Kokos
Fotolia
Styl życia

Sticky Rice - słodki ryż z mango i mlekiem kokosowym z Tajlandii

Sticky Rice - słodki ryż z mango i mlekiem kokosowym z Tajlandii

Sticky Rice to bardzo prosty i efektowny deser, który pochodzi z Tajlandii. Jest niezwykle smaczny, a przy tym bardzo zdrowy. To idealny wybór dla osób, które lubią słodycze i są na diecie. Główne składniki to ryż, mleko kokosowe i mango, ale możesz także wykorzystać inne owoce sezonowe.

Co to jest Sticky Rice?

Sticky Rice to kleisty ryż z dodatkiem mleka kokosowego i soczystego mango. Jeden z najpopularniejszych tajskich deserów. Często jadany również na śniadanie. Bardzo ważne jest to, aby wybrać odpowiednie produkty. Gatunek ryżu powinien być taki, aby był bardzo kleisty po ugotowaniu. Mango wybierz mocno dojrzałe, a mleko z kokosowe 100% bez zbędnych dodatków. Dobrej jakości składniki sprawią, że danie będzie bardzo proste w przygotowaniu i niesamowicie smaczne.

Ryż z mango może zjeść tak na prawdę każdy - jest wegański, bezglutenowy, bez laktozy i można go przygotować bez dodatku cukru.

Prosty przepis na Sticky Rice

  • szklanka ryżu (glutinouse rice - kleisty, może być np. ten przeznaczony do sushi)
  • 2 puszki mleka kokosowego - najlepiej 100%, pełnotłuste
  • 1 dojrzałe mango
  • 2-3 łyżeczki cukru trzcinowego lub 2 łyżki miodu
  • szczypta soli
  • sok z połowy limonki
  1. Ryż płuczemy w bieżącej, chłodnej wodzie, aż będzie zupełnie przezroczysta. 
  2. Namaczamy ryż minimum godzinę, czym dłużej - tym lepiej.
  3. Ryż wsypujemy do garnka, zalewamy jedną puszką mleka. Dodajemy cukier, sól i sok z limonki. Jeśli mleko nie przykrywa ryżu lub jest bardzo gęste dodajemy trochę wody.
  4. Ryż gotujemy 15 minut na małym ogniu pod przykrywką. Nie mieszamy.
  5. Gotowy ryż zalewamy drugim mlekiem i mieszamy.
  6. Ryż przekładamy do miseczki i układamy na nim pokrojone mango.
  7. Zostawiamy na kilka minut, aż ryż wchłonie nieco mleka i zgęstnieje.

 

Dwa gofry na talerzu obsypane cukrem pudrem.
©A_Lein/Fotolia.com
Styl życia
Szybki deser: gofry kokosowe z mąki kokosowej i mleka kokosowego – 2 przepisy
Gofry kokosowe to świetny pomysł na oryginalny i szybki deser. Do ich przygotowania, można wykorzystać mąkę kokosową lub mleko kokosowe, które dodaje się do ciasta razem z wiórkami. Do przygotowania gofrów potrzebna jest gofrownica i dobry mikser lub blender.

Gofry kokosowe to świetny pomysł na oryginalny i szybki deser. Do ich przygotowania, można wykorzystać mąkę kokosową lub mleko kokosowe, które dodaje się do ciasta razem z wiórkami. Do przygotowania gofrów potrzebna jest gofrownica i dobry mikser lub blender.   Mąka kokosowa, oprócz tego, że zawiera mało kalorii, jest również bezglutenowa. Dzięki niej gofry są niesamowicie miękkie w środku i mają chrupiącą skórkę . Kokosowy smak można maksymalnie wzmocnić, dodając wiórki i mleko, a nawet kawałki świeżego kokosa, olej kokosowy, wodę kokosową i kokosowy cukier. Bezglutenowe gofry z mąki kokosowej z sosem mango – przepis Mąka kokosowa bardzo szybko i mocno wchłania wszystkie płyny, dlatego najlepiej dodawać ją do masy na końcu i stopniowo.   Składniki na 2 - 4 porcje: 1 łyżka wiórków kokosowych, 4 łyżki mąki kokosowej, 2 łyżki mąki jaglanej lub bananowej,   1 jajko, 1 łyżeczka oleju kokosowego, 1 łyżeczka dowolnego cukru , może być kokosowy, około 100 ml mleka migdałowego, odrobina aromatu waniliowego.   Składniki na sos mango: 1 bardzo dojrzałe mango, pół szklanki wody kokosowej.   Stopień trudności: łatwe   Czas przygotowania: 15 - 20 minut   Sposób przygotowania: Przygotuj dużą miskę. Wsyp wszystkie suche składniki (oprócz mąki kokosowej) i dokładnie wymieszaj. Dodaj jajko, olej, aromat, mleko i miksuj całość, powoli dodając mąkę kokosową . Ciasto powinno być gęste, lejące i bez grudek. Przygotuj sos mango. Obierz mango i wyjmij z niego pestkę. Umieść w wysokim naczyniu, wlej wodę kokosowa i zblenduj całość na gładka masę. Rozgrzej gofrownicę. Wylewaj chochelką porcje ciasta i piecz, około 4...

Sushi z owoców podane na eleganckich podłóżnych talerzykach.
©z10e/Fotolia.com
Styl życia
Przepis na sushi owocowe z bananów, truskawek, mango i mleka kokosowego
Składnikami do sushi owocowego mogą być np.: truskawki, banany oraz mango. Ryż gotuje się z dodatkiem mleka kokosowego posłodzonego miodem lub cukrem pudrem. Po rozsmarowaniu ryżu na liściu nori układa się na nim owoce i całość zawija w ciasny rulon przy użyciu maty bambusowej.

Składnikami do sushi owocowego mogą być np.: truskawki, banany oraz mango. Ryż gotuje się z dodatkiem mleka kokosowego posłodzonego miodem lub cukrem pudrem. Po rozsmarowaniu ryżu na liściu nori układa się na nim owoce i całość zawija w ciasny rulon przy użyciu maty bambusowej.   Sushi na słodko dobrze smakuje z sosem owocowym , np. z truskawek. Do owoców dodaje się cukru pudru i odrobinę wanilii. Całość wystarczy zblendować na gładką masę. W tak przygotowanym sosie macza się kawałki sushi.   Owocowe sushi dla dzieci   Sushi na słodko to oryginalny pomysł na przekąskę dla dzieci . Smaczna i kolorowa potrawa rewelacyjnie ozdobi stół w czasie przyjęcia urodzinowego w domu . Atrakcją dla dzieci będzie możliwość jedzenia potrawy, tak jak tradycyjne sushi, czyli drewnianymi pałeczkami .   Sushi owocowe – przepis   Sushi z owoców będzie miało lekko kokosowy i słodki smak . Oprócz owoców podanych w przepisie można użyć także: malin, kiwi, awokado, pomarańczy, gruszek czy jabłek.   Potrzebujesz: maty bambusowej, kilka liści nori, garnka, małego rondla, miski, sita z małymi otworami (do przepłukania ryżu).   Składniki: opakowanie ryżu do sushi (500 gramów), 1 szklanka mleka kokosowego , 2 szklanki wody, 1 łyżkę cukru pudru lub miodu, szczypta soli, 1 banan, 1 mango, 10 truskawek, garść prażonego sezamu.   Czas przygotowania: około 60 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Ryż umieść w sitku i przepłucz kilka razy bieżącą wodą. Do garnka wlej wodę i szklankę mleka kokosowego. Dodaj ryż i gotuj przez 10 minut. Zdejmij garnek z ognia i pozostaw ryż do sushi na 10 minut pod...

Zupa z mango podana z jogurtem naturalnym.
©Anna/Fotolia.com
Styl życia
Przepisy na wegańskie dania z mango: chutney z mango i wegańską rozgrzewającą zupę z mango i imbirem
Mango jest bardziej dostępne w Polsce w okresie jesienno-zimowym niż letnim. Wówczas jest nieco tańsze. Ze względu na delikatny, żywiczny smak, owoc ten znakomicie sprawdza się zarówno w deserach, jak i daniach wytrawnych. Można zrobić z niego pyszną rozgrzewającą zupę o orientalnym smaku oraz chutney – czyli dodatek do potraw i kanapek.

Mango jest bardziej dostępne w Polsce w okresie jesienno-zimowym niż letnim. Wówczas jest nieco tańsze. Ze względu na delikatny, żywiczny smak, owoc ten znakomicie sprawdza się zarówno w deserach, jak i daniach wytrawnych. Można zrobić z niego pyszną rozgrzewającą zupę o orientalnym smaku oraz chutney – czyli dodatek do potraw i kanapek.   Kupując mango, należy zwrócić uwagę na to, czy jest dojrzałe. Powinno być miękkie, ale nie tak, by na skórce pod naciskiem palca tworzyło się trwałe wgłębienie. Zbyt dojrzałe mango ma dużo włókien i mączysty smak. Lekko niedojrzały owoc jest znakomity np. do przygotowania chutney, ponieważ ma wyczuwalne lekko kwaskowe nuty.   Wegańska zupa-krem z mango, kolendry i imbiru   Składniki: 2 dojrzałe średniej wielkości mango, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę, kawałek świeżego imbiru – około 3-4 cm, starty na tarce – bez skórki, 300 ml bulionu warzywnego , 1/2 szklanki ugotowanej soczewicy czerwonej , pół puszki mleka kokosowego, sok z połowy limonki, 2 ząbki czosnku, 1 mała czerwona cebula, olej, łyżka masła orzechowego (gładkiego), garść listków świeżej kolendry, świeżo mielony czarny pieprz.   Stopień trudności: łatwe Czas przygotowania: 30 minut   Sposób przygotowania: Obierz cebulę i czosnek, pokrój drobno. Zeszklij cebulę na oleju (w garnku, w którym będziesz gotować zupę), pod koniec smażenia wrzuć czosnek i imbir i zdejmij garnek z ognia. Zalej całość bulionem, dodaj masło orzechowe, soczewicę i mango. Doprowadź do wrzenia. Dodaj sok z limonki, sól i pieprz, gotuj przez około minutę, wlej mleko i dokładnie wymieszaj. Zdejmij garnek z ognia, zblenduj zupę na gładki krem i...

Nasze akcje
Newsy

Nowoczesny wymiar kobiecości? Manifestuj go zapachem!

Partner
Strefa luksusu

Marzysz o sielsko-anielskim relaksie? Znajdziesz go w hotelu Bania!

Partner
materiały prasowe Lenovo
Fleszstyle

Świetna jakość w stylowym opakowaniu. Natalia Szroeder wybrała laptop Lenovo Yoga Slim 7

Partner
rafal-brzozowski
Newsy

Ci uczestnicy „The Voice of Poland” robią karierę muzyczną. Znasz wszystkich?

Partner
fotona-tatuaż
Fleszstyle

Nieudany tatuaż lub makijaż permanentny ? Wiemy, jak się go pozbyć!

Partner
torebka-skoda-hollie-warsaw
Fleszstyle

Barbara Kurdej - Szatan: "Nie miałam pojęcia, że niezabezpieczone drobiazgi mogą uderzyć z taką siłą"

Partner
Revitalift Filler L'Oréal Paris
Fleszstyle

Wiele może się zmienić w ciągu 10 lat, ale twoja skóra nie musi! Test linii Revitalift Filler L'Oréal Paris

Partner
kosmetyki-weleda
Fleszstyle

Weleda, czyli pielęgnacja w harmonii z naturą i człowiekiem

Partner