Reklama

Reklama

Dietetyczne wegańskie ciasto może być doskonałą przekąską, jest też idealne na śniadanie. Zamiast cukru można najlepiej użyć ksylitolu, jeżeli śliwki są bardzo słodkie nie ma potrzeby dosładzania. Dodatek maku sprawia, że ciasto ma bardzo ciekawy smak i delikatnie chrupie.

Latem można użyć renklod, jesienią natomiast zastąpić je pysznymi bardzo dojrzałymi węgierkami. Przepis jest na tyle uniwersalny, że śliwki mogą być zastąpione przez inne sezonowe owoce, np. wiśnie, porzeczki lub maliny.

Wskazówka: jeżeli nie masz mąki owsianej, możesz ją przygotować samodzielnie. Wystarczy zmielić suche płatki owsiane (górskie) w młynku do kawy lub blenderze. Mleko owsiane można zrobić z płatków owsianych: 5 łyżek płatków bardzo dokładnie zblenduj w 1 szklance wody (przez około minutę). Powstały płyn przecedź przez gazę i gotowe.

Przepis na wegańskie ciasto ze śliwkami

Składniki:

  • około 11-16 dużych śliwek (pół kilograma),
  • 400 g mąki owsianej,
  • 100 g maku,
  • 3 szklanki mleka owsianego lub wody,
  • 3 łyżki ksylitolu,
  • 1 łyżka oleju kokosowego (nierafinowanego),
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej.

Czas przygotowania: około 60 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Umyj dokładnie śliwki i wyjmij z nich pestki przekrawając miąższ na równe połówki.
  • Wsyp mak do miseczki, zalej 1 szklanką wody lub mleka owsianego i zmiel w blenderze.
  • Do drugiej miski wsyp mąkę owsianą, sodę i cukier. Podgrzej olej kokosowy w rondelku i dodaj do mąki.
  • Połącz sypkie składniki z masą makową, mieszaj powoli dodając resztę mleka lub wody. Odstaw ciasto na 5 minut, jeżeli płatki wchłoną zbyt dużo płynu dolej jeszcze pół szklanki. Masa musi mieć konsystencję gęstego ciasta naleśnikowego. Możesz ją dodatkowo zblendować, aby była bardzo gładka.
  • Wylej masę na blaszkę do pieczenia lub wysmarowana olejem kokosowym tortownicę.
  • Włącz piekarnik i rozgrzej do 170 stopni Celsjusza.
  • Ułóż na wierzchu ciasta śliwki skórką do góry.
  • Upiecz ciasto ze śliwkami – 40 minut z termoobiegiem.
  • Gdy będzie gotowe, zostaw w otwartym piekarniku, aby wystygło.

Ostudzone ciasto wyśmienicie smakuje z bitą śmietaną z mleka kokosowego.

Reklama

Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama