Przepis na biszkopt amerykański angel food cake, czyli jak zrobić anielskie ciasto?
Ciasto amerykańskie, czyli angel food cake, to delikatny i puszysty biszkopt, przygotowany z samych białek. Smaczny deser należy piec w okrągłej formie z kominem - wówczas udaje się najlepiej. Przepis na biszkopt jest wyjątkowo łatwy, a ciasto to idealny pomysł na deser dla całej rodziny.
Ciasto amerykańskie, czyli angel food cake, to delikatny i puszysty biszkopt, przygotowany z samych białek. Smaczny deser należy piec w okrągłej formie z kominem - wówczas udaje się najlepiej. Przepis na biszkopt jest wyjątkowo łatwy, a ciasto to idealny pomysł na deser dla całej rodziny.
Do przepisu na ciasto amerykańskie stosuje się tylko białka. Pozostałe żółtka można jednak wykorzystać i przygotować z nich, np.: domowy majonez albo tradycyjny kogel mogel, który sprawdza się jako słodka przekąską czy baza do innych domowych wypieków.
Angel food cake - przepis
W przepisie stosuje się winian potasu, inaczej kamień winny, sól kwasu winowego. Składnik stosuje się do stabilizacji piany z białek, ale można go pominąć bądź zastąpić łyżeczką soku wyciśniętego z cytryny bądź zwykłego octu.
Wskazówka: Gotowe ciasto przekłada się do suchej formy - bez masła ani papieru do pieczenia. Aby wypiek się udał, w trakcie pieczenia nie należy otwierać piekarnika - wówczas ciasto opadnie i nie będzie tak puszyste, jak być powinno.
Potrzebujesz:
- okrągłej formy do pieczenia z kominem,
- sita,
- miksera.
Składniki:
- 1 szklanka puszystej mąki tortowej,
- 2 szklanki cukru,
- 12 białej jaj (najlepiej w temperaturze pokojowej),
- szczypta soli,
- 1 łyżeczka winianu potasu (opcjonalnie),
- 1 łyżeczka cukru waniliowego.
Czas przygotowania: 1 h
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Mąkę przesiej na sicie z dodatkiem cukru.
- Białka jaj ubij (ale nie na sztywno) z winianem potasu i solą.
- Dodaj cukier waniliowy.
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza.
- Do ubitych białek dodawaj partiami mąkę z cukrem i delikatnie mieszaj całość, aż wszystkie składniki połączą się ze sobą.
- Przełóż masę do formy.
- Ciasto piecz przez ok. 40 minut.
- Formę z biszkoptem odwróć do góry nogami i odstaw, aż całkowicie ostygnie.
- Wystudzone ciasto wyjmij z formy (pomagając sobie przy tym, np. szpachelką).
- Ciasto amerykańskie można przechowywać do 3 dni w suchym miejscu (ale nie w lodówce).
Angel food cake wyśmienicie smakuje oprószony jedynie niewielką ilości cukru pudru, ale również podany ze świeżymi owocami, bitą śmietaną lub lodami.
Smacznego!