Reklama

Gotowane szparagi mogą być podawane jako samodzielne danie, ale doskonale sprawdzą się również jako dodatek do zapiekanek, makaronów lub sałatek. Należy kontrolować czas gotowania szparagów, ponieważ rozgotowane stają się łykowate i gorzkie.

Reklama

Chociaż szparagi można jeść na surowo, wiele osób uważa, że najlepiej smakują gotowane i polane masłem, które sprawia, że konsystencja warzyw jest jeszcze delikatniejsza i bardziej kremowa.

Białe, fioletowe czy zielone – jak wybrać dobre szparagi

Choć istnieją trzy główne rodzaje szparagów, w Polsce najpopularniejsze szparagi zielone i białe. Pierwsze mają wyrazistszy smak i nie trzeba ich obierać ze skórki. Białe szparagi są delikatniejsze, ale i bardziej włókniste, dlatego trzeba z nich obrać skórkę i wyciąć zdrewniałe części. Trzeci, mniej popularny rodzaj, który preferuje się we Francji i Hiszpanii, to fioletowe szparagi – choć są trudniej dostępne w Polsce, trud ich poszukiwań się opłaca. Mają słodki smak i bardzo intensywny zapach. Przyrządzane są podobnie jak białe – należy je obrać, dlatego decydując się na nie lub na odmianę białą, wybieraj grubsze sztuki. Świeże warzywo powinno mieć ściśnięte i zamknięte szczelnie główki oraz sprężyste łodygi. Dla pewności możesz potrzeć o siebie dwie łodygi – jeśli wydają charakterystyczne skrzypienie, są świeże.

Jak gotować szparagi?

Szparagi powinny być gotowane w wysokim naczyniu – najlepiej ustawić je pionowo, ponieważ ich główki są bardzo delikatne i po zamoczeniu bardzo szybko miękną.

Umyte i oczyszczone szparagi zwiąż naturalnym sznurkiem, aby nie rozsypały się po garnku. Następnie je wstaw do garnka z niewielką ilością wody, lekko posól wodę, dodaj szczyptę cukru i gotuj.

Czas gotowania szparagów jest zależy od ich grubości i rodzaju:

  • zielone szparagi gotuje się około 10 minut,
  • białe i fioletowe szparagi gotuje się około 15 minut.

Najlepiej jednak cały czas kontrolować ich miękkość za pomocą widelca. Nie gotuj ich zbyt długo, ponieważ staną się włókniste, niesmaczne i stracą kolor. Dobrze ugotowane szparagi są jędrne i chrupkie.

Jak jeść gotowane szparagi

Gotowane szparagi mogą być podawane jako samodzielne danie – z dodatkiem sosów:

  • beszamelowego – z masła, mąki i mleka,
  • maślanego – z masła, mąki i żółtek,
  • holenderskiego – przygotowywanego na bazie żółtek i masła.

Bardzo dobrze komponują się z jajecznymi potrawami jako dodatek do omletów lub jajecznicy. Również tarta z gotowanymi szparagami nabierze zupełnie nowego i oryginalnego smaku. Łącząc szparagi z makaronem, pamiętaj o tym, by dobrać pasujący do nich sos – oprócz wymienionych wyżej, wybieraj raczej jasne sosy.

Gotowane białe szparagi z masłem migdałowym

Składniki

  • 2 pęczki białych szparagów,
  • 200 gramów masła śmietankowego,
  • oscypek,
  • sól,
  • sok z połówki cytryny,
  • garść przypieczonych migdałów,
  • łyżka cukru.

Czas przygotowania: 20 minut

Stopień trudności: bardzo łatwe

Sposób przygotowania:

1. W głębokim garnku zagotuj wodę z płaską łyżką cukru i odrobiną soli. Dodaj łyżkę masła, a gdy się rozpuści włóż do garnka obrane i umyte szparagi.

2. Gotuj szparagi 5 minut, następnie przełóż na patelnię. Dodaj 180 gramów masła i gdy się rozpuści dopilnuj, by ze wszystkim stron pokryło szparagi.

3. Prażone migdały wsyp do blendera i miksuj dopóki nie zrobi się z nich masa – na początku będą sypkie i suche, ale z czasem zaczną wydzielać tłuszcz, który zapewni kremową konsystencję.

4. Polej szparagi masłem migdałowym, a następnie zetrzyj na wierzch cienkie paski oscypka.

Gotowane szparagi z szynką w sosie holenderskim

Składniki:

  • 2 pęczki szparagów,
  • 4 plastry szynki gotowanej,
  • 1 jajko,
  • połówka cytryny,
  • przyprawy: sól, pieprz,
  • 2 łyżki zimnego masła,
  • szklanka sklarowanego masła,
  • 10 dekagramów twardego oscypka lub innego słonego sera.

Czas przygotowania: 30 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

1. Zmiksuj jajko, sok z cytryny i przyprawy – stopniowo dodawaj sklarowane masło.

2. Szparagi zblanszuj 4 minuty w osolonej wodzie ze szczyptą cukru, po czym odsącz.

3. W naczyniu żaroodpornym ułóż pokrojony na plasterki ser.

4. Smaż szparagi z obu stron na maśle.

5. Na tym samym maśle usmaż plastry szynki.

6. Na pokrojony ser w naczyniu żaroodpornym połóż szparagi i szynkę, zalej przygotowanym na początku sosem holenderskim.

7. Zapiekaj 5 minut w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku.

Smacznego!


Reklama
Reklama
Reklama
Reklama