Reklama

Warzywa na patelnię świetnie sprawdzają się poza sezonem i wtedy są zdrowszym wyborem niż na przykład importowane, pełne chemii warzywa.

Reklama

Warzywa na patelnię można kupić w formie mrożonek, a mrożenie to jedna z lepszych metod utrzymywania trwałości produktów. Zatem zwłaszcza gdy brakuje warzyw sezonowych, warzywa na patelnię będą dobrym rozwiązaniem.

Warzywa na patelnię – kiedy mogą okazać się niezdrowe?

Po pierwsze istotne jest, aby warzywa rozmrażane były tylko raz. Po rozmrożeniu i ponownym zamrożeniu nie tylko tracą cenne wartości, ale mogą okazać się szkodliwe dla zdrowia. Dlatego jeśli są jakiekolwiek przesłanki, że warzywa uległy już wcześniej rozmrożeniu – lepiej z nich zrezygnować.

Po drugie – zawartość torebki warzyw na patelnię ma znaczenie. Jeśli są to wyłącznie warzywa z ewentualną domieszką przypraw – jeśli były wartościowym produktem przed zamrożeniem – to nie straciły swoich właściwości. Natomiast mniej zdrowe będą te warzywa na patelnię, które w opakowaniu oprócz warzyw i przypraw zawierają dodatkowe składniki, takie jak sosy czy tłuszcze (zwłaszcza te utwardzone). Dlatego, aby uniknąć zakupu mniej zdrowego produktu, należy zapoznać się z jego etykietą i wybrać ten, w którym nie ma zbędnych dodatków.

Warzywa na patelnię – co przemawia za tym, że są zdrowe?

Po pierwsze – proces mrożenia jedynie w niewielkim stopniu wpływa na ubytek składników odżywczych. W związku z czym warzywa mrożone (zakładając, że były zamrażane, przechowywane i transportowane w odpowiednich warunkach) mają podobną zawartość minerałów i witamin do warzyw surowych. Na największe ubytki narażona jest witamina C. Aby zachować jak najwięcej składników odżywczych należy rozmrażać warzywa zgodnie z instrukcją opisaną na opakowaniu, gdyż sam sposób rozmrażania również wpływa na późniejszą jakość warzyw.

Po drugie – dzięki temu, że warzywa poddawane są procesowi zamrażania, nie ma potrzeby dodawania do nich konserwantów. Ale to należy zweryfikować podczas zapoznawania się z etykietą produktu.

Po trzecie – poza sezonem warzywnym mrożonka będzie lepszym wyjściem niż importowane warzywa, gdyż te najczęściej zawierają chemiczne dodatki, aby mogły przetrwać transport.

Zatem warzywa na patelnię mogą, ale nie muszę być zdrowe – wszystko zależy od ich składu oraz sposobu przechowywania.


Reklama

Reklama
Reklama
Reklama