Rurki z kremem
© arfo/Fotolia.com
Styl życia

Przepis na rurki z kremem budyniowym

Rurka z kremem jest wspaniałym deserem lub dodatkiem do popołudniowej kawy. Do ich przygotowania potrzebne ci są jedynie specjalne foremki do rurek z kremem, które można kupić w sklepie z artykułami gospodarstwa domowego. Jeżeli chcesz wykonać je ekspresowo, możesz użyć gotowego ciasta francuskiego. Rurki z kremem najlepiej oblać rozpuszczoną czekoladą i posypać wiórkami kokosowymi lub brązowym cukrem.

Rurka z kremem jest wspaniałym deserem lub dodatkiem do popołudniowej kawy. Do ich przygotowania potrzebne ci są jedynie specjalne foremki do rurek z kremem, które można kupić w sklepie z artykułami gospodarstwa domowego. Jeżeli chcesz wykonać je ekspresowo, możesz użyć gotowego ciasta francuskiego.

 

Rurki z kremem najlepiej oblać rozpuszczoną czekoladą i posypać wiórkami kokosowymi lub brązowym cukrem.

Kasia gotuje z Polki.pl: omlet grzybowy

Ciasto na rurki z kremem – przepis

Czas przygotowania: 15 minut + odstawienie ciasta do lodówki na 3-4 godziny + 20 minut pieczenia

Stopień trudności: łatwy

 

Składniki (na około 30 rurek):

  • pół szklanki oleju, np. rzepakowego, dla wzmocnienia kokosowego smaku możesz użyć oleju kokosowego – koniecznie nierafinowanego, ponieważ tylko on posiada kokosowy aromat,
  • pół szklanki mleka, może być roślinne: sojowe, ryżowe, migdałowe itp. może być waniliowe,
  • pół opakowania świeżych drożdży,
  • 0,5 kg mąki pszennej tortowej,
  • 5-6 łyżek cukru pudru.

 

Sposób przygotowania:

1. Rozkrusz drożdże w misce, wymieszaj z łyżeczką cukru pudru, łyżką mąki i lekko podgrzanym mlekiem. Odstaw pod przykryciem w ciepłe miejsce na 15 minut.

2. Wsyp pozostałą mąkę, cukier i wlej olej. Wyrób dokładnie ciasto – najlepiej dłonią. Zrób z niego kulkę, owiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 3-4 godziny. W czasie, gdy ciasto będzie odpoczywało przygotuj krem.

3. Po wyjęciu ciasta z lodówki, podziel go na dwie – trzy części – porcjami będzie łatwiej. Rozwałkuj na grubość około 2-4 mm na blacie lub stolnicy lekko oprószonej mąką. Wytnij prostokąt, skrawki ciasta połącz z pozostałymi porcjami.

4. Potnij ciasto w paski o długości około 20 cm i szerokości około 2 cm.

5. Każdy pasek nawiń na osobną rurkę w taki sposób, by jego krawędzie zachodziły na siebie.

6. Rurki piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 20 minut. Sprawdzaj czy nie spiekają się zbyt mocno – po 10 minutach włącz piekarnik na termoobieg lub przełóż na drugą stronę.

7. Upieczone rurki pozostaw na foremkach do ostygnięcia i dopiero ostrożnie zdejmij. Są gotowe do napełniania kremem.

Budyniowy krem do rurek – przepis

Rurki możesz wypełniać różnymi rodzajami kremów. Podany przepis możesz dowolnie modyfikować dodając ulubione składniki, takie jak dżem owocowy, cynamon, świeże owoce lub kawałki pokruszonej czekolady.

 

Czas przygotowania: 10 minut

Stopień trudności: łatwy

 

Składniki:

  • 1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego,
  • mleko roślinne np. ryżowe,
  • puszka mleka kokosowego.

 

Sposób przygotowania:

1. Ugotuj budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu zmniejszając ilość mleka do 1 szklanki plus ¼ szklanki do rozpuszczenia proszku. Dodaj 2 łyżki cukru pudru. Po ugotowaniu budyń przykryj folią spożywczą w taki sposób, by przylegała do powierzchni budyniu – dzięki temu nie wytworzy się kożuch.

2. Mleko kokosowe przelej do dużej miski i ubij blenderem lub mikserem, dodaj łyżkę cukru pudru.

3. Bitą śmietanę kokosową wymieszaj dokładnie z przestudzonym budyniem.

 

Aby wypełnić rurki kremem użyj rękawa cukierniczego lub foliowego woreczka, w którym odetnij róg po napełnieniu go masą.

 

Smacznego!


©Ideenkoch/Fotolia
Styl życia
Francuskie ciasto z domowym budyniem waniliowym i plastrami ananasa: przepis na 12 kruchych ciasteczek
Domowy budyń na ciasto francuskie robi się z mleka, masła, jajka, cukru i skrobi ziemniaczanej. Po ostygnięciu masy wykłada się ją na pocięte w kwadraty ciasto francuskie. Na koniec dodaje się kawałki ananasów (świeżych lub z puszki) i piecze w piekarniku przez około 20 minut.

