Właściwości wiśni: witaminy A i C, potas, antyoksydanty oraz melatonina
Dzięki zawartości witamin, soli mineralnych i antyoksydantów wiśnie mają wszechstronne właściwości zdrowotne. Wzmacniają wzrok i odporność organizmu, usprawniają pracę serca, zapobiegają nowotworom i leczą zakwasy. Są ponadto źródłem melatoniny, dzięki czemu zapewniają spokojny, długi sen.
Dzięki zawartości witamin, soli mineralnych i antyoksydantów wiśnie mają wszechstronne właściwości zdrowotne. Wzmacniają wzrok i odporność organizmu, usprawniają pracę serca, zapobiegają nowotworom i leczą zakwasy. Są ponadto źródłem melatoniny, dzięki czemu zapewniają spokojny, długi sen.
Sezon na wiśnie trwa w Polsce od początku czerwca do końca lipca. Warto wtedy jeść świeże owoce, ponieważ w tej postaci mają one największą wartość odżywczą.
Wiśnie to źródło potasu, witamin A oraz C
Wiśnie są bogate w witaminę A, która ma znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania narządu wzroku, zapobiega m.in. ślepocie zmierzchowej. Witamina A pomaga również w utrzymaniu przez skórę prawidłowego nawilżenia, wpływa na jej świeży, zdrowy wygląd. Jest ważna także dla zdrowia paznokci. Jej niedobory mogą być przyczyną kruchości i łamliwości płytki paznokci.
Witamina C sprawia, że organizm jest odporny na bakterie, wirusy i grzyby, wywołujące choroby. Wzmacnia naczynia krwionośne, umożliwia prawidłowe gojenie się ran oraz zapobiega samoistnym krwawieniom.
Potas natomiast reguluje ciśnienie krwi, umożliwia prawidłową pracę układu krążenia oraz układu mięśniowego. Dzięki wysokiej zawartości tego pierwiastka wiśnie są bardzo ważnym składnikiem diety osób z chorobami serca i układu krążenia, pomagają także w profilaktyce tych chorób. Powinno się jeść je w okresie rekonwalescencji po zawale serca (podlinkuj: Dieta po zawale serca - co jeść, żeby wzmocnić serce).
Wiśnie mają niski indeks glikemiczny i są bogate w błonnik pokarmowy
Wiśnie to owoce o niskim indeksie glikemicznym (wynosi on 22, podczas gdy indeks glikemiczny gruszek wynosi aż 57). Mogą po nie zatem sięgać osoby z cukrzycą, a także osoby na diecie odchudzającej. Żywność o niskim indeksie glikemicznym sprawia, że dłużej czujemy się syci i nie mamy ochotę na ciągłe podjadanie. Wysoka zawartość błonnika pokarmowego dodatkowo wzmacnia uczucie sytości, usprawnia perystaltykę jelit, a także zapobiega rozwojowi nowotworu jelita grubego. Wiśnie są przy tym niskokaloryczne: 100 g tych owoców dostarcza tylko 50 kcal.
Owoce wiśni zawierają melatoninę
Wiśnie są jednymi z naturalnych źródeł melatoniny, hormonu który warunkuje prawidłowy, regenerujący sen. Wyniki badań świadczą o tym, że już 30 ml soku z wiśni (taką ilość soku można wycisnąć z ok. 90-100 owoców) wypijanego przed udaniem się na spoczynek poprawia jakość snu i zwiększa jego długość (zobacz badanie).
Wiśnie są bogate w antyoksydanty
Owoce wiśni zawierają antocyjany, antyoksydanty, które przeciwdziałają szkodliwemu wpływowi wolnych rodników na organizm. Zapobiegają one m.in. przedwczesnemu starzeniu się skóry, spowalniają degenerację neuronalną w chorobie Alzheimera i wspomagają funkcjonowanie intelektualne osób z demencją. Zapobiegają także rozwojowi nowotworów.
Dzięki zawartości antyoksydantów wiśnie uśmierzają ból mięśni po intensywnym treningu. Zapobiegają także stanom zapalnym i przyspieszają regenerację mięśni po mikrourazach (zobacz badanie).
- Jedzenie papai sprzyja utrzymaniu organizmu w dobrej formie, ułatwia rekonwalescencję po przebytych chorobach. Papaja: jak jeść, właściwości.
- Męczennica jadalna to roślina, która cieszy oko i podniebienie. Marakuja, czyli passiflora: jak jeść, właściwości.
- Pitaja to soczyste i orzeźwiające źródło witamin i wartości odżywczych. Pitaja, czyli smoczy owoc: jak jeść, właściwości.
- Karambola to owoc w kształcie gwiazdy. Karambola, czyli owoc w kształcie gwiazdy: jak jeść, właściwości.