Party Stories
Martyna Wojciechowska o dramatycznej diagnozie
Doda w zielonej marynarce
Agnieszka Woźniak Starak w białym t-shircie na konferencji Big Brothera
beata-kozidrak
„Hotel Paradise” Ata Postek rozstała się z partnerem, ale już ma nowego! Zdradziła, jak się poznali
Michał Kostrzewski i pozostali jurorzy You Can Dance
Justyna Steczkowska z fanami
Ida Nowakowska prowadzącą "You Can Dance"
Doda
Przepis na wegańskie kruche ciasto
© M.studio/Fotolia.com
Styl życia

Przepis na kruche ciasto wegańskie: podstawowy i przepis na ciasto bez glutenu

Przepis na kruche ciasto w wersji wegańskiej powinien zawierać mąkę, tłuszcz i cukier lub sól - w zależności od tego czy ma być słodkie czy wytrawne. Aby przyrządzić bezglutenowe ciasto, należy użyć mąki jaglanej i wymieszać ją z gryczaną lub z mąką z ciecierzycy.

Przepis na kruche ciasto w wersji wegańskiej powinien zawierać mąkę, tłuszcz i cukier lub sól - w zależności od tego czy ma być słodkie czy wytrawne. Aby przyrządzić bezglutenowe ciasto, należy użyć mąki jaglanej i wymieszać ją z gryczaną lub z mąką z ciecierzycy.

 

Kruche ciasto pysznie smakuje zarówno w wersji słodkiej jak i wytrawnej. Można je połączyć z owocami, np. jabłkami lub gruszkami. Warto przygotować też tartę wytrawną z dodatkiem warzyw i np. wegańskim parmezanem.

Podstawowy przepis na kruche ciasto dla wegan

Do przepisu na kruche ciasto dla wegan warto użyć masła roślinnego lub margaryny. Dobrym zamiennikiem jest też olej kokosowy.

 

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej,
  • 30 g mąki kukurydzianej,
  • 200 g margaryny lub masła roślinnego,
  • 50 g cukru trzcinowego.

 

Sposób przygotowania:

  • Wymieszaj oba rodzaje mąki i cukier.
  • Dodaj do nich miękkie masło lub margarynę, po czym zagnieć ciasto.
  • Uformuj z niego kulkę i włóż do lodówki na około 30 minut.
  • Po ułóż ciasto na spodzie formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Ponakłuwaj je na całej powierzchni.
  • Piecz przez około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza.
  • 15 minut przed końcem pieczenia zmniejsz temperaturę do 160 stopni.

 

Przygotowane w ten sposób ciasto możesz podzielić na 2 części i zrobić np. szarlotkę. ⅔ kawałka ułóż na formie wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie ułóż na nim starte jabłka. Pozostałą część ciasta pokrusz tak, aby przykryły owoce.

Przepis na kruche ciasto w wersji bezglutenowej

Wersja słodka - składniki:

  • 150 g mąki jaglanej,
  • 150 g mąki z ciecierzycy lub mąki gryczanej,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 100 g oleju kokosowego,
  • ⅓ szklanki brązowego cukru lub ksylitolu,
  • szczypta soli himalajskiej,
  • ⅓ szklanki wody.

 

W wersji wytrawnej pamiętaj, aby dodać bezzapachowego oleju kokosowego i więcej soli himalajskiej (1-2 łyżeczki). Aby nadać ciastu ciekawy wygląd, możesz użyć nieco kurkumy.

 

Sposób przygotowania:

  • Rozpuść olej kokosowy w kąpieli wodnej.
  • Wymieszaj suche składniki.
  • Wsyp je do blendera kielichowego.
  • Wlej olej kokosowy i ⅓ szklanki wody.
  • Zmiksuj tak, aby powstały zlepione grudki.
  • Jeśli masa jest zbyt sucha, dodaj nieco wody i miksuj dotąd aż się zlepi.
  • Ulep z niej kulę.
  • Natłuść formę i rozkrusz nad nią ciasto.
  • Dociśnij je mocno palcami i wyrównaj.
  • Nakłuj ciasto widelcem.
  • Wstaw je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza.

 

Smacznego!