Domowy budyń na ciasto francuskie robi się z mleka, masła, jajka, cukru i skrobi ziemniaczanej. Po ostygnięciu masy wykłada się ją na pocięte w kwadraty ciasto francuskie. Na koniec dodaje się kawałki ananasów (świeżych lub z puszki) i piecze w piekarniku przez około 20 minut.   Kruche ciasto francuskie można piec w piekarniku z dodatkiem brzoskwini, banana, pomarańczy, mango, truskawek i innych ulubionych owoców. Wystarczy postępować jak w przepisie, pamiętając, aby przed pieczeniem pokroić owoce na mniejsze części. Ciasto francuskie z dodatkiem budyniu i ananasa, krok po kroku Przygotuj wcześniej papier i blaszkę do pieczenia, rondel oraz pędzelek (do smarowania francuskiego ciasta jajkiem).   Składniki na ciasto (12 porcji): opakowanie gotowego ciasta francuskiego (275 gramów), 4-5 plastrów ananasów z puszki, 1 jajko .   Składniki na budyń: 250 mililitrów mleka (1 szklanka), 1 łyżka masła , 1 żółtko, 2 łyżki białego cukru, 1 łyżeczka cukru waniliowego, 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej.   Czas przygotowania: około 40 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Ciasto wyjmij z opakowania i pokrój na 24 równe kwadraty. Blaszkę do ciasta wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na niej 12 wykrojonych części. Rozbij całe jajko w miseczce i rozmieszaj widelcem. Każdy z 12 kwadratów ciasta posmaruj, za pomocą pędzelka, roztrzepanym jajkiem. 3/4 szklanki mleka zagotuj z masłem oraz cukrem zwykłym i waniliowym. Pozostałe mleko zmiksuj ze skrobią ziemniaczaną i żółtkiem. Dodaj do gotującego się mleka (z punktu 5). Gotuj całość na małym ogniu około 1 minuty, cały czas mieszając. Zdejmij rondel z palnika i pozostaw jego zawartość do ostygnięcia. Budyń rozprowadź na cieście (mniej więcej 1 łyżeczka na 1 kwadrat...

Wegański sernik
© lenatru/Fotolia.com
Styl życia
Przepisy na wegańskie odpowiedniki serników: sernik z aquafaby oraz sernik wiedeński
Wegański sernik przygotowuje się m.in. z tofu, kaszy jaglanej lub aquafaby (wody pozostałej po ugotowaniu ciecierzycy lub odlanej z cieciorki w puszce). Do ciasta dodaje się m.in. tofu i kaszę jaglaną.

Wegański sernik przygotowuje się m.in. z tofu, kaszy jaglanej lub aquafaby (wody pozostałej po ugotowaniu ciecierzycy lub odlanej z cieciorki w puszce). Do ciasta dodaje się m.in. tofu i kaszę jaglaną. Wegański odpowiednik sernika można zrobić z aquafaby . Jeśli woda pozostała po ugotowaniu cieciorki, należy ją zredukować, czyli podgrzewać na niewielkim ogniu dotąd, aż zmniejszy objętość o 1/3 i schłodzić. Przepis na wegański sernik wiedeński Składniki (na tortownicę 21 cm): 2 kostki (po 180 g) naturalnego tofu , ½ szklanki kaszy jaglanej, sok z 1 cytryny, 1 1/3 szklanki mleka roślinnego , 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1/3 szklanki oleju, 1 opakowanie cukru wanilinowego, 7 łyżek syropu z agawy lub klonowego, 1/3 szklanki oleju, 1 tabliczka (100 g) gorzkiej czekolady. Czas przygotowania: około 1,5 godziny Stopień trudności: łatwe Sposób przygotowania: Opłucz kaszę jaglaną kilka razy , dotąd aż woda nie będzie miała żółtego odcienia.  Zalej kaszę mlekiem roślinnym i gotuj przez 15-20 minut. Powinna być miękka. Wysmaruj tortownicę tłuszczem, np. masłem roślinnym. Nastaw piekarnik na 180 stopni. Pokrój tofu w kostkę i dodaj do kaszy. Wlej do masy sok z cytryny, syrop oraz olej, wsyp cukier wanilinowy i mąkę ziemniaczaną. Zblenduj wszystkie składniki. Do masy dodaj rodzynki i wymieszaj całość. Wlej ciasto do tortownicy. Wstaw blachę do nagrzanego piekarnika na około 40 minut. Roztop czekoladę z 4 łyżkami wody lub mlekiem roślinnego i polej nią ciasto. Zostaw ciasto do ostygnięcia. Wegański sernik z aquafaby krok po kroku Składniki (na tortownicę o średnicy 26 cm): 500 g naturalnego tofu, ½ szklanki aquafaby (wody z gotowania ciecierzycy lub ciecierzycy w puszce), 400 ml mleka...

