Budyniowy tort z jagodami dla dziecka
Tort na roczek to cukiernicze wyzwanie dla mam. Przepis na tort na bazie masy budyniowej, nasączony sokiem i udekorowany owocami to sposób, aby maluch mógł skosztować swojego pierwszego tortu urodzinowego.
Tort na roczek to cukiernicze wyzwanie dla mam. Przepis na tort na bazie masy budyniowej, nasączony sokiem i udekorowany owocami to sposób, aby maluch mógł skosztować swojego pierwszego tortu urodzinowego.
Przepis na tort dla dziecka powinien być nieco inny niż przepis na tradycyjny tort. Nasączenie biszkoptu nie ponczem a sokiem. Masa bez dużych ilości cukru i kakao. To tylko niektóre wskazówki niezbędne do tego, aby rodzic bez obaw mógł dać dziecku kawałek tortu.
Potrzebujesz:
- miksera,
- wysokiej miski,
- małej miski,
- łyżki,
- tortownicy,
- małego garnka,
- długiego noża,
- papieru do pieczenia.
Składniki:
Biszkopt
- 6 jaj,
- 1,25 szklanki drobnego cukru,
- 2 szklanki mąki pszennej,
- pół szklanki soku z owoców leśnych.
Masa budyniowa
- 0,75 l mleka,
- 2 łyżki cukru pudru,
- 2 budynie śmietankowe (bez cukru),
- 1 łyżeczka cukru waniliowego,
- kostka masła (w temp. pokojowej),
- 1 łyżka mleka (w temp. pokojowej),
- 1 słoik jagód w zalewie.
Do dekoracji
- owoce jagód,
- liście mięty.
Czas przygotowania: 180 minut
Stopień trudności: trudne
Sposób przygotowania:
Biszkopt
1. Rozbij jaja oddzielając żółtka od białek. Białka wrzuć do wysokiej miski i ubijaj mikserem stopniowo dodając cukier.
2. Kiedy białka są ubite na sztywno (po odwróceniu miski masa nie spływa) wsyp do nich mąkę, wlej żółtka i całość wymieszaj. Aby ciasto było puszyste ruch łyżką wykonuj tylko w jednym kierunku.
3. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia i przelej na nią ciasto.
4. Biszkopt piecz w temperaturze 175ºC przez ok. 1 godzinę. (ciasto może upiec się szybciej, dlatego należy uważnie go pilnować).
Masa budyniowa
1. Do dużego kubka wlej pół szklanki mleka, dodaj budynie śmietankowe i cukier puder. Całość dokładnie wymieszaj, aby nie było grudek. Pozostałe mleko zagotuj.
2. Do gotującego się mleka dodaj płyn z kubka i mieszaj aż do zastygnięcia.
3. Budyń zdejmij z ognia i zostaw do ostygnięcia.
4. Miękkie masło wrzuć do wysokiej miski i miksuj. Partiami dodawaj do niego wystudzony budyń i cukier waniliowy. Aby masa była bardziej puszysta możesz dodać łyżkę mleka.
5. Gotową masę podziel na trzy części. Dwie części powinny być większe – nimi będziesz przekładać tort, a jedna mniejsza – ta posłuży do dekoracji góry tortu.
6. Jedną część masy do przełożenia tortu połącz z 4-5 łyżkami soku jagodowego oraz 5-6 łyżkami owoców jagód (zalewy z jagód) i dobrze wymieszaj.
Przekładanie tortu
1. Wystudzony biszkopt przekrój na trzy części i nasącz je sokiem z owoców leśnych. Biszkopt powinien być wilgotny i lekko przebarwiony kolorem soku. Uważaj, aby nie nasączyć go zbyt mocno.
2. Krążek na spód posmaruj masą budyniową. Na białą masę połóż środkowy biszkopt i posmaruj go białą masą jagodową. Przykryj tort ostatnim biszkoptem, a wierzch posmaruj białą masą budyniową.
3. Tort udekoruj świeżymi jagodami lub jagodami z zalewy oraz liśćmi mięty.
- Wesele to wyjątkowy dzień w życiu. Zobacz, jaki tort ślubny wybrać.
- Sos czosnkowy jest pyszny i pasuje do wielu dań. Możesz wykonać go na bazie jogurtu lub śmietany.
- Tortilla to danie kuchni meksykańskiej. Szczególnie pyszna jest tortilla z kurczakiem.
- Torty uchodzą za wyjątkowo kaloryczne ciasta. Sprawdź, ile kalorii ma każdy rodzaj tortu.