Party Stories
Doda z mężem Emilem Stępniem
Krystian Ferretti z "Hotel Paradise 3"
Truskawki
© weyo/Fotolia.com
Styl życia

Truskawki - bogate źródło witaminy C, dobre na serce i poziom cukru

Truskawki zawierają więcej witaminy C niż cytrusy. Można je jeść na diecie odchudzającej, wspierają też pracę serca. Usuwają toksyny z organizmu, zawierają duże ilości fosforu i wapnia.

Truskawki zawierają więcej witaminy C niż cytrusy. Można je jeść na diecie odchudzającej, wspierają też pracę serca. Usuwają toksyny z organizmu, zawierają duże ilości fosforu i wapnia.

 

Właściwości zdrowotne truskawek

Truskawki jedzone na surowo i bez dodatków mają mnóstwo cennych właściwości:

  • Są moczopędne, dlatego pomagają osobom cierpiącym na schorzenia nerek. Regularne oddawanie moczu usuwa toksyny z organizmu.
  • Obniżają poziom tzw. złego cholesterolu oraz zmniejszają wchłanianie tłuszczu.
  • Wpływają na zmniejszenie ciśnienia tętniczego.
  • Truskawki są wykorzystywane w kosmetyce. Mają szereg przydatnych właściwości: od działania przeciwzmarszczkowego i ściągającego, przez bakteriobójcze i odżywcze, aż do rozjaśniania przebarwień skórnych.
  • Minerały i witaminy znajdujące się w truskawkach stosowanych jako maseczka, nawilżą i wygładzą cerę. Mieszanka przygotowana z 10 dekagramów truskawek, 15 gramów jogurtu naturalnego i 2,5 łyżek soku z cytryny rozświetli zmęczoną cerę. Maseczkę należy trzymać na twarzy około 10-15 minut, a potem zmyć ciepłą wodą.
  • Badania naukowców z Warwick w Wielkiej Brytanii wykazały, że jedzenie truskawek stymuluje białka, które chronią przed chorobami serca i cukrzycą.
  • Jedzenie truskawek zwiększa ilość antyoksydantów we krwi. Spowalniają one proces starzenia się organizmu. Antykosydanty, inaczej przeciwutleniacze, zwalczają też wolne rodniki wywołujące m.in. nowotwory.
  • Pektyny, które zawierają truskawki, pobudzają perystaltykę jelit. Kwasy organiczne zawarte w truskawkach wpływają na przyspieszenie przemiany materii i regulują trawienie.
  • Truskawki wpływają na wydzielanie żółci, a tym samym wspierają pracę woreczka żółciowego oraz wątroby.
  • Jedzenie truskawek odkwasza organizm, mają one silnie alkalizujące właściwości.

Truskawki - wartości odżywcze

W jednej porcji (100 gramów) truskawek znajduje się prawie 60 miligramów witaminy C. To dzienne zapotrzebowanie człowieka na tę witaminę. Witamina C wpływa na funkcjonowanie układu krwionośnego oraz na stan zębów. Truskawki zawierają również witaminę A (1 μg, czyli mikrogram) i E (0,29 μg tzn. mikrogram). Witamina A dobrze działa na wzrok, a witamina E wpływa korzystnie na płodność. W porcji truskawek znajdziemy też witaminy z grupy B: 0,024 miligramów tiaminy (witaminy B1), 0,022 miligramów ryboflawiny (witaminy B2), 0,386 miligramów witaminy PP (B3), a także 0,047 miligramów witaminy B6. Truskawki zawierają także żelazo i mangan.

 

100 gram truskawek ma jedynie 28 kalorii, 7,2 gram węglowodanów, aż 1,8 gram błonnika, 0,7 gram białek i 0,4 gram tłuszczu. Indeks glikemiczny tych owoców wynosi 40. Truskawki mogą znaleźć się nawet w diecie cukrzycowej.

 

W porcji truskawek jest też duża ilość mikro- i makroelementów. 100 gram truskawek zawiera: 16 miligramów wapnia, 24 miligramów fosforu, 153 miligramów potasu, 13 miligramów magnezu, 1 miligram sodu, 0,41 miligramów żelaza i 0,14 miligramów cynku.


Komentarze
Zapraszamy do dyskusji
Czekamy na Twoją opinię w tym temacie. Dołącz do dyskusji!
Ciężarna je truskawki
© Kaspars Grinvalds/Fotolia.com
Styl życia
Truskawki w ciąży i w czasie karmienia piersią – jedz je, jeśli nie masz alergii, obserwując reakcję dziecka
Truskawki zawierają witaminę C, a także błonnik i kawas foliowy. Jeśli jesteś w ciąży lub karmisz piersią możesz jeść te owoce, o ile nie jesteś na nie uczulona ty, ani dziecko.

Truskawki zawierają witaminę C, a także błonnik i kawas foliowy. Jeśli jesteś w ciąży lub karmisz piersią możesz jeść te owoce, o ile nie jesteś na nie uczulona ty, ani dziecko.   Wokół owoców powstało kilka mitów, np. że uczulają dziecko w łonie matki. Truskawki nie zaszkodzą maleństwu , jeśli nie będziesz jadła więcej niż pół kilograma owoców dziennie. Właściwości truskawek Truskawki są smacznymi, niskokalorycznymi owocami. Posiadają cenne wartości odżywcze oraz wiele prozdrowotnych właściwości. Możesz jeść je do woli, gdyż 100 gram owoców to niespełna 30 kalorii Są dobrym źródłem witamin C, A, B i E, a także wapnia, fosforu, potasu, żelaza, magnezu, kwasu foliowego i błonnika. Zapobiegają podniesieniu poziomu cukru we krwi. Zapobiegają chorobom serca i rozwojowi nowotworów. Pomagają zwalczać wirusy i bakterie. Wspierają funkcjonowanie układu pokarmowego, a także nerek. Oczyszczają ciało z toksyn. Utrudniają wchłanianie tłuszczu. Doskonale orzeźwiają i sycą . Truskawki – jeść czy nie jeść w ciąży Truskawki zawierają substancje niezbędne ciężarnej kobiecie (np. witaminę A). Możesz je spokojnie jeść, nawet jeśli spodziewasz się dziecka. Staraj się jednak ograniczać ich ilość - nie jedz więcej, niż 500 gramów dziennie. Owoce, pomimo swoich licznych zalet, mają silne działanie uczulające, ale naukowcy nie potwierdzili, że jedzenie tego typu produktów wywoła alergię u dziecka . Obserwuj swoje ciało i zachowaj umiar. W razie wątpliwości zgłoś się do lekarza. Truskawki podczas karmienia piersią Truskawki często znajdują się na liście owoców zakazanych do spożycia podczas karmienia piersią, gdyż mogą działać uczulająco. Alergia objawia się mrowieniem i swędzeniem jamy ustnej, obrzękiem języka i całej twarzy, wysypkami na ciele, świądem skóry, a także...

Truskawki w miseczce
© graja/Fotolia.com
Styl życia
Czy można jeść truskawki na diecie
Truskawki są niskokaloryczne i zawierają błonnik, witaminę C oraz żelazo. W sezonie, czyli w czerwcu, można jeść je bez obaw podczas odchudzania, np. w postaci koktajlu. Owoce należy podawać bez cukru i śmietany.

Truskawki są niskokaloryczne i zawierają błonnik, witaminę C oraz żelazo. W sezonie, czyli w czerwcu, można jeść je bez obaw podczas odchudzania, np. w postaci koktajlu. Owoce należy podawać bez cukru i śmietany.   Obecnie istnieje około 2 tysiące gatunków truskawek. Są świetnym i zdrowym elementem diety. Właściwości truskawek Czerwone owoce mają kilka właściwości: zawierają kwas foliowy, który wspomaga pracę mózgu, są bogate w przeciwutleniacze, chroniące przed chorobami nowotworowymi, kilogram truskawek zawiera mniej niż 300 kalorii, zawierają dużą ilość błonnika, dzięki czemu regulują trawienie i wspierają proces odchudzania , pobudzają pracę jelit, wspierając przy tym przemianę materii, stymulują funkcjonowanie wątroby, gdyż są żółciopędne, poprawiają kondycję włosów, skóry i paznokci , są moczopędne i oczyszczają ciało z toksyn, ponieważ zawierają dużo wody obniżają ciśnienie oraz poziom cholesterolu we krwi, są bogatym źródłem witamin C, A, E i z grupy B, a także wapnia, żelaza, magnezu, fosforu i potasu. Truskawki na diecie odchudzającej Truskawki, ze względu na zawartość wody i błonnika, są świetnym elementem diety odchudzającej. Ważne jednak, by spożywać je na surowo i kupować owoce sezonowe, pochodzące z krajowych upraw. Truskawki mrożone i sprzedawane zimą, są zazwyczaj pełne konserwantów, a ubogie w witaminy i minerały. Warto więc zajadać się tymi owocami w czerwcu, gdy są świeże. Truskawki doskonale smakują ze śmietaną (100 gramów to ok 180 kalorii) i cukrem, jednak te dodatki są bombą kaloryczną. Z tego powodu powinnaś zrezygnować ze słodzików , a śmietanę zastąpić jogurtem naturalnym (100 gramów to około 60 kalorii). Dietetyczne dania z truskawek Truskawki można...

