Party Stories
Doda z mężem Emilem Stępniem
Krystian Ferretti z "Hotel Paradise 3"
kobieta u lekarza
©Robert Kneschke/fotolia
Styl życia

Objawy niedocukrzenia krwi, czyli objawy hipoglikemii

Objawy hipoglikemii występują stopniowo, wraz ze spadkiem poziomu cukru we krwi. Choroba zwana inaczej niedocukrzeniem krwi objawia się zazwyczaj sennością i silnym osłabieniem.

Objawy hipoglikemii występują stopniowo, wraz ze spadkiem poziomu cukru we krwi. Choroba zwana inaczej niedocukrzeniem krwi objawia się zazwyczaj sennością i silnym osłabieniem.

Czym jest hipoglikemia?

Hipoglikemia to niedocukrzenie krwi. Występuje gdy poziom cukru we krwi wynosi poniżej 55 mg/dl. Jest to najczęściej występujące powikłanie cukrzycy i pojawia się przez błędy w diecie lub nieprawidłowo leczoną cukrzycę. Niekiedy zdarza się też u osób, które nie chorują na cukrzycę. Wtedy niski poziom cukru we krwi może świadczyć o innej chorobie, np. nerek, trzustki, niewydolności kory nadnerczy, czy chorobie przysadki mózgowej. Schorzenie jest szczególnie niebezpieczne dla osób leczonych insuliną. W ich wypadku hipoglikemia może być przyczyną śmierci.

Hipoglikemia – objawy

Hipoglikemię możemy podzielić na trzy etapy: łagodną, umiarkowaną i ciężką. W wyniku tej pierwszej, początkowe objawy nie są charakterystyczne. Występuje osłabienie, nadmierna potliwość, szybkie kołatanie serca, dreszcze i drżenie. Niekiedy pojawia się zmiana zachowania: człowiek staje się agresywny bez konkretnego powodu. W tym wypadku najlepiej szybko zjeść bądź wypić coś słodkiego. W stanie umiarkowanym hipoglikemia objawia się trudnościami w zachowaniu koncentracji, zdezorientowaniem i roztargnieniem. Do tego dochodzą: silne uczucia głodu, zaburzenia mowy i niewyraźne widzenie. Innymi dolegliwościami w stopniu umiarkowanym są pieczenie i mrowienie ust oraz skóry. Ostatni rodzaj hipoglikemii, czyli ciężki oprócz wyżej wymienionych czynników objawia się drgawkami, arytmią i zaburzeniami pracy serca. Dodatkowo pojawia się silny niepokój, przeszkadzający we śnie. W ostatnim etapie hipoglikemii dochodzi do utraty świadomości a nawet i śpiączki. Brak szybkiej pierwszej pomocy może przyczynić się nawet do śmierci.


Komentarze
Zapraszamy do dyskusji
Czekamy na Twoją opinię w tym temacie. Dołącz do dyskusji!
słodycze
Image by LifetimeStock.com
Styl życia
Niebezpieczny syrop glukozowo-fruktozowy w coraz większej liczbie produktów
Syrop glukozowo-fruktozowy daje słodki smak produktom, a tym samym doprowadza do przyjmowania dodatkowych pustych kalorii. Jego przyjmowanie przynosi wyłącznie negatywne skutki.

Syrop glukozowo-fruktozowy daje słodki smak produktom, a tym samym doprowadza do przyjmowania dodatkowych pustych kalorii. Jego przyjmowanie przynosi wyłącznie negatywne skutki. Czym jest syrop glukozowo-fruktozowy? Syrop glukozowo-fruktozowy to wytwarzany z kukurydzy zamiennik cukru . Z kukurydzy otrzymuje się skrobię kukurydzianą, a ze skrobi wytwarza się jasnożółty syrop . Taki syrop dodawany jest do soków owocowych, napojów alkoholowych, izotonicznych i energetycznych, słodyczy , serków homogenizowanych, jogurtów, dżemów, galaretek, lodów, mleka zagęszczonego. Grupa produktów, w których występuje syrop glukozowo-fruktozowy ciągle wzrasta.   Syrop glukozowo-fruktozowy jest chętnie wykorzystywany w przemyśle, ponieważ: 1. jest tani (tańszy od zwykłego cukru), 2. występuje w postaci płynnej – to ułatwia transport i przechowywanie, 3. nie ulega krystalizacji. Ryzyko spożywania syropu glukozowo-fruktozowego Przyjmowanie syropu glukozowo-fruktozowego do organizmu nie przynosi żadnych korzyści. Te puste kalorie przyczyniają się do powstawania otyłości, cukrzycy oraz do problemów z sercem . Ten produkty powoduje zwłaszcza zwiększającą się liczbę otyłych dzieci. Znasz pojęcie hipoglikemia? Jakie są objawy hipoglikemii - zbyt niskiego poziomu cukru we krwi ? Używasz cukru? Czym słodzić herbatę zamiast cukru ? Jakie są przyczyny cukrzycy? Poznaj różnice między cukrem a syropem glukozowo-fruktozowym .

Badanie poziomu glukozy
© 6okean/Fotolia.com
Styl życia
Hipoglikemia to nie tylko problem cukrzyków. Pierwsze objawy niedocukrzenia to senność, zawroty głowy i drżenie
Hipoglikemia może wystąpić zarówno u cukrzyków, jak i u osób niedotkniętych tą chorobą. W pierwszej fazie objawia się zawrotami głowy, kołataniem serca i zdenerwowaniem. Następnie może wystąpić utrata przytomności, padaczka, a nawet śpiączka.

