Reklama

Sernik na zimno na bazie ricotty ma puszystą konsystencję, która dobrze kontrastuje z biszkoptowym spodem. Mimo kremowej konsystencji, deser dobrze się prezentuje i łatwo kroi. Czekoladowy smak ciasta przełamany jest kwaśną nutą wiśni i galaretki.

Reklama

Ricotta to miękki ser z serwatki mleka koziego, krowiego lub owczego. Ricotta pochodzi z Włoch, gdzie podawana jest na świeżo lub jako dodatek do ciast i farszów.

Przepis na czekoladowy sernik na biszkoptach

Potrzebujesz:

  • tortownicy,
  • rondla,
  • dwóch misek,
  • malaksera,
  • kubka,
  • folii spożywczej,
  • miksera.

Składniki:

  • 200 g biszkoptów lub herbatników,
  • 70 g masła,
  • 1 łyżka kakao,
  • 500 g sera ricotta,
  • 100 g gorzkiej czekolady,
  • 100 g białej czekolady,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 2 łyżki mleka,
  • 330 g śmietanki kremówki (30%),
  • 4 łyżeczki żelatyny,
  • 400 g wiśni (świeżych lub w syropie),
  • 250 ml gorącej wody,
  • 1 galaretka wiśniowa.

Czas przygotowania: 50 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Masło rozpuść w rondlu i zostaw do wystygnięcia.
  • Biszkopty i kakao zmiksuj w malakserze i wymieszaj z masłem.
  • Tortownicę wyłóż folią spożywczą i zamknij obręcz.
  • Na spód tortownicy wyłóż masą biszkoptową i całość wstaw do lodówki.
  • Oba rodzaje czekolady pokrusz na mniejsze kawałki i dodaj mleko.
  • Całość rozpuść w kąpieli wodnej i zostaw do wystygnięcia.
  • Żelatynę wsyp do kubka i zalej 6 łyżkami gorącej wody. Dokładnie zamieszaj, aż do rozpuszczenia żelatyny i zostaw roztwór do wystygnięcia.
  • Śmietankę kremówkę przelej do miski i ubij mikserem na sztywno.
  • Ricottę przełóż do miski, dodaj cukier i całość zmiksuj na gładką masę.
  • Lekko ciepłą czekoladę dodaj do sera i ubij mikserem.
  • Do masy serowej porcjami (po łyżce) dodawaj ubitą śmietanę. Za każdym razem delikatnie mieszaj masę, aby składniki dobrze się połączyły.
  • Krem serowo-śmietankowo-czekoladowy wyłóż na biszkoptowy spód. Wierzch wyrównaj wypukłą stroną łyżki. Ciasto ponownie wstaw do lodówki.
  • Wiśnie opłucz i wydryluj (jeśli masz wiśnie w syropie, wystarczy odcedzić je z zalewy).
  • Galaretkę rozpuść w 1 szklance gorącej wody, dokładnie wymieszaj i odstaw do wystygnięcia.
  • Do tężejącej galaretki (o żelowej konsystencji) dodaj wiśnie i całość wymieszaj.
  • Galaretkę z wiśniami wyłóż na sernik i wstaw do lodówki do całkowitego zastygnięcia.

Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama