Ananas – cenny składnik zdrowej diety
Ananas trafił do Europy w XV w. – przypłynął z Karaibów wraz z Krzysztofem Kolumbem. Specyfikę ananasa świetnie oddaje prześledzenie etymologii angielskiego słowa pineapple, co tłumaczyć można jako jabłko (apple) z drzewa sosnowego (pine). Taką nazwę tłumaczy podobieństwo skorupy ananasa do szyszki i jego twardego, słodkiego i soczystego miąższu do miąższu jabłka. Nie tylko walory smakowe powodują, że ananasa można dziś kupić w niemal każdym sklepie, mimo że rośnie on tylko tam, gdzie temperatura nie spada poniżej 20°C (Filipiny, Malezja, Hawaje). Ten owoc to prawdziwa bomba witaminowa, która wspomaga szereg procesów zachodzących w organizmie.
Ananas trafił do Europy w XV w. – przypłynął z Karaibów wraz z Krzysztofem Kolumbem. Specyfikę ananasa świetnie oddaje prześledzenie etymologii angielskiego słowa pineapple, co tłumaczyć można jako jabłko (apple) z drzewa sosnowego (pine). Taką nazwę tłumaczy podobieństwo skorupy ananasa do szyszki i jego twardego, słodkiego i soczystego miąższu do miąższu jabłka. Nie tylko walory smakowe powodują, że ananasa można dziś kupić w niemal każdym sklepie, mimo że rośnie on tylko tam, gdzie temperatura nie spada poniżej 20°C (Filipiny, Malezja, Hawaje). Ten owoc to prawdziwa bomba witaminowa, która wspomaga szereg procesów zachodzących w organizmie.
Witaminy i minerały w ananasie
Witaminy A, B i C sprawiają, że ananas leczy przeziębienie, ułatwia gojenie się ran, chroni skórę przed działaniem promieni słonecznych,wspomaga wzrok, jak również przyspiesza przemianę materii – i są to tylko korzyści, jakie daje obecność tych witamin. Na metabolizm oprócz witaminy B wpływa także obecny w ananasie błonnik, który oczyszcza jelita za złogów pokarmowych i na długo zapewnia uczucie sytości. Jednym z cenniejszych pierwiastków w ananasie jest natomiast mangan, dzięki któremu układ pokarmowy szybciej wchłania składniki odżywcze, zmniejsza się ryzyko osteoporozy i intensywniej zachodzą procesy krwiotwórcze.
Bromelina w ananasie
Łodyga ananasa jest źródłem bromeliny, tj. grupy enzymów, które działają przeciwzapalnie i przeciwobrzękowo, a poza tym wspomagają przemianę materii dzięki temu, że są w stanie rozkładać proteiny. Bromelina jest więc na wagę złota w leczeniu bólów i obrzęków pourazowych, obniżania temperatury ciała podczas gorączki, a także w odchudzaniu (zwłaszcza, że ananas ma bardzo mało kalorii). Oprócz tego wzmacnia układ immunologiczny (niszczy komórki rakowe) i wspomaga rozpuszczanie zakrzepów krwi.
Ananas w kosmetyce
Ananas może być nie tylko uzupełnieniem zdrowej diety, ale także składnikiem kosmetyków. Bromelina usuwa martwe komórki naskórka, a witamina C sprawdza się w likwidowaniu przebarwień skóry. Poza tym ananas zapobiega pękaniu skórek wokół paznokci.
Komu ananas może zaszkodzić?
Ananas mimo swoich licznych właściwości leczniczych, nie jest tak samo zdrowy dla wszystkich. Powinni na niego uważać ci, którzy przyjmują na stałe leki (np. przeciwzakrzepowe, uspokajające i antydepresyjne), bo bromelina może wpływać na ich działanie. Poza tym częste jedzenie ananasa może szkodzić kobietom w ciąży, chorym na nadciśnienie, nadkwaśność soku żołądkowego, wrzody, nerki, wątrobę i dwunastnicę.
- Czy wiesz, że do krojenia ananasa należy używać dwóch noży? Dowiedz się, jak obrać i pokroić ananasa.
- Owoce to nie tylko słodka przekąska, ale też bogactwo witamin i minerałów. Poznaj właściwości i zastosowanie fig.
- W domu pojawili się niezapowiedziani goście? Sprawdź nasze szybkie i ciekawe pomysły na desery z ananasa.