Reklama

Ciabatta to rodzaj białego włoskiego pieczywa. Bochenki formuje się na płaskie prostokąty. Chleb piecze się na wcześniej zrobionym zaczynie drożdżowym. Ciasto na ciabattę przygotowuje się z drożdży, mąki pszennej, cukru, oliwy, mleka, wody i płatków owsianych.

Reklama

Tradycyjną ciabattę macza się w oliwie z oliwek i posypuje odrobiną soli i pieprzu. Pieczywo można też pokropić octem balsamicznym lub posmarować masłem czosnkowym. Ciasto na ciabattę urozmaica się, dodając np. suszone pomidory, zielone lub czarne oliwki albo kapary.

Przepis na włoską ciabattę

Przed włożeniem ciasta drożdżowego do piekarnika trzeba przygotować zakwas. Zaczyn do chleba odstawia się w ciepłe miejsce na 12 godzin. Pieczenie trwa około 30 minut. Aby skóra chleba była chrupiąca, na spód piekarnika kładzie się żaroodporną miskę z zimą wodą. Pod wpływem pary wodnej wierzch pieczywa robi się chrupiący. Chleb piecze się w piekarniku, aż skóra pieczywa będzie zarumieniona.

Potrzebujesz:

  • 2 misek,
  • sita do przesiewania mąki,
  • 2 ścierek kuchennych,
  • miksera z nasadką do ciast drożdżowych,
  • blachy do pieczenia.

Składniki na zaczyn:

  • 1/4 opakowania świeżych drożdży (25 gramów),
  • 3/4 szklanki letniej, przegotowanej wody (200 mililitrów),
  • 1/2 łyżeczka cukru,
  • 1 szklanka mąki pszennej (170 gramów).

Składniki na ciasto (2 bochenki):

  • 1/4 opakowania świeżych drożdży (25 gramów),
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 2 łyżeczki soli,
  • 3/4 szklanki letniej, przegotowanej wody (200 mililitrów),
  • 2 łyżki letniego mleka (około 30 mililitrów),
  • 3 łyżki oliwy z oliwek (około 50 mililitrów),
  • 2 szklanki mąki pszennej (340 gramów),
  • 0,5 szklanki płatków owsianych.

Czas przygotowania: około 3 godziny (bez wliczania 12 godzin leżakowania zaczynu)

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania zaczynu:

  • Drożdże wymieszaj z cukrem i wodą.
  • Mąkę pszenną przesiej przez sito do miski.
  • Dodaj rozpuszczone drożdże i dokładnie wymieszaj.
  • Po wyrobieniu masy przykryj miskę ścierką i odstaw w ciepłe miejsce na 12 godzin.

Sposób przygotowania ciasta:

  • Mieszaj drożdże z cukrem, aż do uzyskania gładkiej masy.
  • Dodaj sól, mleko, wodę, oliwę z oliwek oraz zaczyn drożdżowy.
  • Wyrabiaj ciasto mikserem (masa jest bardzo klejąca, dlatego trudno wyrobić ją rękami), aż wszystkie składniki połączą się ze sobą.
  • Dodaj mąkę, płatki owsiane i miksuj 5-7 minut, aż masa będzie sprężysta i nie będzie kleić się do ścianek.
  • Miskę z ciastem przykryj ścierką kuchenną i odstaw w ciepłe miejsce na 2 godziny.
  • Blachę do pieczenia oprósz mąką i wyłóż na nią ciasto.
  • Masę drożdżową podziel na 2 równe części i każdą z nich uformuj na prostokątne bochenki.
  • Ciasto posyp mąką, przykryj ścierką i odstaw na 20 minut.
  • Rozgrzej piekarnik do temperatury 220 stopni Celsjusza i włącz termoobieg.
  • Na spód piekarnika wstaw żaroodporne naczynie z zimną wodą (około 200 mililitrów).
  • Piecz ciabattę 30 minut, aż skóra zarumieni się.

Smacznego!


Reklama
Reklama
Reklama
Reklama