Reklama

W Boże Narodzenie warto przygotować pyszne i rozgrzewające napoje. Dobrze sprawdzi się słodki koktajl w kolorze śniegu, poncz z wina i przypraw korzennych oraz imbirowa kawa. Napoje można podawać na ciepło lub zimno.

Reklama

Przyprawy korzenne, czyli cynamon, imbir, goździki, kardamon i anyż, świetnie sprawdzą się do świątecznych napojów. Dodatki te są aromatyczne, a także poprawiają trawienie i działają rozgrzewająco.

Śnieżny koktajl bożonarodzeniowy z pomarańczą, białą czekoladą i cynamonem

Koktajl w kolorze śniegu to doskonała przekąska dla dzieci i dorosłych. Napój można podawać zamiast słodyczy.

Składniki (na 3 porcje):

  • 2 szklanki chudego mleka,
  • tabliczka białej czekolady,
  • pół obranej pomarańczy,
  • pół łyżeczki zmielonych goździków,
  • szczypta cynamonu,
  • bita śmietana,
  • łyżka startej skórki pomarańczy.

Czas przygotowania: 10 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Do rondla wlej mleko i włóż pokruszoną czekoladę. Gotuj, aż czekolada się rozpuści.
  • Pomarańcze pokrój w kostkę, a następnie dodaj do mleka i czekolady. Dopraw cynamonem i goździkami.
  • Wszystkie składniki zblenduj na gładką masę.
  • Koktajl przelej do wysokich szklanek i udekoruj bitą śmietaną oraz skórką pomarańczy.

Dobra rada: Osoby dorosłe mogą dodać do koktajlu odrobinę likieru pomarańczowego.

Smacznego!

Jak przygotować pyszny poncz z czerwonego wina, przypraw i cytrusów?

Poncz to napój z wina, herbaty, wody, przypraw korzennych i owoców. Podaje się do w wazie, zmrożony lub podgrzany. Poncz pochodzi z Indii. Ten napój świetnie rozgrzeje w chłodne, świąteczne wieczory.

Składniki (na 8 porcji):

  • butelka czerwonego wina,
  • 2 mandarynki,
  • pomarańcza,
  • limonka,
  • cytryna,
  • szklanka wrzątku,
  • 5 goździków,
  • 4 łyżki miodu,
  • 4 łyżeczki czarnej herbaty liściastej,
  • łyżeczka startego kardamonu,
  • łyżeczka mielonego imbiru,
  • gwiazdka anyżu.

Czas przygotowania: 15 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Do naczynia wsyp herbatę, przyprawy i miód, a następnie zalej wrzątkiem. Przykryj i odstaw na 10 minut.
  • Owoce obierz, umyj i pokrój w plastry. Całość przełóż do wazy.
  • Herbatę i przyprawy przecedź przez sitko.
  • Cytrusy zalej winem oraz herbatą. Dokładnie wymieszaj.

Dobra rada: Do ponczu najlepiej pasuje wino wytrawne lub półsłodkie. Jeśli użyjesz słodkiego alkoholu, nie musisz już dodawać miodu.

Smacznego!

Świąteczna kawa z imbirem

Kawa z imbirem ma głęboki i lekko ostry smak. Doskonale komponuje się ze świątecznymi wypiekami, na przykład piernikiem czy makowcem.

Składniki (na 2 porcje):

  • 2 szklanki wody,
  • pół szklanki mleka lub śmietanki do kawy,
  • kawałek imbiru (korzeń o długości 1 centymetra),
  • 4 łyżki kawy rozpuszczalnej lub mielonej,
  • 1 łyżka miodu,
  • szczypta cynamonu,
  • szczypta kardamonu.

Czas przygotowania: 10 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Imbir obierz, włóż do rondla i zalej wodą. Doprowadź do wrzenia.
  • Wyjmij imbir z wrzątku i wsyp kawę, cynamon, kardamon oraz wlej miód. Wymieszaj.
  • Kawę przelej do kubków i zabiel mlekiem lub śmietanką.

Dobra rada: jeśli zamiast kawy rozpuszczalnej użyjesz mielonej, wówczas napój będzie miał bardziej wyrazisty smak.

Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama