Nie tylko botwinka... Mamy dla Was przepis na wegański orzeźwiający ogórkowy chłodnik z miętą i awokado
Chłodnik w wersji wegańskiej, w którego skład wchodzą wyłącznie warzywa to doskonała propozycja na orzeźwiające letnie danie nie tylko dla wegan, ale też osób z nietolerancją laktozy. Dania na zimno tego typu są idealnym pomysłem na drugie śniadanie lub kolację. Chłodnik ogórkowy z awokado i miętą sprawdzi się również w roli dipu do dań z grilla oraz sosu na zimno do makaronu.
Chłodnik w wersji wegańskiej, w którego skład wchodzą wyłącznie warzywa to doskonała propozycja na orzeźwiające letnie danie nie tylko dla wegan, ale też osób z nietolerancją laktozy. Dania na zimno tego typu są idealnym pomysłem na drugie śniadanie lub kolację. Chłodnik ogórkowy z awokado i miętą sprawdzi się również w roli dipu do dań z grilla oraz sosu na zimno do makaronu.
Przed przystąpieniem do przygotowywania chłodnika należy najpierw zamarynować awokado w soku z cytryny z dodatkiem pieprzu. Dzięki temu nabierze odpowiedniej konsystencji i przesyci się kwaskowością, która w przypadku chłodników jest smakiem kluczowym.
Przepis na wegański chłodnik z ogórków, awokado i mięty
Składniki:
- 2 średniej wielkości ogórki gruntowe (ważne jest aby były świeże i jędrne),
- 1 dojrzałe awokado, najlepiej Hass,
- sok wyciśnięty z jednej cytryny,
- mała garść listków świeżej mięty,
- szczypta sproszkowanego chili,
- 1 ząbek czosnku,
- średniej wielkości pęczek koperku,
- 3 średnie rzodkiewki,
- mały pęczek świeżego drobnego szczypiorku,
- świeżo mielony czarny pieprz,
- sól.
Czas przygotowania: około 30 minut + czas potrzebny na zamarynowanie awokado – około 7-10 godzin
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Przekrój awokado na pół wokół pestki, przekręć i rozdziel połówki, usuń pestkę i wydrąż miąższ łyżką do małej miseczki, nie rozdrabniaj, zalej sokiem z cytryny wymieszanym ze szczyptą pieprzu i wstaw do lodówki, najlepiej na całą noc.
- Zamarynowane awokado rozdrobnij widelcem i dokładnie wymieszaj, wrzuć do większej miski.
- Ogórki obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o najdrobniejszych oczkach, dodaj do awokado.
- Wymieszaj wszystko dokładnie, dopraw solą i chili, dodaj przeciśnięty przez praskę lub starty na tarce czosnek.
- Pokrój drobno rzodkiewki, szczypiorek, miętę i koperek – dodaj do pozostałych składników i połącz.
- Przed podaniem wstaw chłodnik do lodówki na około 1 godzinę.
Chłodnik w tej wersji doskonale smakuje z dodatkiem prażonych ziaren słonecznika, wędzonym tofu oraz świeżym tostem.
Jeżeli chłodnik jest za gęsty, możesz dodać do niego około 1-2 łyżek neutralnego w smaku mleka roślinnego, np. sojowego. Znakomicie w tej wersji sprawdza się także mleko kokosowe, które dopełnia smak.