Otyła kobieta stoi w samej bieliźnie i trzyma się za brzuch
©Piotr Marcinski/Fotolia.com
Styl życia

Syndrom X, zespół metaboliczny lub zespół insulinooporności związany z otyłością brzuszną: co go powoduje

Syndrom X to inaczej zespół metaboliczny lub zespół insulinooporności. Wynika ze zmniejszonej wrażliwości organizmu na insulinę.

Syndrom X to inaczej zespół metaboliczny lub zespół insulinooporności. Wynika ze zmniejszonej wrażliwości organizmu na insulinę.

 

Syndrom X to zespół zaburzeń metabolizmu. Bywa, że prowadzą one do chorób układu krążenia.

Przyczyny pojawienia się zespołu metabolicznego

Zespół metaboliczny jest związany z otyłością brzuszną, tzn. gromadzeniem się tłuszczu głównie w jamie brzusznej. Jej powstanie zazwyczaj jest uwarunkowane genetycznie.

 

Otyłość brzuszna może być spowodowana również czynnikami środowiskowymi, takimi jak: palenie papierosów, dieta z dużą ilością soli i tłuszczów nasyconych, stres, picie dużych ilości alkoholu. Niewielka ilość warzyw i owoców w diecie także ma wpływ na odkładanie się tłuszczu w okolicach brzucha. Stres i palenie papierosów zwiększają produkcję kortyzolu, który ma udział w powstaniu otyłości.

Objawy zespołu X

Syndrom X ma miejsce wtedy, gdy występują co najmniej 3 czynniki spośród poniższych:

  • stężenie trójglicerydów powyżej 150 mg/dl,
  • ciśnienie tętnicze wyższe niż 140/90 mmHg,
  • występowanie otyłości brzusznej, czyli obwodu talii powyżej 102 cm u mężczyzn i 88 cm u kobiet,
  • stężenie HDL (dobrego cholesterolu) poniżej 40 mg/dl u mężczyzn i 50 mg/dl u kobiet,
  • stężenie glukozy na czczo powyżej 110 mg/dl.

 

Otyłość to bardzo częsty objaw zespołu X. Oprócz niego czasem występuje też cukrzyca typu 2 bądź choroby serca. U osób z zespołem metabolicznym istnieje większe ryzyko zapadalności na te choroby.

Otyłość brzuszna – jak ją zdiagnozować?

Otyłość brzuszną określa się mierząc obwody bioder oraz talii. Należy też określić stosunek szerokości talii do bioder. Jest to wskaźnik WHR. Wysokość wskaźnika powyżej 0,8 u kobiet i 1,0 u mężczyzn oznacza właśnie otyłość okolic brzucha.

Jak zwalczyć syndrom X?

Syndromowi X można zapobiec bądź też zwalczyć go i zmniejszyć otyłość brzuszną, podejmując następujące działania:

  • zwiększyć aktywność fizyczną, wprowadzając ćwiczenia aerobowe (tlenowe), np. fitness, szybki marsz lub bieganie 5-7 razy na tydzień po 30-60 minut,
  • zmniejszyć spożycie tłuszczów nasyconych do poniżej 7%, a wszystkich tłuszczów do 25-30% dziennego zapotrzebowania,
  • zapewnić 50-60% dziennego zapotrzebowania na węglowodany w diecie,
  • jeść węglowodany z dużą ilością błonnika, np. kaszy, fasoli, ryżu brązowego, chleba razowego,
  • zmniejszyć udział produktów z dużą ilością cholesterolu – dopuszczalne jest poniżej 200 mg cholesterolu dziennie,
  • ograniczyć cukry proste w diecie,
  • zwiększyć spożycie ryb morskich,
  • zwiększyć udział warzyw i owoców w codziennym jadłospisie, oraz podaż błonnika,
  • obniżyć masę ciała do poziom BMI poniżej 25,
  • zadbać o wyleczenie otyłości, hiperglikemii (podwyższonego poziomu cukru we krwi) i insulinooporności, ograniczyć bądź zaprzestać picia alkoholu i palenia papierosów.
 

