Przepisy na wegańskie odpowiedniki serników: sernik z aquafaby oraz sernik wiedeński
Wegański sernik przygotowuje się m.in. z tofu, kaszy jaglanej lub aquafaby (wody pozostałej po ugotowaniu ciecierzycy lub odlanej z cieciorki w puszce). Do ciasta dodaje się m.in. tofu i kaszę jaglaną.
Wegański sernik przygotowuje się m.in. z tofu, kaszy jaglanej lub aquafaby (wody pozostałej po ugotowaniu ciecierzycy lub odlanej z cieciorki w puszce). Do ciasta dodaje się m.in. tofu i kaszę jaglaną.
Wegański odpowiednik sernika można zrobić z aquafaby. Jeśli woda pozostała po ugotowaniu cieciorki, należy ją zredukować, czyli podgrzewać na niewielkim ogniu dotąd, aż zmniejszy objętość o 1/3 i schłodzić.
Przepis na wegański sernik wiedeński
Składniki (na tortownicę 21 cm):
- 2 kostki (po 180 g) naturalnego tofu,
- ½ szklanki kaszy jaglanej,
- sok z 1 cytryny,
- 1 1/3 szklanki mleka roślinnego,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
- 1/3 szklanki oleju,
- 1 opakowanie cukru wanilinowego,
- 7 łyżek syropu z agawy lub klonowego,
- 1/3 szklanki oleju,
- 1 tabliczka (100 g) gorzkiej czekolady.
Czas przygotowania: około 1,5 godziny
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Opłucz kaszę jaglaną kilka razy, dotąd aż woda nie będzie miała żółtego odcienia.
- Zalej kaszę mlekiem roślinnym i gotuj przez 15-20 minut. Powinna być miękka.
- Wysmaruj tortownicę tłuszczem, np. masłem roślinnym.
- Nastaw piekarnik na 180 stopni.
- Pokrój tofu w kostkę i dodaj do kaszy.
- Wlej do masy sok z cytryny, syrop oraz olej, wsyp cukier wanilinowy i mąkę ziemniaczaną.
- Zblenduj wszystkie składniki.
- Do masy dodaj rodzynki i wymieszaj całość.
- Wlej ciasto do tortownicy.
- Wstaw blachę do nagrzanego piekarnika na około 40 minut.
- Roztop czekoladę z 4 łyżkami wody lub mlekiem roślinnego i polej nią ciasto.
- Zostaw ciasto do ostygnięcia.
Wegański sernik z aquafaby krok po kroku
Składniki (na tortownicę o średnicy 26 cm):
- 500 g naturalnego tofu,
- ½ szklanki aquafaby (wody z gotowania ciecierzycy lub ciecierzycy w puszce),
- 400 ml mleka kokosowego,
- 4 łyżki oleju kokosowego,
- 200 g pieczonej dyni,
- sok z ½ cytryny,
- 1 ¼ szklanki cukru pudru,
- 2 łyżki budyniu śmietankowego,
- 1 ½ szklanki granoli,
- 1 łyżeczka octu jabłkowego,
- szczypta soli,
- szczypta cynamonu.
Czas przygotowania: około 1,5 godziny
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Nastaw piekarnik na 180 stopni.
- Zblenduj na gładką masę tofu, mleko kokosowe, sok z cytryny, dynię, budyń, cynamon, sól oraz ¾ szklanki cukru pudru.
- Wlej aquafabę do wysokiego naczynia, dodaj do niej ocet, resztę cukru pudru i ubij na gęstą pianę.
- Zmiel granolę, dodaj do niej olej i wymieszaj.
- Wysmaruj tortownicę tłuszczem, np. olejem kokosowym.
- Wysyp granolę na dno blachy, a następnie wylej na nią masę serową.
- Wstaw ciasto do piekarnika na około 30 minut.
- Po tym czasie wyjmij sernik i rozprowadź na nim pianę z aquafaby.
- Zmniejsz temperaturę w piekarniku do 140 stopni i włącz termoobieg i wstaw sernik na 30-40 minut. Wyjmij ciasto, kiedy jego wierzch będzie lekko rumiany.
Smacznego!