Reklama

Wegańska zupa pomidorowa jest niezwykle prosta przygotowaniu i pyszna. Najlepiej smakuje ta przyrządzana na świeżych, letnich pomidorach. Jeśli jednak nie ma sezonu na pomidory, lepiej postawić na passatę pomidorową. Łatwy przepis na wegańską zupę pomidorową znajdziecie poniżej.

Reklama

Odpowiednio przygotowana wegańska pomidorówka nie odbiega smakiem od tradycyjnej pomidorowej z mięsem. Bardzo ważny jest wybór pomidorów - muszą być dojrzałe i słodkie. Tajemniczym składnikiem, który zupełnie zmieni smak zupy jest pieczona cebula i czosnek. Surowe warzywa mają znacznie mniej aromatu i smaku.

Smak pomidorów najlepiej podkreśli świeża lub suszona bazylia. Jeśli lubisz intensywny smak i aromat ziół, możesz dodać obie.

Ryż i makaron od lat toczą ze sobą bój o to, które z nich bardziej sprawdzi się w pomidorowej. Oba dodatki pasją idealnie, a najlepszy będzie świeży własnoręcznie robiony makaron lub ryż długoziarnisty basmati. Mniej standardowym dodatkiem jest chrupiąca czosnkowa grzanka - będzie świetnie smakować z tą wersją wegańskiej pomidorowej zupy krem.

Przepis na wegańską zupę pomidorową

Składniki na zupę pomidorową

  • 1 kg pomidorów lub litr passaty,
  • 2 marchewki
  • pietruszka,
  • 1/2 pora,
  • 1/2 selera,
  • cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • olej rzepakowy,
  • sól, pieprz, bazylia świeża lub suszona,
  • opcjonalnie: mleko kokosowe lub wegańska śmietana

Jak zrobić wegańską zupę pomidorową?

  1. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać. Wrzucić do garnka razem z porem. Zalać litrem wody i zagotować.
  2. Dodać pieczoną cebulę i czosnek. Gotować minimum 30 minut.
  3. Pomidory sparzyć i zdjąć skórkę. Pokroić w ćwiartki.
  4. Podsmażyć przez 10 minut na oleju w dużym garnku. Doprawić solą, pieprzem i suszoną bazylią.
  5. Zalać bulionem i gotować jeszcze przez 10 minut.
  6. Można dodać mleczko kokosowe lub wegańską śmietanę oraz świeżą bazylię.
  7. Podawać a makaronem, ryżem lub grzankami czosnkowymi.

Reklama

Reklama
Reklama
Reklama