Truskawki
© ghgfoto/Fotolia.com
Styl życia
Wartości odżywcze i właściwości zdrowotne truskawek
Cenne odżywcze właściwości truskawek zawdzięcza się zawartości witamin przeciwutleniających, takich jak A, C i E. Witaminy, walcząc z wolnymi rodnikami, wzmacniają odporność organizmu.

Cenne odżywcze właściwości truskawek zawdzięcza się zawartości witamin przeciwutleniających, takich jak A, C i E. Witaminy, walcząc z wolnymi rodnikami, wzmacniają odporność organizmu. Witaminy znajdujące się w truskawkach Truskawki zawierają w sobie przeciwutleniające witaminy A, C i E, które w walce z wolnymi rodnikami przyczyniają się do zwiększenia odporności organizmu.   Witamina C ma dodatkowo wpływ na produkcję kolagenu , który jest niezbędny do regeneracji skóry, kości i zębów. W 100 gramach truskawek znajduje się około 60 mg witaminy C ( zobacz badania ).   Witamina A jest bardzo ważna dla zdrowia oczu i skóry. Jej niedobory prowadzą do „kurzej ślepoty” , czyli niemożności widzenia po zmierzchu, a także do trudności z gojeniem się ran i regeneracją skóry.   Witamina E przeciwdziała zakrzepom i bierze udział w dostarczaniu bodźców nerwowych w ciele. W  truskawkach znajdują się również witaminy z grupy B: B1, B2, B3 oraz B6, które wspomagają metabolizm. Składniki odżywcze truskawek Truskawki bogate są w cenne pierwiastki, takie jak: żelazo - jego niedobór może powodować bezsenność, zawroty głowy, szybszą pracę serca i anemię, magnez - odpowiedzialny za prawidłowe działanie układu naczyniowo-sercowego. Niedobór prowadzi do zwiększenia ciśnienia krwi oraz częstych skurczy, w szczególności nóg, mangan - szczególnie istotny dla kobiet w ciąży, bowiem dzięki niemu wytwarzany jest estrogen odpowiedzialny za rozwój organów wewnętrznych dziecka; niedobór manganu może prowadzić do bezpłodności, wapń - zapewniający zdrowe kości i zęby a także prawidłową krzepliwość krwi. Zdrowotne i lecznicze właściwości truskawek Owoce zawierają w sobie pektyny, czyli węglowodany, które usprawniają pracę jelit, pomagając je oczyścić ze złogów. Jedzenie...

Nasze akcje
Jenny Fairy Midday Coctail
Newsy

Ten stylowy dodatek przeniesie cię w świat wakacji i słodkiego lenistwa!

Partner
piekna-kobieta-bella
Fleszstyle

Jak się czuć pewnie i wygodnie przez cały dzień? Stawiaj na jakość

Partner
huawei-6-band-opaska
Fleszstyle

Asystent i trener personalny w jednym?

Partner
Kolekcja-wiosna-lato-CCC-2021
Fleszstyle

Czy zdrowe i wygodne dziecięce buty nie mogą być modne?

Partner
Kolekcja-wiosna-lato-CCC-2021
Fleszstyle

O tych butach marzy twoje dziecko!

Partner
catering-tajm
Fleszstyle

Pyszne, zdrowe i niebanalne dania z dostawą pod twoje drzwi?

Partner