3 przepisy na bożonarodzeniowe napoje – śnieżny koktajl, rozgrzewający poncz oraz kawę imbirową
W Boże Narodzenie warto przygotować pyszne i rozgrzewające napoje. Dobrze sprawdzi się słodki koktajl w kolorze śniegu, poncz z wina i przypraw korzennych oraz imbirowa kawa. Napoje można podawać na ciepło lub zimno.
W Boże Narodzenie warto przygotować pyszne i rozgrzewające napoje. Dobrze sprawdzi się słodki koktajl w kolorze śniegu, poncz z wina i przypraw korzennych oraz imbirowa kawa. Napoje można podawać na ciepło lub zimno.
Przyprawy korzenne, czyli cynamon, imbir, goździki, kardamon i anyż, świetnie sprawdzą się do świątecznych napojów. Dodatki te są aromatyczne, a także poprawiają trawienie i działają rozgrzewająco.
Śnieżny koktajl bożonarodzeniowy z pomarańczą, białą czekoladą i cynamonem
Koktajl w kolorze śniegu to doskonała przekąska dla dzieci i dorosłych. Napój można podawać zamiast słodyczy.
Składniki (na 3 porcje):
- 2 szklanki chudego mleka,
- tabliczka białej czekolady,
- pół obranej pomarańczy,
- pół łyżeczki zmielonych goździków,
- szczypta cynamonu,
- bita śmietana,
- łyżka startej skórki pomarańczy.
Czas przygotowania: 10 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Do rondla wlej mleko i włóż pokruszoną czekoladę. Gotuj, aż czekolada się rozpuści.
- Pomarańcze pokrój w kostkę, a następnie dodaj do mleka i czekolady. Dopraw cynamonem i goździkami.
- Wszystkie składniki zblenduj na gładką masę.
- Koktajl przelej do wysokich szklanek i udekoruj bitą śmietaną oraz skórką pomarańczy.
Dobra rada: Osoby dorosłe mogą dodać do koktajlu odrobinę likieru pomarańczowego.
Smacznego!
Jak przygotować pyszny poncz z czerwonego wina, przypraw i cytrusów?
Poncz to napój z wina, herbaty, wody, przypraw korzennych i owoców. Podaje się do w wazie, zmrożony lub podgrzany. Poncz pochodzi z Indii. Ten napój świetnie rozgrzeje w chłodne, świąteczne wieczory.
Składniki (na 8 porcji):
- butelka czerwonego wina,
- 2 mandarynki,
- pomarańcza,
- limonka,
- cytryna,
- szklanka wrzątku,
- 5 goździków,
- 4 łyżki miodu,
- 4 łyżeczki czarnej herbaty liściastej,
- łyżeczka startego kardamonu,
- łyżeczka mielonego imbiru,
- gwiazdka anyżu.
Czas przygotowania: 15 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Do naczynia wsyp herbatę, przyprawy i miód, a następnie zalej wrzątkiem. Przykryj i odstaw na 10 minut.
- Owoce obierz, umyj i pokrój w plastry. Całość przełóż do wazy.
- Herbatę i przyprawy przecedź przez sitko.
- Cytrusy zalej winem oraz herbatą. Dokładnie wymieszaj.
Dobra rada: Do ponczu najlepiej pasuje wino wytrawne lub półsłodkie. Jeśli użyjesz słodkiego alkoholu, nie musisz już dodawać miodu.
Smacznego!
Świąteczna kawa z imbirem
Kawa z imbirem ma głęboki i lekko ostry smak. Doskonale komponuje się ze świątecznymi wypiekami, na przykład piernikiem czy makowcem.
Składniki (na 2 porcje):
- 2 szklanki wody,
- pół szklanki mleka lub śmietanki do kawy,
- kawałek imbiru (korzeń o długości 1 centymetra),
- 4 łyżki kawy rozpuszczalnej lub mielonej,
- 1 łyżka miodu,
- szczypta cynamonu,
- szczypta kardamonu.
Czas przygotowania: 10 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Imbir obierz, włóż do rondla i zalej wodą. Doprowadź do wrzenia.
- Wyjmij imbir z wrzątku i wsyp kawę, cynamon, kardamon oraz wlej miód. Wymieszaj.
- Kawę przelej do kubków i zabiel mlekiem lub śmietanką.
Dobra rada: jeśli zamiast kawy rozpuszczalnej użyjesz mielonej, wówczas napój będzie miał bardziej wyrazisty smak.
Smacznego!
- Tradycyjne korzenne pierniczki mogą zastąpić bombki. Zobacz, nasz prosty przepis na pierniczki na choinkę.
- W czasie świąt Bożego Narodzenia, warto zadbać o nastrój także na tarasie domu. Poznaj, pomysły na świąteczne oświetlenie tarasu.
- Ozdoby na Boże Narodzenie można zrobić z produktów, które rozkładają się w naturalny sposób. Zobacz, jak zrobić ekologiczny stroik świąteczny.