Mazurek kajmakowy ozdobiony orzechami i polewą.
©Darios/Fotolia.com
Styl życia
Przepisy na wegańskie mazurki: mazurek kajmakowy i mazurek czekoladowy oraz mazurek bez pieczenia
Wegański mazurek kajmakowy przygotowuje się na bazie mąki pszennej i ziemniaczanej lub kukurydzianej. Natomiast mazurek czekoladowy wypełnia się masą na bazie gorzkiej czekolady. Równie pyszny jest mazurek z masłem orzechowym - to ciasto bez pieczenia.

Wegański mazurek kajmakowy przygotowuje się na bazie mąki pszennej i ziemniaczanej lub kukurydzianej. Natomiast mazurek czekoladowy wypełnia się masą na bazie gorzkiej czekolady. Równie pyszny jest mazurek z masłem orzechowym - to ciasto bez pieczenia.   Pyszne ciasta wielkanocne można bez trudu przygotować w wersji wegańskiej. Tradycyjną masę kajmakową zastąpi połączenie brązowego cukru i mleka kokosowego . Warto też wypróbować bezglutenowy spód do mazurka na bazie 150 g mąki kukurydzianej i 50 g kaszki kukurydzianej.   Wegański mazurek kajmakowy   Składniki na spód: 120 g mąki pszennej, 50 g mąki ziemniaczanej, 30 g cukru pudru, 100 g oleju kokosowego , 2 łyżki zimnej wody, ½ łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli.   Składniki na masę kajmakową i sos toffi: 200 ml mleka kokosowego, 1 łyżka syropu z agawy , 4 łyżki oleju kokosowego, ⅓ szklanki cukru trzcinowego.   Dodatkowo: 60 g orzechów włoskich   Czas przygotowania: ponad 1,5 godziny   Stopień trudności: średnie   Sposób przygotowania spodu: Wymieszaj oba rodzaje mąki, cukier puder, proszek do pieczenia oraz sól. Dodaj olej kokosowy (nie rozpuszczony) i zmiksuj składniki mikserem. Możesz też połączyć je, zagniatając. Zakończ czynność, kiedy otrzymasz kruszonkę. Zacznij stopniowo dodawać zimną wodę tak, aby składniki połączyły się w gładkie ciasto. Włóż ciasto do woreczka i wstaw do lodówki na 1 godzinę. Nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Wyjmij ciasto z lodówki i włóż do formy o wymiarach 21x26 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Podziurkuj spód ciasta widelcem . Wstaw je do piekarnika do uzyskania złotego...

gofry z truskawkami
©almaje/Fotolia.com
Styl życia
Przepis na gofry wegańskie z mąki pszennej i ciecierzycy
Przepis na gofry wegańskie z mąki pszennej i ciecierzycy

Ciasto na gofry można przygotować z mąki, proszku do pieczenia, soku z cytryny lub octu jabłkowego oraz przypraw. Można użyć np. cukru trzcinowego, soli, a także czosnku i chili w proszku. Do gofrów z mąki z ciecierzycy warto dodać mielone siemię lniane.   Gofry to pyszny deser , który można przyrządzić zarówno na słodko, jak i na słono. Ciasto powinno być dość gęste. Należy dodać do niego proszek do pieczenia, aby były puszyste. Warto wiedzieć, że dłuższe pieczenie gofrów sprawia, że są bardziej chrupiące. Przepis na gofry wegańskie z mąki pszennej Składniki na ciasto: 1 1/2 szklanki mąki pszennej, 1 łyżka soku z cytryny lub octu jabłkowego, 1 szklanka i 2 łyżki mleka roślinnego, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia , 1/3 łyżeczki soli, 1/2 szklanki aquafaby (wody z ciecierzycy w puszce), 3 łyżki oleju roślinnego , 2 łyżki cukru trzcinowego lub ksylitolu.   Czas przygotowania: około 20-30 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Wymieszaj mąkę, sok z cytryny bądź ocet, mleko roślinne, proszek do pieczenia i sól. Ciasto powinno być gęste i lepkie. Ubij mikserem aquafabę na sztywną pianę. Zajmie to około 4-6 minut. Do piany dodawaj po łyżce cukru, ciągle miksując przez 1 minutę. Następnie wlewaj do piany po łyżce oleju i miksuj przez następną minutę. Pod sam koniec dodawaj po łyżce ciasta, ubijając całość na niskich obrotach dotąd, aż wszystkie składniki połączą się w gładką i puszystą masę. Rozgrzej gofrownicę, posmaruj ją niewielką ilością oleju i wkładaj do niej porcje ciasta. Usmaż gofry na złoto. Podawaj je z ulubionymi składnikami: owocami, orzechami i bakaliami, syropem klonowym bądź w wersji słonej: z warzywami, sosem pomidorowym i wegańskim...

Wegańskie ciasto ze śliwkami – przepis
© HLPhoto/Adobe Stock
Styl życia
Jest dietetyczne i wege! Mamy dla Was ciasto owsiane ze śliwkami, makiem i... kokosową nutą
Dietetyczne wegańskie ciasto może być doskonałą przekąską, jest też idealne na śniadanie. Zamiast cukru można najlepiej użyć ksylitolu, jeżeli śliwki są bardzo słodkie nie ma potrzeby dosładzania. Dodatek maku sprawia, że ciasto ma bardzo ciekawy smak i delikatnie chrupie.

  Dietetyczne wegańskie ciasto może być doskonałą przekąską, jest też idealne na śniadanie. Zamiast cukru można najlepiej użyć ksylitolu, jeżeli śliwki są bardzo słodkie nie ma potrzeby dosładzania. Dodatek maku sprawia, że ciasto ma bardzo ciekawy smak i delikatnie chrupie. Latem można użyć renklod, jesienią natomiast zastąpić je pysznymi bardzo dojrzałymi węgierkami. Przepis jest na tyle uniwersalny, że śliwki mogą być zastąpione przez inne sezonowe owoce , np. wiśnie, porzeczki lub maliny. Wskazówka: jeżeli nie masz mąki owsianej, możesz ją przygotować samodzielnie. Wystarczy zmielić suche płatki owsiane (górskie) w młynku do kawy lub blenderze. Mleko owsiane można zrobić z płatków owsianych: 5 łyżek płatków bardzo dokładnie zblenduj w 1 szklance wody (przez około minutę). Powstały płyn przecedź przez gazę i gotowe.   Przepis na wegańskie ciasto ze śliwkami Składniki: około 11-16 dużych śliwek (pół kilograma), 400 g mąki owsianej, 100 g maku, 3 szklanki mleka owsianego lub wody, 3 łyżki ksylitolu, 1 łyżka oleju kokosowego (nierafinowanego), 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej.   Czas przygotowania: około 60 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Umyj dokładnie śliwki i wyjmij z nich pestki przekrawając miąższ na równe połówki. Wsyp mak do miseczki, zalej 1 szklanką wody lub mleka owsianego i zmiel w blenderze. Do drugiej miski wsyp mąkę owsianą, sodę i cukier. Podgrzej olej kokosowy w rondelku i dodaj do mąki. Połącz sypkie składniki z masą makową, mieszaj powoli dodając resztę mleka lub wody. Odstaw ciasto na 5 minut, jeżeli płatki wchłoną zbyt dużo płynu dolej jeszcze pół szklanki. Masa musi mieć konsystencję gęstego ciasta...

Nasze akcje
Delia My Cream
Styl życia

Krem idealnie dopasowany? Zrób go sama, z Delią to łatwe!

Partner
Macchia marki Tubądzin - wystrój we włoskim stylu
Styl życia

Mieszkanie inspirowane słoneczną Italią. Styl, który pokochały gwiazdy!

Partner
lenor-fresh-air-efect
Fleszstyle

Jak urządzić wnętrze, by zawsze zachwycało świeżością?

Partner
dax-cashmere-podklad-moon-blink
Fleszstyle

Klaudia El Dursi i Marcelina Zawadzka pokochały ten drogeryjny podkład i bazy pod makijaż!

Partner
Motorola moto g100
Styl życia

Uwielbiasz spędzać czas z przyjaciółmi? Wiemy, co zrobić, żeby te spotkania dawały ci jeszcze więcej radości!

Partner