łyżka słodkiej papryki w proszku,
- szczypta cynamonu,
- olej,
- sól, pieprz.
Czas przygotowania: 40 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Nagrzej piekarnik do 140° Celsjusza.
- Wyszoruj marchew i buraki.
- Jarmuż umyj, osusz, usuń twarde łodygi i rozdrobnij liście nożyczkami.
- Pokrój na cieniutkie plasterki (np. obieraczką do warzyw) buraki oraz marchewki.
- Wymieszaj w misce olej, sól, pieprz, słodką paprykę.
- Maczaj w misce plasterki warzyw i kawałeczki jarmużu.
- Rozłóż je pojedynczo na wyłożonych papierem do pieczenia blachach i kratkach z piekarnika.
- Wstaw do piekarnika blaszki z burakami i marchwią na 22 minuty i piecz przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
- Wstaw do piekarnika dodatkową blaszkę z posypanym odrobiną cynamonu jarmużem na około 8 minut i uważaj, żeby liście się nie przypaliły.
- Przestudź nieco czipsy i podawaj.
Smacznego!
- Makaron pełnoziarnisty jest bogatszy w składniki odżywcze od białego makaronu. Spróbuj, 2 przepisy z makaronem razowym.
- Mięso mielone dobrze komponuje się z mięsem mielonym. Przekonaj się i wypróbuj przepis na spaghetti bolognese, czyli makaron z mięsem mielonym.
- Nadszedł sezon dyniowy, a ty nie wiesz, co zrobić z dyni? Zobacz, przepisy na dania z dynią.