Reklama

Wino musujące zawiera sole mineralne oraz fosfor, lit i cynk. W 100 mililitrach napoju jest około 75 kalorii. Szampan korzystnie wpływa na serce, układ nerwowy i pamięć. Poza tym zwalcza stany zapalne i alergie. Wino musujące można pić kilka razy w tygodniu.

Reklama

Szampan jest rodzajem wina musującego. Jego nazwa pochodzi od Szampanii, jednej z prowincji Francji, gdzie produkuje się najlepsze gatunki szampanów. Wina musujące pije się podczas ważnych uroczystości, na przykład urodzin, wesela lub Sylwestra.

Szampan jest niskokaloryczny

Szampan jest jednym z najmniej kalorycznych rodzajów alkoholu. W kieliszku trunku o pojemności 100 mililitrów, znajduje się około 75 kalorii. Dla porównania, ta sama ilość białego lub czerwonego wina ma 100 kalorii. Poza tym gaz zawarty w szampanie sprawia, że żołądek szybko staje się pełny. Wino musujące jest więc świetnym napojem na imprezę dla osób, które się odchudzają.

Jak szampan wpływa na serce i układ krwionośny?

Wino musujące ma dobroczynne działanie na serce i układ krwionośny. Napój produkuje się z winogron, które zawierają polifenole obniżające ciśnienie i rozszerzające naczynia krwionośne. Dzięki nim krew ma prostszą drogę do narządów, mózgu i serca. Winogrona są też bogate w resweratrol, który zapobiega zakrzepom krwi i obniża poziom cholesterolu w organizmie. Obie substancje zawarte w szampanie mają również działanie przeciwutleniające i wzmacniają ściany naczyń krwionośnych, co zapobiega udarom, zawałom i chorobom serca.

Szampan poprawia pamięć i leczy depresję

Dzięki szampanowi poprawia się pamięć przestrzenna i krótkotrwała, czyli umiejętność wykonywania zadań, obliczeń, zapamiętywania i poruszania się w terenie. Dzieje się tak za sprawą protein zawartych w winogronach, które wpływają na układ nerwowy. Obecność cynku, fosforu i litu sprawia, że wino musujące korzystnie wpływa na stan osób chorych na depresję. Pierwiastki te poprawiają humor.

Dlaczego szampan ma działanie oczyszczające?

Wino musujące działa moczopędnie i oczyszcza nerki, a dzięki zawartości takich minerałów jak potas, magnez, wapń i siarka, neutralizuje toksyny w organizmie i zapobiega powstawaniu stanów zapalnych. Picie szampana pomaga zwalczyć choroby reumatyczne, alergie oraz infekcje górnych dróg oddechowych.

Jak i kiedy pić szampana?

Szampan to trunek na szczególne okazje. Wino musujące powinno mieć temperaturę nie przekraczającą 10 stopni Celsjusza. Podaje się je w wysokich, smukłych kieliszkach. Napój można pić przed obiadem, bezpośrednio po obiedzie lub tuż przed kolacją. Szampan doskonale komponuje się z truskawkami, kawiorem, warzywami i białym mięsem.

Najzdrowsze dla organizmu i najszlachetniejsze są oryginalne gatunki szampana, pochodzące z Francji oraz szlachetne wina musujące z Hiszpanii i Włoch. Ich koszt waha się od około 200 złotych do kilku tysięcy zł. Tańsze zamienniki zawierają konserwanty i są produkowane z mniejszej ilości winogron, mają więc mniej soli mineralnych oraz protein.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama