Potrawy, które wzmacniają włókna kolagenowe i „przedłużają” młodość
Kolagen jest jednym z podstawowych białek tworzących tkankę łączną, która utrzymuje i stabilizuje narządy wewnętrzne oraz odpowiada za ich ochronę. Kolagen występuje w tkance łącznej jako wytrzymałe i odporne na rozciąganie włókna.
Kolagen jest jednym z podstawowych białek tworzących tkankę łączną, która utrzymuje i stabilizuje narządy wewnętrzne oraz odpowiada za ich ochronę. Kolagen występuje w tkance łącznej jako wytrzymałe i odporne na rozciąganie włókna.
Ubytek kolagenu, który następuje wraz z wiekiem, jest przyczyną m.in. wiotczenia skóry i pojawiania się zmarszczek. Odpowiednia dieta może opóźnić ten proces.
Co jeść, aby zapobiec ubytkom kolagenu i zapewnić skórze jędrność?
Jeśli chcesz, żeby włókna kolagenowe, odpowiadające za sprężystość skóry, pozostały elastyczne i mocne, jedz produkty, które zawierają witaminy: C, A i E oraz flawonoidy. Witaminy te biorą udział w produkcji kolagenu, natomiast flawonoidy, jako antyoksydanty, chronią komórki skóry przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.
Źródłem witaminy C są m.in.:
- papryka,
- czarna porzeczka
- brukselka,
- kalafior
- biała kapusta,
- kiwi,
- cytryna,
- pomarańcza,
- truskawki.
Źródłem witaminy A są m.in.:
- mleko i przetwory mleczne (np. kefir, jogurt naturalny, maślanka, masło, sery, zwłaszcza żółty ser),
- wątróbka,
- ryby (zwłaszcza tłuste ryby morskie),
- jaja,
- brokuły,
- marchew,
- pomidor,
- czerwona papryka,
- brzoskwinia,
- śliwki.
Źródłem witaminy E są m.in.:
- olej roślinny,
- biała kapusta,
- pomidor,
- papryka,
- orzechy (włoskie i laskowe),
- pomidory,
- natka pietruszki,
- pestki dyni,
- nasiona słonecznika.
Źródłem siarki są m.in.:
- rzodkiew,
- rzepa,
- chrzan,
- czosnek,
- cebula,
- mięso i podroby,
- brokuły,
- kapusta,
- kalafior,
- brukselka.
Źródłem flawonoidów są m.in.:
- cebula,
- kapusta włoska,
- seler,
- brokuły,
- żurawina,
- fasola,
- pomidory,
- jabłka,
- czerwona papryka,
- herbata (zwłaszcza zielona),
- czerwone wino.
Jakich składników potraw unikać, żeby zachować elastyczną skórę?
Do substancji, które mają negatywny wpływ na skórę i przyspieszają jej starzenie się, należą:
- cukier (przyspiesza rozkład kolagenu i elastyny, substancji, które odpowiadają za sprężystość skóry),
- skrobia kukurydziana i produkowany z niej syrop glukozowo-fruktozowy,
- tłuszcze trans (jako składnik produktów kupowanych w sklepach oraz te powstające podczas smażenia potraw).