 

Otyła kobieta nie może zapiąć guzika od spodni
©Maridav/Fotolia.com
Styl życia
Otyłość gynoidalna – czym się charakteryzuje i jakie są jej konsekwencje dla zdrowia
Otyłość gynoidalna to otyłość pośladkowo-udowa. Określa się ją niekiedy otyłością typu „gruszka”, ponieważ sposób rozmieszczenia tkanki tłuszczowej w organizmie upodabnia sylwetkę danej osoby to tego właśnie owocu. Ten rodzaj otyłości jest typowy dla kobiet.

Otyłość gynoidalna to otyłość pośladkowo-udowa. Określa się ją niekiedy otyłością typu „gruszka”, ponieważ sposób rozmieszczenia tkanki tłuszczowej w organizmie upodabnia sylwetkę danej osoby to tego właśnie owocu. Ten rodzaj otyłości jest typowy dla kobiet.   Najczęstszymi przyczynami otyłości są nieprawidłowa dieta i brak ruch u. Niekiedy jednak spowodowana jest ona przez choroby, takie jak np. niedoczynność przysadki mózgowej, zespół policystycznych jajników albo niedoczynność tarczycy. Otyłość gynoidalna i androidalna Aby sprawdzić, czy masa ciała danej osoby mieści się w normie, można podzielić jej wagę w kilogramach przez kwadrat wzrostu w metrach, czyli obliczyć tzw. wskaźnik BMI . O otyłości można mówić w przypadku osób, których BMI wynosi 30 lub więcej.   Ze względu na sposób rozmieszczenia tkanki tłuszczowej w organizmie wyróżnia się dwa rodzaje otyłości: androidalną, brzuszną (typu „jabłko”) oraz gynoidalną, pośladkowo-udową (typu „gruszka”). Pierwsza z nich charakteryzuje się tym, że tkanka tłuszczowa gromadzi się przede wszystkim w okolicy brzucha, w przypadku drugiej tłuszcz odkłada się przede wszystkim na udach i pośladkach, podczas gdy talia i górne partie ciała pozostają względnie szczupłe. Otyłość typu jabłko częściej występuje u mężczyzn , otyłość typu „gruszka” u kobiet . Współczynnik WHR charakterystyczny dla osób o otyłości gynoidalnej Współczynnik WHR (waist-hip ratio) informuje o tym, jaki jest typ otyłości danej osoby: androidalny czy gynoidalny. Współczynnik ten można obliczyć przez podzielenie obwodu talii przez obwód bioder, w centymetrach.   Z otyłością typu androidalnego mamy do czynienia wtedy, kiedy WHR wynosi 0,8 lub...

rodzaje warzyw
©kreus/Fotolia
Styl życia
Sprawdzona dieta na nadciśnienie - jak obniżyć ciśnienie tętnicze?
Sprawdzona dieta na nadciśnienie - jak obniżyć ciśnienie tętnicze?

Na nadciśnienie choruje ponad 30% polskiego społeczeństwa. Duży procent z nich nie stosuje żadnego leczenia ani diety, które by przeciwdziałały chorobie. Wysokie ciśnienie ma bardzo negatywny wpływ na funkcjonowanie układu krążenie, w efekcie może prowadzić do utraty zdrowia, a nawet życia. Jak obniżyć ciśnienie krwi? Najprostszą metodą jest wprowadzenie odpowiedniej diety na nadciśnienie tętnicze. Jakie jest prawidłowe ciśnienie? Ciśnienie w normie - 120/80   mmHg: ciśnienie skurczowe 120-129 ciśnienie rozkurczowe 80-84  Nadciśnienie tętnicze: I stopnia - skurczowe 140-159 mmHg / rozkurczowe 90-99 mmHg II stopnia - skurczowe 160-179 mmHg / rozkurczowe 100-109 mmHg III stopnia - skurczowe powyżej 180 mmHg / rozkurczowe powyżej 110 mmHg. Nadciśnienie - najczęstsze przyczyny Istnieją dwa rodzaje nadciśnienie tętniczego: pierwotne i wtórne . W zależności od rodzaju przyczyny mogą być różnorakie. Ciśnienie wtórne najczęściej wynika z innych chorób organizmu, takich jak m.in.: zespół Cushinga, choroby nerek, zespół Conna, zwężenie aorty, bezdech senny. Jeśli chodzi o ciśnienie pierwotne to nie znaleziono jeszcze jego bezpośredniej przyczyny. Podejrzewa się jednak, że duży wpływ mają w tym przypadku dieta, środowisko i uwarunkowania genetyczne. Dieta na nadciśnienie - najważniejsze zasady Ogranicz spożycie soli. Jednym z głównych powodów nadciśnienia jest spożywanie nadmiernej ilości soli . Dużą ilość soli możemy znaleźć we wszystkich produktach wysoko przetworzonych. Warto ich unikać. Podczas przygotowywania posiłków sól powinno się zastępować innymi przyprawami i ziołami. Wyklucz z diety produkty przetworzone. Produkty...

Czosnek z pomidorami
Pixabay/niekverlaan/CC0 1.0 https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/
Styl życia
Produkty obniżające cholesterol: czosnek, karczochy, otręby i zielona herbata
Domowe sposoby na obniżenie cholesterolu to przede wszystkim zdrowa dieta – owoce, warzywa, kasze i ryby. Zaburzoną gospodarkę lipidową ureguluje spożywanie produktów roślinnych bogatych w sterole i stanole. Dobroczynne działanie mają także ćwiczenia poprawiające wytrzymałość.

Domowe sposoby na obniżenie cholesterolu to przede wszystkim zdrowa dieta – owoce, warzywa, kasze i ryby. Zaburzoną gospodarkę lipidową ureguluje spożywanie produktów roślinnych bogatych w sterole i stanole. Dobroczynne działanie mają także ćwiczenia poprawiające wytrzymałość. LDL i HDL, czyli dwa rodzaje cholesterolu Cholesterol to tłuszcz niezbędny do prawidłowego funkcjonowania metabolizmu. Jest substratem niektórych ważnych biologicznie czynnych cząsteczek, np. hormonów płciowych, kwasów żółciowych i witaminy D3. W ludzkim organizmie cholesterol występuje w tkankach i osoczu. Rozróżnia się dwa rodzaje cholesterolu – LDL i HDL. LDL jest nazywany złym cholesterolem. Dostarcza cholesterol do komórek i może prowadzić do zatkania tętnic. HDL to cholesterol dobry. Wspomaga proces usuwania złego cholesterolu z komórek.   Normy LDL w organizmie: poziom optymalny – 100 g – 129 g; ilość cholesterolu na granicy poziomu wysokiego 130 g-159 g; od 160 g wzwyż – poziom wysoki.   Normy HDL w organizmie: poziom niski – poniżej 40 g (ryzyko wysokie); od 60 wzwyż – poziom optymalny.   Poziom cholesterolu w organizmie to przeciętnie ok. 140 g. Dieta i aktywność fizyczna, czyli jak obniżyć cholesterol bez leków W profilaktyce i zbijaniu wysokiego poziomu złego cholesterolu najważniejszą rolę odgrywa prawidłowa dieta . Powinna być skomponowana indywidualnie przez dietetyka. Dieta ma podwójne działanie – zmniejsza liczbę produktów bogatych w zły cholesterol i zwiększa spożycie produktów podnoszących dobry cholesterol. Dostarczana w posiłkach dawka cholesterolu nie powinna przekraczać 300 mg. Jajka nie podnoszą poziomu cholesterolu W celu zmniejszenia stężenia cholesterolu we krwi dietetycy często zalecają...

Nasze akcje

Nowa kolekcja Lilou zachęca do świętowania wspólnych chwil

Partner
Pomysł na prezent: perfumy Tom Tailor

Te perfumy symbolizują drogocenne chwile szczęścia i spokoju

Partner

Niebanalna i ponadczasowa biżuteria Pandora zachwyca blaskiem

Partner

Uwielbiasz taniec? Rozwijaj swoje umiejętności i dziel się nimi ze światem!

Partner

Lubisz zieloną herbatę? Poznaj jej prozdrowotne właściwości

Partner

Słuchawki jak ekskluzywne kosmetyki? To możliwe z Huawei FreeBuds Lipstick

Partner