Reklama

Tort na roczek to cukiernicze wyzwanie dla mam. Przepis na tort na bazie masy budyniowej, nasączony sokiem i udekorowany owocami to sposób, aby maluch mógł skosztować swojego pierwszego tortu urodzinowego.

Reklama

Przepis na tort dla dziecka powinien być nieco inny niż przepis na tradycyjny tort. Nasączenie biszkoptu nie ponczem a sokiem. Masa bez dużych ilości cukru i kakao. To tylko niektóre wskazówki niezbędne do tego, aby rodzic bez obaw mógł dać dziecku kawałek tortu.

Potrzebujesz:

  • miksera,
  • wysokiej miski,
  • małej miski,
  • łyżki,
  • tortownicy,
  • małego garnka,
  • długiego noża,
  • papieru do pieczenia.

Składniki:

Biszkopt

  • 6 jaj,
  • 1,25 szklanki drobnego cukru,
  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • pół szklanki soku z owoców leśnych.

Masa budyniowa

  • 0,75 l mleka,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 2 budynie śmietankowe (bez cukru),
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego,
  • kostka masła (w temp. pokojowej),
  • 1 łyżka mleka (w temp. pokojowej),
  • 1 słoik jagód w zalewie.

Do dekoracji

  • owoce jagód,
  • liście mięty.

Czas przygotowania: 180 minut

Stopień trudności: trudne

Sposób przygotowania:

Biszkopt

1. Rozbij jaja oddzielając żółtka od białek. Białka wrzuć do wysokiej miski i ubijaj mikserem stopniowo dodając cukier.

2. Kiedy białka są ubite na sztywno (po odwróceniu miski masa nie spływa) wsyp do nich mąkę, wlej żółtka i całość wymieszaj. Aby ciasto było puszyste ruch łyżką wykonuj tylko w jednym kierunku.

3. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia i przelej na nią ciasto.

4. Biszkopt piecz w temperaturze 175ºC przez ok. 1 godzinę. (ciasto może upiec się szybciej, dlatego należy uważnie go pilnować).

Masa budyniowa

1. Do dużego kubka wlej pół szklanki mleka, dodaj budynie śmietankowe i cukier puder. Całość dokładnie wymieszaj, aby nie było grudek. Pozostałe mleko zagotuj.

2. Do gotującego się mleka dodaj płyn z kubka i mieszaj aż do zastygnięcia.

3. Budyń zdejmij z ognia i zostaw do ostygnięcia.

4. Miękkie masło wrzuć do wysokiej miski i miksuj. Partiami dodawaj do niego wystudzony budyń i cukier waniliowy. Aby masa była bardziej puszysta możesz dodać łyżkę mleka.

5. Gotową masę podziel na trzy części. Dwie części powinny być większe – nimi będziesz przekładać tort, a jedna mniejsza – ta posłuży do dekoracji góry tortu.

6. Jedną część masy do przełożenia tortu połącz z 4-5 łyżkami soku jagodowego oraz 5-6 łyżkami owoców jagód (zalewy z jagód) i dobrze wymieszaj.

Przekładanie tortu

1. Wystudzony biszkopt przekrój na trzy części i nasącz je sokiem z owoców leśnych. Biszkopt powinien być wilgotny i lekko przebarwiony kolorem soku. Uważaj, aby nie nasączyć go zbyt mocno.

2. Krążek na spód posmaruj masą budyniową. Na białą masę połóż środkowy biszkopt i posmaruj go białą masą jagodową. Przykryj tort ostatnim biszkoptem, a wierzch posmaruj białą masą budyniową.

3. Tort udekoruj świeżymi jagodami lub jagodami z zalewy oraz liśćmi mięty.


Reklama

Reklama
Reklama
Reklama