Przepis na kruche ciasto wegańskie: podstawowy i przepis na ciasto bez glutenu
Przepis na kruche ciasto w wersji wegańskiej powinien zawierać mąkę, tłuszcz i cukier lub sól - w zależności od tego czy ma być słodkie czy wytrawne. Aby przyrządzić bezglutenowe ciasto, należy użyć mąki jaglanej i wymieszać ją z gryczaną lub z mąką z ciecierzycy.
Przepis na kruche ciasto w wersji wegańskiej powinien zawierać mąkę, tłuszcz i cukier lub sól - w zależności od tego czy ma być słodkie czy wytrawne. Aby przyrządzić bezglutenowe ciasto, należy użyć mąki jaglanej i wymieszać ją z gryczaną lub z mąką z ciecierzycy.
Kruche ciasto pysznie smakuje zarówno w wersji słodkiej jak i wytrawnej. Można je połączyć z owocami, np. jabłkami lub gruszkami. Warto przygotować też tartę wytrawną z dodatkiem warzyw i np. wegańskim parmezanem.
Podstawowy przepis na kruche ciasto dla wegan
Do przepisu na kruche ciasto dla wegan warto użyć masła roślinnego lub margaryny. Dobrym zamiennikiem jest też olej kokosowy.
Składniki:
- 200 g mąki pszennej,
- 30 g mąki kukurydzianej,
- 200 g margaryny lub masła roślinnego,
- 50 g cukru trzcinowego.
Sposób przygotowania:
- Wymieszaj oba rodzaje mąki i cukier.
- Dodaj do nich miękkie masło lub margarynę, po czym zagnieć ciasto.
- Uformuj z niego kulkę i włóż do lodówki na około 30 minut.
- Po ułóż ciasto na spodzie formy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Ponakłuwaj je na całej powierzchni.
- Piecz przez około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza.
- 15 minut przed końcem pieczenia zmniejsz temperaturę do 160 stopni.
Przygotowane w ten sposób ciasto możesz podzielić na 2 części i zrobić np. szarlotkę. ⅔ kawałka ułóż na formie wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie ułóż na nim starte jabłka. Pozostałą część ciasta pokrusz tak, aby przykryły owoce.
Przepis na kruche ciasto w wersji bezglutenowej
Wersja słodka - składniki:
- 150 g mąki jaglanej,
- 150 g mąki z ciecierzycy lub mąki gryczanej,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 100 g oleju kokosowego,
- ⅓ szklanki brązowego cukru lub ksylitolu,
- szczypta soli himalajskiej,
- ⅓ szklanki wody.
W wersji wytrawnej pamiętaj, aby dodać bezzapachowego oleju kokosowego i więcej soli himalajskiej (1-2 łyżeczki). Aby nadać ciastu ciekawy wygląd, możesz użyć nieco kurkumy.
Sposób przygotowania:
- Rozpuść olej kokosowy w kąpieli wodnej.
- Wymieszaj suche składniki.
- Wsyp je do blendera kielichowego.
- Wlej olej kokosowy i ⅓ szklanki wody.
- Zmiksuj tak, aby powstały zlepione grudki.
- Jeśli masa jest zbyt sucha, dodaj nieco wody i miksuj dotąd aż się zlepi.
- Ulep z niej kulę.
- Natłuść formę i rozkrusz nad nią ciasto.
- Dociśnij je mocno palcami i wyrównaj.
- Nakłuj ciasto widelcem.
- Wstaw je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza.
Smacznego!