Szybki deser na zimno. Przepis na sernik na biszkoptach
Sernik na zimno na bazie ricotty ma puszystą konsystencję, która dobrze kontrastuje z biszkoptowym spodem. Mimo kremowej konsystencji, deser dobrze się prezentuje i łatwo kroi. Czekoladowy smak ciasta przełamany jest kwaśną nutą wiśni i galaretki.
Sernik na zimno na bazie ricotty ma puszystą konsystencję, która dobrze kontrastuje z biszkoptowym spodem. Mimo kremowej konsystencji, deser dobrze się prezentuje i łatwo kroi. Czekoladowy smak ciasta przełamany jest kwaśną nutą wiśni i galaretki.
Ricotta to miękki ser z serwatki mleka koziego, krowiego lub owczego. Ricotta pochodzi z Włoch, gdzie podawana jest na świeżo lub jako dodatek do ciast i farszów.
Przepis na czekoladowy sernik na biszkoptach
Potrzebujesz:
- tortownicy,
- rondla,
- dwóch misek,
- malaksera,
- kubka,
- folii spożywczej,
- miksera.
Składniki:
- 200 g biszkoptów lub herbatników,
- 70 g masła,
- 1 łyżka kakao,
- 500 g sera ricotta,
- 100 g gorzkiej czekolady,
- 100 g białej czekolady,
- 3 łyżki cukru pudru,
- 2 łyżki mleka,
- 330 g śmietanki kremówki (30%),
- 4 łyżeczki żelatyny,
- 400 g wiśni (świeżych lub w syropie),
- 250 ml gorącej wody,
- 1 galaretka wiśniowa.
Czas przygotowania: 50 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Masło rozpuść w rondlu i zostaw do wystygnięcia.
- Biszkopty i kakao zmiksuj w malakserze i wymieszaj z masłem.
- Tortownicę wyłóż folią spożywczą i zamknij obręcz.
- Na spód tortownicy wyłóż masą biszkoptową i całość wstaw do lodówki.
- Oba rodzaje czekolady pokrusz na mniejsze kawałki i dodaj mleko.
- Całość rozpuść w kąpieli wodnej i zostaw do wystygnięcia.
- Żelatynę wsyp do kubka i zalej 6 łyżkami gorącej wody. Dokładnie zamieszaj, aż do rozpuszczenia żelatyny i zostaw roztwór do wystygnięcia.
- Śmietankę kremówkę przelej do miski i ubij mikserem na sztywno.
- Ricottę przełóż do miski, dodaj cukier i całość zmiksuj na gładką masę.
- Lekko ciepłą czekoladę dodaj do sera i ubij mikserem.
- Do masy serowej porcjami (po łyżce) dodawaj ubitą śmietanę. Za każdym razem delikatnie mieszaj masę, aby składniki dobrze się połączyły.
- Krem serowo-śmietankowo-czekoladowy wyłóż na biszkoptowy spód. Wierzch wyrównaj wypukłą stroną łyżki. Ciasto ponownie wstaw do lodówki.
- Wiśnie opłucz i wydryluj (jeśli masz wiśnie w syropie, wystarczy odcedzić je z zalewy).
- Galaretkę rozpuść w 1 szklance gorącej wody, dokładnie wymieszaj i odstaw do wystygnięcia.
- Do tężejącej galaretki (o żelowej konsystencji) dodaj wiśnie i całość wymieszaj.
- Galaretkę z wiśniami wyłóż na sernik i wstaw do lodówki do całkowitego zastygnięcia.
Smacznego!
- Poeksperymentuj z wypiekami! Polecamy przepis na tartę z jabłkami.
- Chcesz przygotować słodką przekąskę, którą możesz serwować najmłodszym? Przygotuj pierniczki dla dzieci.
- Czy wiesz, że pierniczki nie muszą mieć wyłącznie korzennego aromatu? Wypróbuj prosty przepis na pierniczki z miodem.