Reklama

Tort na roczek to cukiernicze wyzwanie dla mam. Przepis na tort na bazie masy budyniowej, nasączony sokiem i udekorowany owocami to sposób, aby maluch mógł skosztować swojego pierwszego tortu urodzinowego.

Przepis na tort dla dziecka powinien być nieco inny niż przepis na tradycyjny tort. Nasączenie biszkoptu nie ponczem a sokiem. Masa bez dużych ilości cukru i kakao. To tylko niektóre wskazówki niezbędne do tego, aby rodzic bez obaw mógł dać dziecku kawałek tortu.

Potrzebujesz:

  • miksera,
  • wysokiej miski,
  • małej miski,
  • łyżki,
  • tortownicy,
  • małego garnka,
  • długiego noża,
  • papieru do pieczenia.

Składniki:

Biszkopt

  • 6 jaj,
  • 1,25 szklanki drobnego cukru,
  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • pół szklanki soku z owoców leśnych.

Masa budyniowa

  • 0,75 l mleka,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 2 budynie śmietankowe (bez cukru),
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego,
  • kostka masła (w temp. pokojowej),
  • 1 łyżka mleka (w temp. pokojowej),
  • 1 słoik jagód w zalewie.

Do dekoracji

  • owoce jagód,
  • liście mięty.

Czas przygotowania: 180 minut

Stopień trudności: trudne

Sposób przygotowania:

Biszkopt

1. Rozbij jaja oddzielając żółtka od białek. Białka wrzuć do wysokiej miski i ubijaj mikserem stopniowo dodając cukier.

2. Kiedy białka są ubite na sztywno (po odwróceniu miski masa nie spływa) wsyp do nich mąkę, wlej żółtka i całość wymieszaj. Aby ciasto było puszyste ruch łyżką wykonuj tylko w jednym kierunku.

3. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia i przelej na nią ciasto.

4. Biszkopt piecz w temperaturze 175ºC przez ok. 1 godzinę. (ciasto może upiec się szybciej, dlatego należy uważnie go pilnować).

Masa budyniowa

1. Do dużego kubka wlej pół szklanki mleka, dodaj budynie śmietankowe i cukier puder. Całość dokładnie wymieszaj, aby nie było grudek. Pozostałe mleko zagotuj.

2. Do gotującego się mleka dodaj płyn z kubka i mieszaj aż do zastygnięcia.

3. Budyń zdejmij z ognia i zostaw do ostygnięcia.

4. Miękkie masło wrzuć do wysokiej miski i miksuj. Partiami dodawaj do niego wystudzony budyń i cukier waniliowy. Aby masa była bardziej puszysta możesz dodać łyżkę mleka.

5. Gotową masę podziel na trzy części. Dwie części powinny być większe – nimi będziesz przekładać tort, a jedna mniejsza – ta posłuży do dekoracji góry tortu.

6. Jedną część masy do przełożenia tortu połącz z 4-5 łyżkami soku jagodowego oraz 5-6 łyżkami owoców jagód (zalewy z jagód) i dobrze wymieszaj.

Przekładanie tortu

1. Wystudzony biszkopt przekrój na trzy części i nasącz je sokiem z owoców leśnych. Biszkopt powinien być wilgotny i lekko przebarwiony kolorem soku. Uważaj, aby nie nasączyć go zbyt mocno.

2. Krążek na spód posmaruj masą budyniową. Na białą masę połóż środkowy biszkopt i posmaruj go białą masą jagodową. Przykryj tort ostatnim biszkoptem, a wierzch posmaruj białą masą budyniową.

3. Tort udekoruj świeżymi jagodami lub jagodami z zalewy oraz liśćmi mięty.


Reklama
Reklama
Reklama