Błyskawiczny przepis na grzyby z octem z dodatkiem sosu pomidorowego, cebuli i cukru
Na przepis potrzeba 1 kilogram grzybów leśnych, przecier pomidorowy, ocet, 2 cebule, cukier, sól i pieprz. Przygotowanie grzybów zajmuje około kwadransa. Gotowy sos przekłada się razem z grzybami do słoików. Po 2-3 godzinach przekąska jest gotowa do zjedzenia.
Na przepis potrzeba 1 kilogram grzybów leśnych, przecier pomidorowy, ocet, 2 cebule, cukier, sól i pieprz. Przygotowanie grzybów zajmuje około kwadransa. Gotowy sos przekłada się razem z grzybami do słoików. Po 2-3 godzinach przekąska jest gotowa do zjedzenia.
Do przepisu można wykorzystać każde leśne grzyby jadalne. Z sosem pomidorowym najlepiej smakują: podgrzybki, prawdziwki, pieczarki, maślaki i koźlarze.
Przepis na grzyby z octem i sosem pomidorowym, krok po kroku
Przepis wystarcza na około 6 słoików o pojemności 250-300 mililitrów. Grzyby można marynować w całości (gdy są mniejsze) lub kroić na kawałki, gdy kapelusze nie mieszczą się do słoika. Nóżki grzybów też nadają się do zjedzenia.
Składniki:
- 1 kg grzybów,
- 2 cebule,
- 1 opakowanie koncentratu pomidorowego 30 procentowego (70 gramów),
- 2 łyżki octu,
- 2 łyżki cukru,
- 3 łyżki oleju,
- sól,
- pieprz.
Czas przygotowania: około 15 minut
Stopień trudności: łatwe
Przygotowanie:
- Grzyby dokładnie oczyść z piasku i ewentualnych liści lub igieł (za pomocą bieżącej wody lub nożyka).
- Pokrój kapelusze na mniejsze kawałki, np. na ćwiartki.
- Cebule poszatkuj w kostkę i zeszklij na rozgrzanym oleju na patelni.
- Dodaj grzyby i mieszaj około 1 minuty.
- Wlej ocet, koncentrat i wsyp cukier.
- Dopraw solą i pieprzem.
- Całość gotuj około 6 minut (ciągle mieszając).
- Całość przełóż do słoiczków.
- Gotowe!
Kiedy i z czym można jeść grzyby marynowane?
Grzyby są gotowe do zjedzenia po około 2-3 godzinach od przełożenia w szkło. Słoiki można przechowywać w chłodnym miejscu np. w garażu lub piwnicy, przez około 3 miesiące. Grzyby podaje się jako przystawkę np. przed kolacją lub dodatek do ryby lub mięsa. Zawartość słoików można jeść zarówno na zimno jak i na ciepło. Jako przekąska w ciągu dnia dobrze smakuje chłodna. Dodając grzyby do ziemniaków lub kurczaka, warto je podgrzać wcześniej na patelni (około 5 minut).
Sposoby na urozmaicenie przepisu na grzyby w sosie pomidorowym
Sos będzie bardziej ostry, gdy doda się do niego papryczkę chili. Na przepis wystarczy około pół strączka świeżej ostrej papryki. Warzywo po oczyszczeniu z pestek kroi się na bardzo drobną kostkę lub ściera na tarce. Składnik najlepiej dodawać razem z koncentratem i dokładnie wymieszać.
- Wzbogać swoje menu! Wypróbuj pomysły na potrawy z grzybów suszonych.
- Jesteś grzybiarzem? Masz pewność, jak odróżnić grzyby trujące od grzybów jadalnych?
- Samodzielnie robisz przetwory? Nasze 5 pomysłów na przetwory z grzybów może ci się spodobać.