Czekoladowy tort na paterze ze szkła
©hansgeel/Fotolia
Styl życia
Kuchnia węgierska: Tort Dobosa – biszkopt z kremem czekoladowym i karmelem
Tort Dobosa (czytaj: dobosza) został wymyślony przez węgierskiego cukiernika Józefa Dobosa. W okresie istnienia Austro-Węgier był popularny w Budapeszcie, Wiedniu, ale również w polskiej Galicji. Tort Dobosa przygotowuje się z ciasta biszkoptowego przekładanego kremem z dodatkiem m.in. masła, cukru i kakao.

Tort Dobosa (czytaj: dobosza) został wymyślony przez węgierskiego cukiernika Józefa Dobosa. W okresie istnienia Austro-Węgier był popularny w Budapeszcie, Wiedniu, ale również w polskiej Galicji. Tort Dobosa przygotowuje się z ciasta biszkoptowego przekładanego kremem z dodatkiem m.in. masła, cukru i kakao.   Gdy Józef Dobos w 1885 roku opracowywał swój tort, przyświecała mu idea stworzenia deseru, który przy ówczesnych technikach chłodzenia wytrzyma co najmniej tydzień bez utraty jakości. Dzięki zastosowaniu cienkich warstw biszkoptów, tort był stabilny, zaś wierzch polany karmelem , chronił ciasto przed przesuszeniem i wyschnięciem. Węgierski Tort Dobosa Tort Dobosa dzięki składnikom i zastosowanej konstrukcji idealnie nadaje się na przyjęcia i spotkania trwające nawet kilka godzin. Smakuje przepysznie.   Potrzebujesz: papieru do pieczenia, folii, miksera,   Składniki na 12 porcji:   Ciasto: 250 g masła, 120 g cukru, 4 jajka, 200 g mąki pszennej, 50 g mąki ziemniaczanej , 1 łyżeczka proszku do pieczenia, sól (szczypta).   Masa: opakowanie budyniu czekoladowego, pół litra mleka, 1 żółtko, 3 łyżki cukru, 100 g gorzkiej czekolady , 350 g masła.   Karmel: 200 g cukru.   Czas przygotowania: 120 minut (plus noc oczekiwania) Stopień trudności: średnie   Sposób przygotowania: Rozbij jajka i oddziel żółtka od białek. Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę. Ucierając, dodawaj kolejne żółtka. Białka z odrobiną soli ubij na sztywno. Masę z białek wmieszaj do masy maślanej. Mąkę pszenną i ziemniaczaną wraz z proszkiem do pieczenia wymieszaj w misce. Dodaj do przygotowanej masy maślano-jajecznej i wymieszaj. Ciasto podziel na 8 równych części. Na papierze do...

Nasze akcje
Gwiazdy
Newsy
Chcesz dobrze czuć się we własnej skórze tak, jak największe gwiazdy? Działaj metodą małych kroków!
Współpraca reklamowa
Skuteczny trening bez wysiłku? Teraz to możliwe!
Newsy
Skuteczny trening to nie tylko siłownia!
Współpraca reklamowa
Weleda
Newsy
Kosmetyki, które łączą tradycję z nowoczesnością. Poznaj je!
Współpraca reklamowa
Nowości
PartyExtra
Małgorzata Rozenek-Majdan uśmiechnięta
Newsy
Małgorzata Rozenek-Majdan
BZ
Julia Wieniawa w neonowej sukience na lato
Newsy
Julia Wieniawa
BZ
Katarzyna Cichopek na 59 Festiwalu w Opolu
Newsy
Katarzyna Cichopek
BZ
Klaudia El Dursi na plaży
TV-Show
Hotel Paradise
BZ
Ślub od pierwszego wejrzenia x-news
TV-Show
Ślub od pierwszego wejrzenia
BZ
Versace wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Trendy w koloryzacji włosów na wiosnę i lato 2022. Te odcienie robią mocne wrażenie
Marcelina Zielnik
Gorący trend: Dopamine dressing
Fleszstyle
Dopamine dressing to najgorętszy trend sezonu. Obłędną koszulę w stylu Małgorzaty Rozenek-Majdan kupisz w Sinsay za 39,99
Anna Kusiak
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Niemal identyczne kupisz w Sinsay za 35 zł
Newsy
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Podobne kupisz w Sinsay za 35 zł
Urszula Jagłowska-Jędrejek
Anna Lewandowska w swetrze za ponad tysiąc złotych
Newsy
Anna Lewandowska w modnym swetrze ponad tysiąc złotych. W Sinsay kupisz podobny za 50 złotych!
Aleksandra Skwarczyńska-Bergiel
Moda uliczna wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Najmodniejsze buty na wiosenno-letni sezon. Te modele ma w szafie każda it-girl
Marcelina Zielnik