Niebezpieczny syrop glukozowo-fruktozowy w coraz większej liczbie produktów
Syrop glukozowo-fruktozowy daje słodki smak produktom, a tym samym doprowadza do przyjmowania dodatkowych pustych kalorii. Jego przyjmowanie przynosi wyłącznie negatywne skutki.
Syrop glukozowo-fruktozowy daje słodki smak produktom, a tym samym doprowadza do przyjmowania dodatkowych pustych kalorii. Jego przyjmowanie przynosi wyłącznie negatywne skutki.
Czym jest syrop glukozowo-fruktozowy?
Syrop glukozowo-fruktozowy to wytwarzany z kukurydzy zamiennik cukru. Z kukurydzy otrzymuje się skrobię kukurydzianą, a ze skrobi wytwarza się jasnożółty syrop. Taki syrop dodawany jest do soków owocowych, napojów alkoholowych, izotonicznych i energetycznych, słodyczy, serków homogenizowanych, jogurtów, dżemów, galaretek, lodów, mleka zagęszczonego. Grupa produktów, w których występuje syrop glukozowo-fruktozowy ciągle wzrasta.
Syrop glukozowo-fruktozowy jest chętnie wykorzystywany w przemyśle, ponieważ:
1. jest tani (tańszy od zwykłego cukru),
2. występuje w postaci płynnej – to ułatwia transport i przechowywanie,
3. nie ulega krystalizacji.
Ryzyko spożywania syropu glukozowo-fruktozowego
Przyjmowanie syropu glukozowo-fruktozowego do organizmu nie przynosi żadnych korzyści. Te puste kalorie przyczyniają się do powstawania otyłości, cukrzycy oraz do problemów z sercem. Ten produkty powoduje zwłaszcza zwiększającą się liczbę otyłych dzieci.
- Znasz pojęcie hipoglikemia? Jakie są objawy hipoglikemii - zbyt niskiego poziomu cukru we krwi?
- Używasz cukru? Czym słodzić herbatę zamiast cukru?
- Jakie są przyczyny cukrzycy? Poznaj różnice między cukrem a syropem glukozowo-fruktozowym.