Reklama

Przepis na kruche ciasto w wersji wegańskiej powinien zawierać mąkę, tłuszcz i cukier lub sól - w zależności od tego czy ma być słodkie czy wytrawne. Aby przyrządzić bezglutenowe ciasto, należy użyć mąki jaglanej i wymieszać ją z gryczaną lub z mąką z ciecierzycy.

Reklama

Kruche ciasto pysznie smakuje zarówno w wersji słodkiej jak i wytrawnej. Można je połączyć z owocami, np. jabłkami lub gruszkami. Warto przygotować też tartę wytrawną z dodatkiem warzyw i np. wegańskim parmezanem.

Podstawowy przepis na kruche ciasto dla wegan

Do przepisu na kruche ciasto dla wegan warto użyć masła roślinnego lub margaryny. Dobrym zamiennikiem jest też olej kokosowy.

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej,
  • 30 g mąki kukurydzianej,
  • 200 g margaryny lub masła roślinnego,
  • 50 g cukru trzcinowego.

Sposób przygotowania:

  • Wymieszaj oba rodzaje mąki i cukier.
  • Dodaj do nich miękkie masło lub margarynę, po czym zagnieć ciasto.
  • Uformuj z niego kulkę i włóż do lodówki na około 30 minut.
  • Po ułóż ciasto na spodzie formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Ponakłuwaj je na całej powierzchni.
  • Piecz przez około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza.
  • 15 minut przed końcem pieczenia zmniejsz temperaturę do 160 stopni.

Przygotowane w ten sposób ciasto możesz podzielić na 2 części i zrobić np. szarlotkę. ⅔ kawałka ułóż na formie wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie ułóż na nim starte jabłka. Pozostałą część ciasta pokrusz tak, aby przykryły owoce.

Przepis na kruche ciasto w wersji bezglutenowej

Wersja słodka - składniki:

  • 150 g mąki jaglanej,
  • 150 g mąki z ciecierzycy lub mąki gryczanej,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 100 g oleju kokosowego,
  • ⅓ szklanki brązowego cukru lub ksylitolu,
  • szczypta soli himalajskiej,
  • ⅓ szklanki wody.

W wersji wytrawnej pamiętaj, aby dodać bezzapachowego oleju kokosowego i więcej soli himalajskiej (1-2 łyżeczki). Aby nadać ciastu ciekawy wygląd, możesz użyć nieco kurkumy.

Sposób przygotowania:

  • Rozpuść olej kokosowy w kąpieli wodnej.
  • Wymieszaj suche składniki.
  • Wsyp je do blendera kielichowego.
  • Wlej olej kokosowy i ⅓ szklanki wody.
  • Zmiksuj tak, aby powstały zlepione grudki.
  • Jeśli masa jest zbyt sucha, dodaj nieco wody i miksuj dotąd aż się zlepi.
  • Ulep z niej kulę.
  • Natłuść formę i rozkrusz nad nią ciasto.
  • Dociśnij je mocno palcami i wyrównaj.
  • Nakłuj ciasto widelcem.
  • Wstaw je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza.

Reklama

Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama