Olej z ostropestu
© spline_x/Fotolia.com
Styl życia

Olej ostropestowy. Ostropest na wątrobę

Alkohol i inne toksyny, a także niezdrowa dieta uszkadzają wątrobę. Narząd ten ma zdolność regeneracji, ale czasem wymaga wsparcia. Miąższ wątroby ochroni i zregeneruje olej ostropestowy.

Alkohol i inne toksyny, a także niezdrowa dieta uszkadzają wątrobę. Narząd ten ma zdolność regeneracji, ale czasem wymaga wsparcia. Miąższ wątroby ochroni i zregeneruje olej ostropestowy.

Olej ostropestowy – skąd się bierze i jak działa?

Olej ostropestowy wytwarza się z rośliny o nazwie Silybum Marianum, czyli ostropest plamisty. Ma on właściwości odtruwające, ochronne i regenerujące. Działa przede wszystkim na wątrobę. Nie tylko usuwa z niej toksyny, ale też chroni jej powierzchnię przed przywieraniem szkodliwych substancji. Olej ostropestowy przyspiesza odbudowę wątroby. Jest to bardzo ważne, zwłaszcza gdy jest nadwyrężona chorobą alkoholową bądź żółtaczką. Obniża m.in. stężenie bilirubiny, odpowiedzialnej za zażółcenie skóry i białek oczu. Ten naturalny specyfik stosuje się w leczeniu kamicy żółciowej i w profilaktyce tego schorzenia. Olej ostropestowy wspomaga pracę całego układu trawiennego, niweluje wzdęcia i odbijanie. Reguluje też poziom cukru we krwi i obniża cholesterol. Stosowany wewnętrznie wzmacnia układ odpornościowy i ma działanie przeciwzapalne (pomoże np. przy zapaleniu krtani czy przy zapaleniach w obrębie jamy ustnej). Olej ostropestowy przeznaczony jest także do użytku zewnętrznego. Wspiera gojenie ran, leczenie alergii atopowej i egzemy, zapobiega nadmiernemu rogowaceniu skóry.

Dla kogo olej ostropestowy?

Olejem ostropestowym powinni zainteresować się przede wszystkim ci, którzy chcą wspomóc swoją wątrobę naturalnie i bezpiecznie. Leczenie wirusowego zapalenia wątroby to także dobry powód, by go zażywać. Olej ostropestowy, jeśli stosowany jest zgodnie z zaleceniami, nie wywołuje żadnych działań niepożądanych. Jednak lepiej unikać podawania go dzieciom poniżej 12. roku życia oraz kobietom w ciąży i karmiącym matkom. Za 250 ml oleju zapłacimy około 20 zł. Dawki należy dostosować do swojego organizmu i potrzeb. Dwie lub trzy łyżeczki dziennie to porcja zalecana. Olej ostropestowy spożywa się na zimno, można przyjmować go przed jedzeniem albo dodawać do jogurtu, płatków, sałatek czy zup.


olejek z cedru
©Bydlinska/fotolia
Fleszstyle
Właściwości lecznicze i zastosowanie olejku cedrowego
Olejek cedrowy wykorzystywany jest jako środek leczniczy, który łagodzi objawy zatruć pokarmowych, stanów zapalnych skóry i reguluje cykl miesiączkowy u kobiet. Stosowany jest zarówno w kosmetologii, jak i farmakologii.

Olejek cedrowy wykorzystywany jest jako środek leczniczy, który łagodzi objawy zatruć pokarmowych, stanów zapalnych skóry i reguluje cykl miesiączkowy u kobiet. Stosowany jest zarówno w kosmetologii, jak i farmakologii.   Olejek cedrowy to olej pobierany z orzechów cedru. Drzewo cedrowe to ceniona roślina na terenie Azji: Japonii, Mongolii czy Rosji oraz Ameryce Południowej. W Syberii uważane jest za jeden z ważniejszych, naturalnych środków leczniczych . Olejek cedrowy: właściwości Olejek cedrowy zawiera retinol, witaminy E i F oraz takie minerały jak jod, magnez czy miedź. Same orzechy zawierają wiele aminokwasów oraz kwasów – m.in. linolowy, oleinowy czy palmitynowy. Olejek cedrowy przede wszystkim ma właściwości lecznicze w przypadku: marskości wątroby, wrzodów żołądka, alergii , łuszczycy, łysienia, hemoroidów. Olejek cedrowy wykorzystywany jest również przy problemach z układem krążenia. Obniża poziom złego cholesterolu, zwiększa wydolność płuc i usprawnia funkcjonowanie układu rodnego u kobiet (reguluje miesiączki). Olejek cedrowy: zastosowanie Olejek cedrowy jest bardzo skutecznym środkiem leczniczym na oparzenia, odmrożenia czy rany. Nałożenie go na skórę przyśpieszy proces usuwania martwej tkanki skórnej i powstawanie nowej. Stosowany jest przy chorobach układu pokarmowego - zaleca się wlewać jedną łyżkę do herbaty dwa razy dziennie – godzinę przed śniadaniem i 2 godziny po kolacji .   Olejek cedrowy ma również kojące działanie na sen i stany podenerwowania. Co ciekawe, potrafi wspomóc leczenie zębów i wzmocnić dziąsła . Przeciwdziała otyłości oraz wykorzystywany jest jako środek moczopędny. Olejek arganowy ma szerokie zastosowanie w kuchni i kosmetyce. Dzięki właściwościom, olej arganowy stosowany jest także w medycynie . 

olej arganowy na włosy
©luisapuccini/fotolia
Fleszstyle
Jak stosować olej arganowy na włosy
Olej arganowy zwany jest też płynnym złotem Maroka. Jego pozytywny wpływ na włosy poznano już w starożytności. Olejek zawiera w sobie więcej witaminy E niż oliwa z oliwek. Ma właściwości przeciwzapalne i regenerujące.

Olej arganowy zwany jest też płynnym złotem Maroka. Jego pozytywny wpływ na włosy poznano już w starożytności. Olejek zawiera w sobie więcej witaminy E niż oliwa z oliwek. Ma właściwości przeciwzapalne i regenerujące. Otrzymywanie oleju arganowego Olejek arganowy otrzymywany jest z owoców drzewa arganii żelaznej pochodzącej z południowo-zachodniej części Maroka. Jest to substancja bogata w witaminę E oraz kwasy tłuszczowe . Dzięki swoim właściwościom jest jednym z najpopularniejszych olejków na świecie. Do celów kosmetycznych stosowany jest wyłącznie jasny olejek arganowy. Ciemny nadaje się tylko do gotowania i jest popularnym dodatkiem do ryb, sałatek i sosów. Jego smak jest zbliżony do smaku prażonych orzechów. Olej arganowy regeneruje włosy Olejek arganowy zapewnia włosom szczególną pielęgnację i nawilżenie. Jest przeznaczony szczególnie dla włosów łamliwych, przesuszonych i słabych. Działa regenerująco i przywraca włosom piękny, zdrowy wygląd. Olej arganowy działa naprawczo. Zapobiega rozdwajaniu się końcówek i nadmiernej suchości włosów . Poprawia ich stan i żywotność. Neutralizuje efekt puszących się włosów. Nakładany bezpośrednio na skórę, wspomaga walkę z łupieżem i utrzymuje właściwe nawilżenie skóry. Jego zaletą jest także łatwe usuwanie. Olejek arganowy bez trudu zmywa się z włosów przy pomocy nawet delikatnego szamponu. Sposoby wykorzystania oleju arganowego na włosy Olejek arganowy może być stosowany jako dodatek do masek, odżywek i szamponów lub bezpośrednio – w postaci czystej. Czysty olejek można nakładać na włosy na całą noc – wówczas zapewnimy włosom głęboką kurację regenerującą. Olejek można aplikować także na kilka minut na świeżo umyte włosy. Wówczas odegra rolę odżywki nawilżającej. Olej arganowy często stosowany jest też na suche włosy, aby wspomóc ich rozczesywanie, nadać...

fotolia.pl
Newsy
Poznaj moc olejków pielęgnacyjnych - potrafią zdziałać cuda!
Poznaj moc olejków pielęgnacyjnych - potrafią zdziałać cuda!

Świat kosmetyczny oszalał na puncie olejków . Wcale nas to nie dziwi! Olejki: różany, arganowy oraz migdałowy mają wyjątkowe właściwości pielęgnacyjne - można ich używać zarówno do ciała jak i do twarzy, są łatwe w aplikacji i w krótkim czasie potrafią zdziałać cuda ! Olejek różany Wytwarzana się go w procesie destylacji płatków różanych parą wodną. Dzięki pięknemu zapachowi świetnie wpływa na samopoczucie! Olejek różany ma właściwości aromaterapeutyczne   - łagodzi stres, poprawiania nastrój, relaksuje i ułatwia zasypianie. To najmniej alergizujący olejek eteryczny na świecie! Ma właściwości antyseptyczne i przeciwzapalne. Działa kojąco na cerę wrażliwą, a zmęczonej i szarej dodaje blasku! Korzystnie wpływa także na rozszerzone naczynka krwionośne - wzmacnia je i zmniejsza zaczerwienienia. Olejek różany poprawia stan skóry - wygładza zmarszczki i zwiększa jej jędrność. Olejek arganowy Olej arganowy czyli "płynne złoto Maroka" doskonale sprawdza się w pielęgnacji skóry! Nazywany jest nawet "eliksirem młodości". Olej arganowy ma właściwości zdrowotne i pielęgnacyjne i jest najtrudniej dostępnym olejem na świecie. Otrzymuje się go z drzewa arganowego, które rośnie wyłącznie w południowo-zachodniej części Maroka. Olej arganowy zawiera antyoksydanty, w tym witaminę E, która przeciwdziała procesom starzenia się skóry - zapobiega pojawianiu się zmarszczek i spłyca te już istniejące. Olej arganowy jest przeznaczony przede wszystkim do pielęgnacji skóry dojrzałej z oznakami starzenia, podrażnionej i zniszczone j. Chroni skórę przed agresywnym działaniem słońca i wiatru. Świetnie sprawdza się u kobiet o skórze suchej, wrażliwej, skłonnej do podrażnień i uczuleń.  Może być stosowany na rozstępy i pomocniczo w leczeniu blizn pooperacyjnych - zmniejsza je i poprawia elastyczność skóry.  ...

Nasze akcje
Newsy

Nowoczesny wymiar kobiecości? Manifestuj go zapachem!

Partner
Strefa luksusu

Marzysz o sielsko-anielskim relaksie? Znajdziesz go w hotelu Bania!

Partner
materiały prasowe Lenovo
Fleszstyle

Świetna jakość w stylowym opakowaniu. Natalia Szroeder wybrała laptop Lenovo Yoga Slim 7

Partner
rafal-brzozowski
Newsy

Ci uczestnicy „The Voice of Poland” robią karierę muzyczną. Znasz wszystkich?

Partner
fotona-tatuaż
Fleszstyle

Nieudany tatuaż lub makijaż permanentny ? Wiemy, jak się go pozbyć!

Partner
torebka-skoda-hollie-warsaw
Fleszstyle

Barbara Kurdej - Szatan: "Nie miałam pojęcia, że niezabezpieczone drobiazgi mogą uderzyć z taką siłą"

Partner
Revitalift Filler L'Oréal Paris
Fleszstyle

Wiele może się zmienić w ciągu 10 lat, ale twoja skóra nie musi! Test linii Revitalift Filler L'Oréal Paris

Partner
kosmetyki-weleda
Fleszstyle

Weleda, czyli pielęgnacja w harmonii z naturą i człowiekiem

Partner