Szparagi marynowane – propozycje podania – przepisy na obiad i sałatkę
Szparagi marynowane można podawać jako przystawkę, np. owijając je w plasterek szynki. Szparagi ze słoika w połączeniu z sałatą i musztardą francuską stanowią dodatek do obiadu lub tradycyjnej surówki.
Szparagi marynowane można podawać jako przystawkę, np. owijając je w plasterek szynki. Szparagi ze słoika w połączeniu z sałatą i musztardą francuską stanowią dodatek do obiadu lub tradycyjnej surówki.
Szparagi można marynować domowymi sposobami, podobnie jak paprykę czy grzyby. Po 3 – 4 dniach konserwowania, szparagi w słoiku są gotowe do zjedzenia.
Smak szparagów w słoiku
Szparagi w słoiku marynuje się, dodając ocet, liście laurowe, czosnek i odrobinę kolendry. Szparagi marynowane często mają w swoim składzie kilka papryczek chilli oraz miód, przez co ich smak jest ostrzejszy i słodszy w porównaniu ze świeżymi łodyżkami. Za sprawą octu smak szparagów jest kwaśny i intensywny.
Szparagi marynowane – jak podawać na przyjęciu
Szparagi marynowane zastąpią na przyjęciu tradycyjne przystawki, jak np. jajka w majonezie.
Szparagi możesz podawać na kilka sposobów, np:
- zawinięte w plasterek wędzonego łososia, oprószonego koperkiem,
- owinięte w szynkę parmeńską z dodatkiem sosu jogurtowo-czosnkowego,
- z plastrem gotowanej szynki, polane sosem holenderskim (na bazie jajka i masła),
- szparagi w cieście francuskim z dodatkiem kaparów i czerwonej papryki.
Szparagi marynowane – przepis na szparagi marynowane w szynce
Składniki:
- słoik marynowanych szparagów (180 gramów),
- plasterki wędzonej szynki (mniej więcej tyle ile łodyżek szparagów w słoiku),
- szczypior (najlepiej długie pędy).
Czas przygotowania: 10 minut
Stopień trudności: łatwy
Sposób przygotowania:
- Szparagi wyjmij ze słoika i odsącz z zalewy.
- Każde warzywo owiń plasterkiem szynki.
- Szparagi obwiąż pędem szczypioru „na kokardkę”.
Szparagi na obiad – przepis na sałatkę
Przepis dla 4 osób. Sałatkę z marynowanymi szparagami możesz podawać na obiad zamiast surówki, np. do mięsa albo ryby.
Składniki na sałatkę:
- słoik marynowanych szparagów (180 gramów),
- 2 pomidory,
- 4 jaja na twardo,
- plastry polędwicy łososiowej (ok. 100 gramów),
- główka sałaty lodowej (ok. 400 gramów).
Składniki na sos do sałatki:
- 3 łyżki octu winnego,
- 3 łyżeczki musztardy francuskiej,
- 5 łyżek oliwy z oliwek,
- pół łyżeczki cukru,
- sól do smaku.
Czas przygotowania: 30 minut
Stopień trudności: łatwy
Sposób przygotowania:
- Szparagi odsącz z zalewy i pokrój na mniejsze kawałki.
- Pomidory pokrój w ósemki, a jajka w drobną kostkę.
- Wędlinę zwiń w ruloniki, następnie przekrój je na pół.
- Liście sałaty poszarp i umieść w dużej misce.
- Na sałacie ułóż szparagi, pomidory, jaja oraz wędlinę.
- Składniki sosu wlej do jednego naczynia, zmiksuj na gładką masę.
- Sos wylej na składniki sałatki.
Smacznego!
Szparagi w słoiku – ile kosztują
Cena szparagów w słoiku o pojemności 180 gramów mieści się w przedziale od 8 do 10 złotych. Pęczek świeżych, zielonych szparagów kosztuje około 10 złotych.
- Lubisz grillowane warzywa? Polecamy przepisy na kabaczek faszerowany z grilla.
- Smak mięs wzbogaca apetyczny farsz. Sprawdź, jak upiec gęś faszerowaną.
- Czeka cię rodzinny zjazd? Poznaj nasz przepis na świąteczny obiad.