Hipoglikemia może wystąpić zarówno u cukrzyków, jak i u osób niedotkniętych tą chorobą. W pierwszej fazie objawia się zawrotami głowy, kołataniem serca i zdenerwowaniem. Następnie może wystąpić utrata przytomności, padaczka, a nawet śpiączka.   Cukrzykom zaleca się zawsze mieć przy sobie tabletki z glukozą i porcję glukagonu. Co to jest hipoglikemia? Hipoglikemia to stan niskiego poziomu cukru we krwi. Najczęściej dotyczy chorych na cukrzycę , którzy zażywają insulinę lub leki stymulujące działanie insuliny. Wyróżnia się 3 rodzaje hipoglikemii: łagodna (poziom cukru spada do 70 miligramów na decylitr);  umiarkowana (60 miligramów); ciężka (poniżej 55 miligramów). W stanie łagodnej hipoglikemii objawy mogą nie występować , a w umiarkowanej nie wymagają pomocy osób trzecich. Ciężki stan hipoglikemii jest niebezpieczny dla życia i zdrowia, wymaga szybkiej interwencji medycznej.   Przyczyną niedocukrzenia może być za duża dawka insuliny , nieprawidłowe odżywianie, wysiłek fizyczny i choroby   Hipoglikemia najczęściej występuje u osób chorych na cukrzycę typu 1 , dużo rzadziej typu 2.   U diabetyków niedocukrzenie może być spowodowane: zbyt wysoką dawką przyjętej insuliny, zażyciem leków obniżających poziom glukozy w osoczu krwi, przyspieszonym działaniem insuliny, co może być spowodowane wysoką temperaturą (na przykład w saunie i podczas kąpieli), forsownym wysiłkiem fizycznym, spożyciem alkoholu, pominięciem posiłku, zbyt małą porcją lub zbyt długą przerwą między posiłkami , za dużym odstępem pomiędzy wstrzyknięciem insuliny a posiłkiem. Hipoglikemia może wystąpić również u osób niechorujących na cukrzycę .  ...

Biały cukier
©koosen/Fotolia
Styl życia
Zwiększa ryzyko otyłości i cukrzycy. Uważaj na syrop glukozowo-fruktozowy
Syrop glukozowo-fruktozowy wykorzystywany jest na ogromną skalę w przemyśle spożywczym. Zerknij na skład swojego ulubionego słodkiego jogurtu, napoju, dżemu albo musli. Istnieje duże prawdopodobieństwo, że substancją nadającą im słodki smak jest syrop glukozowo-fruktozowy. Coraz częściej zastępuje się nim cukier. Jest tańszy w zastosowaniu i dobrze się przechowuje. Niestety jest przy tym szkodliwy dla zdrowia.

Syrop glukozowo-fruktozowy wykorzystywany jest na ogromną skalę w przemyśle spożywczym. Zerknij na skład swojego ulubionego słodkiego jogurtu, napoju, dżemu albo musli. Istnieje duże prawdopodobieństwo, że substancją nadającą im słodki smak jest syrop glukozowo-fruktozowy. Coraz częściej zastępuje się nim cukier. Jest tańszy w zastosowaniu i dobrze się przechowuje. Niestety jest przy tym szkodliwy dla zdrowia. Skład syropu glukozowo-fruktozowego a skład cukru Syrop glukozowo-fruktozowy produkowany jest ze skrobi kukurydzianej. Skrobia w procesie chemicznym przetwarzana jest w gęsty roztwór składający się z glukozy i fruktozy.   Cukier na potrzeby przemysłu spożywczego pozyskuje się głównie z buraków cukrowych. Jego podstawowym składnikiem jest sacharoza, związek chemiczny należący do węglowodanów. Dlaczego cukier jest zastępowany syropem glukozowo-fruktozowym? Syrop glukozowo-fruktozowy ma postać płynu, dzięki temu łatwiej jest rozcieńczyć jego koncentrat. Sacharozę należy wcześniej rozpuścić. Syrop glukozowo-fruktozowy nie krystalizuje się tak, jak cukier, co wpływa na lepszy wygląd posłodzonych nim produktów. Produkty posłodzone syropem można ponadto przechowywać dłużej niż te zawierające cukier. Przede wszystkim jednak produkcja i przechowywanie syropu glukozowo-fruktozowego są tańsze niż produkcja i przechowywanie cukru. Wszystkie te czynniki wpływają na to, że w ramach oszczędności firmy produkujące żywność i napoje często stosują syrop zamiast cukru. Szkodliwość syropu glukozowo-fruktozowego Cukier nazywany jest przez niektórych białą śmiercią. Analogicznie syrop glukozowo-fruktozowy można by nazwać brązową śmiercią, ponieważ spożywanie go powoduje jeszcze większe spustoszenia w organizmie.   Choć kaloryczność cukru (sacharozy) i syropu glukozowo-fruktozowego jest porównywalna, sposób, w jaki...

Nasze akcje
Jenny Fairy Midday Coctail
Newsy

Ten stylowy dodatek przeniesie cię w świat wakacji i słodkiego lenistwa!

Partner
piekna-kobieta-bella
Fleszstyle

Jak się czuć pewnie i wygodnie przez cały dzień? Stawiaj na jakość

Partner
huawei-6-band-opaska
Fleszstyle

Asystent i trener personalny w jednym?

Partner
Kolekcja-wiosna-lato-CCC-2021
Fleszstyle

Czy zdrowe i wygodne dziecięce buty nie mogą być modne?

Partner
Kolekcja-wiosna-lato-CCC-2021
Fleszstyle

O tych butach marzy twoje dziecko!

Partner
catering-tajm
Fleszstyle

Pyszne, zdrowe i niebanalne dania z dostawą pod twoje drzwi?

Partner